Konutta kredi faizi, KDV, tapu harcı ve en son fiyatlarda yüzde 20 gibi indirimler, beyaz eşya, mobilya ve ev tekstili sektörlerinde de hareketlenmeye yol açtı.
Konut sektöründe son dönemde ardı ardına yapılan indirimler bazı sektörlerde de umutları artırdı.
Bu kapsamda beyaz eşya, mobilya ve ev tekstili sektörü temsilcileri konut satışlarındaki olası hareketlerin kendilerine de pozitif etki yapması bekleniyor. görüşünde. Sektör temsilcileri konut sektöründe yapılan teşviklerin yansımalarının henüz görünmediğini ama gelecek dönem için beklentide olduklarını kaydediyor.
“Satışlar azaldı”
Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) Başkanı Ergün Güler, geçen yılın ocak-nisan dönemine göre 2018 ocak-nisan döneminde iç satışlarda yüzde 19.8 azalmanın olduğunu belirtti.
Sektörün son 3 yıllık adet bazında satış rakamlarını açıklayan Güler, 2015’te iç pazarda 7.1 milyon, 2016’da 7.5 milyon 2017’de 8.5 milyon satışın gerçekleştiğini anlattı.
Güler, sektörün 2015’te 18 milyon, 2016’da 19.5 milyon ve 2017’de 20.6 milyon adet beyaz eşya ihracatı yaptığını aktararak, “Konut sektöründe yapılan kampanyaya henüz yeni. Yansımalarını şu anda göremiyoruz. Bu yüzden de beyaz eşya yansımasını da bu aşamada bilemiyoruz” dedi.
Arçelik AŞ yetkilisi beyaz eşya sektörünün son 3 yılını değerlendirdi. Yetkili, Türkiye beyaz eşya sektörünün 2015’te yüzde 6 büyüme ile 7.1 milyon, 2016’da yüzde 5 büyüme ile 7.5 milyon, 2017’de ise yüzde 14 büyüme ile 8.5 milyon adede ulaştıklarını kaydetti.
Arçelik’in konsolide olarak 2018 yılı ilk çeyreğinde yüzde 14 büyüme kaydederek 5.3 milyar TL net satış gerçekleştirdiklerini belirten yetkili, “2017’de yüzde 29 büyüyerek net 20.8 milyar TL satış gerçekleştirdik. 2016’yı yüzde 14 büyüme ve 16.1 milyar TL ciroyla kapattık. 2015 ‘te yüzde 13 büyüme ve 14.2 milyar TL net satış rakımıyla bitirdik” diye konuştu.
“Şu an hareketlilik yok”
Doğtaş Kelebek Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan, konutta yapılan kampanya ile 6 günde 2 bin konutun satılmasının mobilya sektöründe henüz bir hareketliliğe neden olmadığını belirtti.
Mayıstaki hareketliliğin önümüzdeki dönemde yansıyacağını vurgulayan Doğan, “Nisan ayında konut ve mobilya sektöründe küçülme var. Kısa süre de olsa 2 bin konut yeterli değil. Satışlarının artması için devletten KDV desteği bekliyoruz.” şeklinde konuştu.
“Stokların bitmesine katkı sağlar”
Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TETSİAD) Başkanı Ali Sami Aydın, konut kampanyasının kendi sektörlerine hızlı bir şekilde olumlu yansıyacağını söyledi. Dairelerin satıldığı andan itibaren halısı, mobilyası, perdesi ile tamamlanması gerektiğini belirten Aydın, son zamandaki konutların yatırımlık değil oturmalık satıldığına değindi. Son bir aydır özellikle iç piyasanın dövizdeki sıkıntıyla baş ettiğine dikkat çeken Aydın, “Firmalarda ürünler stoklarda bekliyor. Konuta yapılan bu kampanya ile kısa sürede satılan konut sayısı stokların bitmesine ciddi şekilde katkı yapacak. Markalar rahatlayacak” değerlendirmesini yaptı.
Kaynak: Dünya