Pandeminin gündeme gelmesinden sonraki süreçte tüm sektörlerde olduğu gibi gayrimenkul piyasasında da değişiklikler yaşandı.
Konut alıcılarının ev alırken beklentilerinin değiştiğini ve koronavirüsle birlikte insanların bahçeli, balkonlu, doğa ile iç içe evler aramaya başladığını belirten DAP Yapı Satış ve Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Kayhan Çavuşoğlu, “1999 depremi gayrimenkul geliştiricileri için bir milat oldu. Bütün geliştirilen gayrimenkuller deprem kriterlerine göre yapıldı. Pandemi sonrası ise yeni kriterler ortaya çıktı. Bizlerde bu süreç içerisinde sağlık kurulu oluşturduk, ‘sağlıklı evler’ tasarladık” dedi.
Salgın döneminde uzun süre evlerde kalan vatandaşların ev alırken taleplerinin değiştiği bu dönemde bankaların destek paketleri ile düşen kredi faizleri de, gayrimenkul sektöründe hareketlenmelere neden oldu. Bu sebeple uygun faiz oranları ile ev alacak olan vatandaşlar ev alırken ‘sağılık ev’ alma yolunu tercih etmeye başladı. DAP Yapı öncülüğünde hayata geçirilen ‘sağlıklı ev’ projesinde vatandaşların yaklaşık 80 bin metrekarelik dev yaşam vadisinde, 60 bin metrekareyi kapsayan doğal koru alanı; devasa bir gölet ve içerisinde yer alan binlerce su bitkisi, karaca koru alanı, atlar için özel padok alanı, alabalık gölü açık hava sinema ve konser alanı, 3 bin metrekareye yaklaşan etkinlik alanı ve yarı olimpik havuzu da yer alıyor.
“Önceden evler yaşam alanı olmaktan ziyade, dinlendiğimiz ailecek bir araya geldiğimiz yerler haline gelmişlerdi” diyen Çavuşoğlu, “Fakat pandemi döneminde evlerimizdeki eksiklikleri fark ettik. Balkonlar küçük gelmeye başladı. Temiz hava almak için bahçemizin olmadığını anladık. Bu süreçte insanlar internet üzerinden hemen bahçeli, balkonlu doğa ile iç içe olan evler aramaya başladı” şeklinde konuştu.
Salgınla birlikte tüketiciler açısından yeni kriterler ortaya çıktığını dile getiren Çavuşoğlu; “1999 depremi gayrimenkul geliştiricileri için bir milat oldu. Bütün geliştirilen gayrimenkuller deprem kriterlerine göre yapıldı. Pandemi sonrası ise yeni kriterler ortaya çıktı. Bizlerde hemen bir sağlık kurulu oluşturduk” dedi. Sağlık kurulu ve 58 bin kişinin görüşünü alarak da 5 kriterde sağlıklı yapını nasıl olacağını belirledik” dedi.
Sağlıklı ev, yaşam vurgusu olmakla beraber aynı zamanda bir kazanç vurgusu olduğunu belirten Çavuşoğlu, “Sağlıklı evler insanların hem keyif ile yaşayacağı hem de kazanç elde edecekleri güzel bir yatırım aracıdır. Şu an yaklaşık 200 bin metrekare üzerinde bu projeyi geliştiriyoruz. Şu an içerisinde bulunduğumuz alan ise 80 bin metrekarelik yaşam vadisi olarak adlandırdığımız bir yer, bu yerde yaklaşık 6 bin metrekare büyüklüğünde açık ve kapalı alana sahip bir satış ofisi tasarladık. Pandemi döneminde birçok araştırma bunu gösterdi ki bahçeli evlere talepler yüzde 233 arttı. Bu da İnsanların şehir merkezlerinde bulunan aynı zamanda doğa ile iç içe olan evlere yöneldiği gösteriyor. Aynı zamanda vatandaşların tercih ettiği bu evlerin prim potansiyeli iki üç kat daha fazla” şeklinde açıklamalarına devam etti.
Gayrimenkul sektörünün 430 alt sektörü hareketlendirdiğini ve sektörde yatırımlar devam ettiği sürece yarattığı istihdamla insanlara iş ve aş kapısı olduğunun altını çizen Çavuşoğlu, “Şu an Cumhuriyet tarihinin en düşük faiz oranlarını ve en uzun vadelerini kullanma fırsatımız var. Bizlerde tüketicinin bu rakamlar ne kadar hızlı tepki gösterdiğini gördük. Geçen ay 220 bin ve üzerinde konut satışı gerçekleşti. Bu da bizlere tüketicinin düşük faiz ve uzun vadeye olan ihtiyacını gösterdi. Bu konuda kamu bankalarının çok ciddi destekleri var. Bu fırsatı tüketicilerin kullanmalarını öneririm” diyerek açıklamalarını tamamladı.
Sağlıklı evlerin 5 kriteri:
- Evlerin asansörü olacak ama vatandaşın arzu ettiğini takdirde yürüyerek çıkılabilir yükseklikte olması lazım.
- Evler mümkünse bahçeli değilse teraslı olmalı veya bir oda büyüklüğünde balkonu olmalı.
- Evlerin bulunduğu lokasyon da önemli, evler ormana yakın ve orman içinde olmaları gerekir.
- Evlerimizin doğal havayı içine alabileceği şekilde olması gerekir.
- Evler 2019 deprem yönetmeliğine göre planlanmalı.