18 Kasım 2024 Pazartesi
Ana SayfaSektörden HaberlerKonutta en çok Yalova en az Mardin kazandırdı

Konutta en çok Yalova en az Mardin kazandırdı

Yapılan bir araştırmaya göre Türkiye’de son 5 yılda gayrimenkul sektöründe en çok kazandıran il Yalova olurken, en az ise Mardin kazandırdı. 

Yapılan bir araştırmaya göre Türkiye’de son 5 yılda gayrimenkul sektöründe en çok kazandıran il Yalova olurken, en az ise Mardin kazandırdı.

REIDIN ve zingat.com tarafından Ekonomist Dergisi için yapılan araştırma, Türkiye’de son 5 yılda gayrimenkul sektöründe en çok değerlenen şehirleri ortaya koydu. Bu araştırmayla Türkiye’de söz konusu sürede metrekare fiyatları en çok artan 10 il ile en az artan 10 il belli oldu.

En çok Yalova değerlendi

Araştırmaya göre Türkiye’nin hemen her kentinde gayrimenkul fiyatlarında artış oluyor. Artış hızları ise tüm şehirlerde aynı olmuyor.

Buna göre 5 yılda değeri en çok artan ilk 3 il Yalova, Çanakkale ve İstanbul olurken, en az artan 3 il ise Mardin, Şanlıurfa ve Erzincan oldu.

Araştırmadaki verilere göre ulaşım projeleri gayrimenkul değerlerini de artırıyor. Osman Gazi Köprüsü’nün yapılması, Yalova’daki gayrimenkul değerlerinin artmasında en önemli etken oldu.

Yalova’da yüzde 123 artış

 

Yalova’da 2012 yılında bin 41 TL olan ortalama konut metrekare fiyatı yüzde 123 artarak 2017’de 2 bin 317 TL’ye ulaştı.

İstanbul’da ise aynı dönemde yüzde 113 artışla ortalama metrekare fiyatı bin 825 TL’den  3 bin 894 liraya çıktı. Çanakkale’de ise yine aynı dönemde 97 TL olan ortalama metrekare fiyatını yüzde 113’yük artışla 2017’de 2 bin 33 TL olarak gerçekleşti.

Çanakkale’den sonra ise en çok artış sırasıyla yüzde 108’lik artışla Ordu, yüzde 100’lük artışla İzmir, yüzde 97’lik artışla Sakarya, yüzde 96’lık artışla Muğla, yüzde 95’lik artışla Sinop ve yüzde 94’lük artışla Kocaeli’de meydana geldi.

Mardin’de yüzde 6 artış

Verilere göre aynı dönemde en az artış Mardin’de gerçekleşti. Kentte 2012’de 881 TL olan ortalama metrekare konut satış fiyatı sadece yüzde 6 artarak, geçen yıl 932 TL’ye çıktı. Şanlıurfa’da ise 922 TL olan metrekare satış fiyatı yüzde 18’lik artışla bin 85 TL’ye ulaştı.

Bu alanda üçüncü sırada gelen Şanlıurfa’da ise 979 TL olan metrekare satış fiyatı 5 yılda yüzde 18’lik artarak, bin 153 TL’ye yükseldi.

Erzincan’ı sırasıyla, son beş yıl içinde metrekare fiyatını yüzde 23 artıran Kilis, yüzde 26 artıran Gaziantep, yüzde 29 artıran Kütahya ve Amasya, yüzde 30 artıran Nevşehir, yüzde 33 artıran Bilecik ve Sivas takip ediyor.

İstanbul ilgi çekiyor, göç ve yatırımlar fiyat artırıyor…

Araştırmadan çıkan bazı önemli sonuçlar ise şöyle:

“Türkiye’nin en değerli kenti olan İstanbul zaten her dönem ilgi çekiyor. Çanakkale’nin değerini artırma nedenleri olarak yoğun göç ve temelleri atılan Çanakkale Köprüsü’nün etkisi görülüyor. Ordu’nun göç alması, Organize Sanayi Bölgesi’ndeki yatırımlar ve ORGİ Havalimanı’nın yarattığı ticaret hacmi ile gelişip değerlendiği vurgulanıyor.Yatırımcıların arazi yatırımları yaptığı Sakarya ise bu ilginin gayrimenkule yansımasıyla değerleniyor.

İzmir’in değerini artırma nedenleri olarak yoğun göç alması ve gayrimenkul piyasasındaki nitelikli gelişim gösteriliyor. Burdur, göç alan ve ticari faaliyetleri gelişen bir diğer kent olarak değer kazanmaya devam ediyor. Turizmin önemli kalelerinden biri olan Muğla, yerli ve yabancı yatırımcıların ilgisini çekmesiyle değer kazanıyor.Karadeniz’in en sakin kentlerinden biri olan Sinop, son yıllarda emekli göçü alması, kentteki üniversite varlığının gelişmesi, havalimanının aktif olması, turizm potansiyelini her geçen yıl artırmasıyla gayrimenkul piyasası gelişen bir diğer kent oluyor.”

“Yabancıya satış Yalova’yı uçurdu”

Verileri değerlendiren Bakyapı Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Bakgör, Yalova’da yabancılara yönelik satışların gerçekleşmesinin gayrimenkul fiyatlarını artırdığını söyledi.

Kentin son dönemde yoğun göç almaya başladığının altını çizen Bakgör, “Osman Gazi köprüsü’nden sonra bölgedeki araziler de oldukça değerlendi. Kentin imar planlama alanları sınırlı olduğu için fazla konut üretimi yapılamıyor. Göçle birlikte gelen talep de fiyatlara yansıyor. Arazi fiyatlarının yüksekliği de konut fiyatlarının daha da yukarı çıkmasına neden oluyor.” dedi.

“Şehircilik çalışmaları etkili oluyor”

Zingat.com Kurucu Orağı ve CEO’su Ahmet Kayhan ise Türkiye’de son yıllarda insanların hayat standartlarındaki değişim ve şehircilik çalışmalarının hızlanması, Anadolu kentlerinin de gelişmesini sağladığını belirterek, “Bu kentlerden geçen ulaşım projeleri, Mütekabiliyet Yasası ile artan yabancı ilgisi birçok kentin öne çıkmasına zemin hazırlıyor. Birçok kentin gayrimenkulde son beş yılda ciddi değişim yaşadığı gözlemleniyor.” diye konuştu.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI