Yurtdışı gayrimenkul yatırımcılarının talebi ile oluşan emlak pazarında yıllık ciro 2019 itibariyle 250 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. HSBC & Savills ortak araştırmasına göre bunun 78 milyar doları sadece Amerika Birleşik Devletleri’nde gerçekleşirken, Avrupa’da oluşan piyasa ise 80 milyar dolar seviyesinde kayıtlara geçti. Avrupa’da Türkiye’nin asıl rakipleri ise İspanya ve Portekiz. İlgili istatistik merkezleri verilerine göre bu iki ülkede yerliler bir gayrimenkulü yaklaşık 300 bin Euro’ya alırken, yabancı bu ülkelerden bir gayrimenkulü 420 bin Euro’ya satın alıyor. Gayrimenkul Yurtdışı Tanıtım Derneği (GİGDER) Başkanı Faruk Akbal, “Avrupa’dan ev alan yabancı, yerliye göre en fazla 1,5 kat öderken, Türkiye’den ev alan yabancı en az 4 kat ödeme yapıyor.” dedi. Nitekim PortekizUlusal İstatistik Merkezi verilerine göre 2019’da Lizbon’da yabancıya 1.592 konut satıldı. 675 milyon Euro elde edildi. Yabancı yatırımcılar bir gayrimenkulü 424 bin 500 Euro’ya satın aldı. Bir Portekizli ise gayrimenkulü ortalama 306 bin 700 Euro’ya aldı. “Türkiye’de ise bir gayrimenkulün ortalama büyüklüğü 115m2, ortalama konut satış fiyatı ise 1.916-TL. Dolayısıyla bir evevatandaşlarımız ülkemizde ortalama 220 bin lira öderken, yabancı 875 bin TL ödüyor. Yaklaşık 4 kat daha fazla bir ödeme ile Türkiye pazarda dikkat çekiyor.” diyen Akbal, Türkiye’den ev alan milletlerde yaşanacak çeşitlilik ile bu farkın daha da açılabileceğine vurgu yaptı. “Portekiz’de her 5 evden biri yabancıya satılırken, alanlar Fransızlar, İngilizler, Çinliler, Amerikalılar ve Brezilyalılar oldu. Türkiye’de ise 25 evden sadece birisini yabancı almıştır. Hem de 6,5 milyar dolar gelir ile rekor kırmamıza rağmen. Ülke potansiyelimizin 20 milyar olduğunu düşünüyorum.” dedi.
BUGÜNE KADAR 9 BİN 011 YABANCI VATANDAŞLIK ALDI
Türkiye’nin başlattığı 250 bin dolarlık gayrimenkul yatırımına vatandaşlık teşviğinin de ilgi gördüğüne değinen GİGDER Başkanı Faruk Akbal, “Türk Vatandaşlığı Kanunu’nda yapılan düzenleme ile 26 Temmuz 2016’dan bu yana gayrimenkul alan yabancılara şartları sağladıklarında vatandaşlık hakkı tanınıyor. Temmuz 2016’dan bu yana 9 bin 11 yabancı, 3 milyar 261 milyon dolar yatırımla vatandaşlığa hak kazandı.” dedi.
YENİ KONUT KAMPANYASI YABANCI İÇİN DE FAYDALI
Türkiye’de hafta başı sıfır ve birinci el konutlar için bir yıl ödemesiz, yüzde 0,64 faiz oranı ve 15 yıl vadeli ilebaşlatılan kampanyanın pazarı canlandıracağına değinen GİGDER Başkanı Faruk Akbal, “Ülkemizde konut stokunda ciddi bir erime vardı. Yeni üretimin de azalması ile yabancılar için de özellikle dikkat çeken proje alternatifleri seyrelmişti. Bu kampanya ile hem pazarın canlanacağını hem de yeni projelerin devreye gireceğini düşünüyorum. Bu da yabancının ülkemizde toplanan ilgisinin de ivmeleneceğini söyleyebilirim.” değerlendirmesinde bulundu.