150 metrekarenin altındaki konutlarda yüzde 1 olan KDV, 'rayiç bedel' düzenlemesiyle nitelikli dairelerde yüzde 8 veya yüzde 18'e çıkıyor. Değişikliğin satışları yüzde 25 düşüreceğini belirten Konut-Der İcra Kurulu üyesi İnanç Kabadayı, "Uygulama bir dönem ertelenmesini istiyoruz." dedi.
Kentsel dönüşümü başlatacak Afet Riski Yasası ile yabancıya mütekabiliyet şartını kaldıran yasaların çıkmasının ardından inşaat sektörü atılım bekliyor. Ancak son dönemde çıkan ve konutta KDV'yi yüzde 1, 8 ve 18 olarak muhitin rayiç değerine göre kademelendiren yasa, inşaatçılarda 'satışları düşürme' endişesine yol açtı. Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda konut üreticilerinin kurduğu Konut-Der'in icra kurulu üyesi İnanç Kabadayı, yaptıkları araştırmaya göre KDV değişikliğinin satışları yüzde 25 düşüreceğini açıkladı. Bu konuda bir rapor hazırlayarak yetkililere ilettiklerini belirten Kabadayı, "KDV uygulamasının bir dönem daha ötelenmesini istiyoruz. 1,35 milyon kişiye istihdam sağlayan bu sektörün lokomotif konumu devam etmeli." dedi.
İnanç Kabadayı, Ege Yapı'nın İstanbul Kartal'da inşa ettiği ofis projesi İz Park ve konut projesi İz Tower için yaptığı basın toplantısında, gazetecilerin sektöre ilişkin sorularını cevapladı. Markalı konut üreten şirketlerin kurduğu Konut Derneği (Konut-Der) İcra Kurulu üyesi de olan İnanç Kabadayı, 150 metrekare altı konutlarda yüzde 1, 150 metrekare üzerinde yüzde 18 olarak uygulanan KDV'deki kademelendirmeye karşı olmadıklarını, ancak ekonomide 'yumuşak inişin' gerçekleştiği bu dönemde uygulamanın bir dönem ertelenmesini talep ettiklerini kaydetti. Kentsel dönüşüm ve mütekabiliyet yasasının da uygulamaya gireceğini hatırlatan Kabadayı, KDV değişikliğinin bu iki konuyu da olumsuz etkileyeceğini dile getirdi. Kabadayı, "Bu dönemde sektörü baltalayacak, hızını kesecek uygulamaların gündeme alınmamasını istiyoruz. Bununla ilgili raporlarımızı Ankara'da yetkililere Konut-Der olarak ilettik." dedi.
Konut-Der hesaplamasına göre kentsel dönüşümle İstanbul'da 7 milyon, Türkiye genelinde 20 milyon konutun dönüşümü hedefleniyor. 20 yılda bu kentsel dönüşümün yapılması halinde yılda 350 bin konutun yenilenmesi gerekiyor. Bunun yıllık inşaat maliyeti ise 42 milyar lira. Konutta asıl talep orta gelir grubundan. Metrekaresi 10 bin Euro gibi lüks sınıftaki konutların genel sektör içindeki payı yüzde 3. Ege Yapı İstanbul Kartal'da 15 ve 16 katlı 2 blok ile 2 ve 5 katlı iki binadan oluşan İz Park projesini hayata geçiriyor. Büyüklükleri 45 metrekare olan ofislerin fiyatları 262 bin liradan başlıyor. Projede genişliği 45 ile 640 metrekare arasında değişen 102 bağımsız bölüm bulunuyor. Arsa hariç yatırım değeri 40 milyon lira olan İz Park'tan şirketin ciro beklentisi 80 milyon lira. Aynı bölgede yine arsa bedeli hariç 38 milyon lira yatırım değerine sahip konut projesi İz Tower'ın ciro beklentisi ise 80 milyon lira. 1+1 ve 2+1 rezidanslardan oluşan İz Tower'da 2+1 dairelerin fiyatları 350 bin liradan başlıyor. Projeler Marmaray Kartal metro durağına yürüme mesafesinde ve Titanic Otel'e komşu. Projede satışlar bugünden itibaren başlıyor.
İstanbul Avrupa yakasındaki Batı-şehir'de 1.400 konutun satışının gerçekleştiğini belirten Kabadayı, burada 5,5 kilometrelik havai yüksek gerilim hatlarını 25 milyon liralık bedeli üstlenerek yer altına aldıklarını kaydetti.
zaman