Türkiye’de konut balonu her geçen gün büyüyor. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre geçen yıl 1 milyonun üzerinde yeni inşaat ruhsatı verildi.
750 binin üzerinde konut içinde oturulmaya hazır hale getirildi. Ancak bunların 520 bini satılabildi. 230 bin konut bittiği halde elde kaldı.
Reklamlar arttı
Konut üretimindeki artışın satışa dönüşmesi için şirketler, reklam çalışmalarına ağırlık veriyor. Cazip ödeme koşullarıyla stokları eritmeye çalışan firmalar, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve ekonomi kurmaylarının üzerinde çalıştığı değer artışlarından vergi alma konusundan tedirgin.
500 bin yeni ev satılıyor
Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (Konutder) Başkanı Ömer Faruk Çelik geçen yıl 1 milyon konut ruhsatı verildiğini hatırlattı. İkinci ve birinci el beraber değerlendirildiğinde 1 milyona yakın evin satıldığını aktaran Çelik, birinci el satışlarının ise 520 bin civarında kaldığını kaydetti. Çelik, “Konut satışları her yıl 500-550 bin civarında kalırsa stokların erimesi mümkün değil. Elde kalan konut sayısı 300 binleri bulabilir” dedi.
Vergi yükü hafifletilmeli
Konut sektörünün büyüme üzerindeki lokomotif özelliğini sürdürmesi için ev sahibi olan vatandaş sayısının arttırılması gerektiğine işaret eden Çelik, “Konut alıcısının üzerindeki yükleri kaldırmak gerekir. Damga vergileri, tapu harçları ve KDV makul seviyeye getirilirse konut fiyatları aşağıya iner ve vatandaşın ev alabilme iştahı artar. Aksi halde sektör stok krizine sürüklenir” uyarısında bulundu.
Ev fiyatları düşmez
Satışa hazır fazladan ev olmasının kiracının lehine olduğunu kaydeden Çelik, “Ancak konut fiyatları düşmüyor ve düşme ihtimali yok. Bu yıl da enflasyon oranında artış yaşandı” diye konuştu.
Satın alma iştahı yok
Bu yılın mart ayındaki yüzde 30’luk konut satışlarının baz etkisinden kaynaklandığını belirten Çelik, yıl sonunda yine satışların 500-550 bin civarında kalacağını dile getirdi. Çelik, “İnşaat sektörü yüzde 2’lik büyümelerle yoluna devam ediyor. Konut sektöründe üretim iştahı var, satın alma iştahı yok” diye konuştu.
Bugün