13 Kasım 2024 Çarşamba
Ana SayfaSektörden HaberlerKoray, İKSV tarafından düzenlenecek İstanbul Tasarım Bienali’nin sponsoru oldu.

Koray, İKSV tarafından düzenlenecek İstanbul Tasarım Bienali’nin sponsoru oldu.

  

 

İstanbul’un ilk Tasarım Bienali
13 Ekim – 12 Aralık 2012 tarihlerinde gerçekleştiriliyor


İnşaat ve gayrimenkul sektörünün öncü kuruluşlarından Koray Şirketler Topluluğu, İKSV tarafından ilki bu yıl düzenlenecek İstanbul Bienali’ni, eş sponsor olarak destekleyecek. İlk bienal, “Kusurluluk” (Imperfection) teması altında gerçekleştirilecek.

 
İstanbul Kültür ve Sanat Etkinlikleri Vakfı (İKSV), etkinlik programına “tasarım” konseptini de ekledi. Bu yıl ilki düzenlenecek olan İstanbul Tasarım Bienali, 13 Ekim – 12 Aralık 2012 tarihleri arasında İstanbullularla buluşacak. 56 yıllık köklü tarihiyle Türkiye inşaat ve gayrimenkul sektöründe adı “kalite, güven ve estetikle” anılan Koray Şirketler Topluluğu, tasarım konusunu gündeme taşıyarak farkındalık oluşturmada önemli işleve sahip olacağına inandığı bienale sponsor olarak destek verecek.
 
İstanbul Tasarım Bienali’nin etkinlik programı, bienalin teması ve sergi içeriğiyle ilgili bilgiler, 12 Mart 2012 Pazartesi günü, İstanbul Galata Özel Rum İlköğretim Okulu’nda düzenlenen bir basın toplantısıyla kamuoyuyla paylaşıldı. Açılış konuşmasını İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı’nın yaptığı toplantıya, Koray Şirketler Topluluğu’nu temsilen Koray İnşaat CEO’su ve Yönetim Kurulu Üyesi M. Şamil Çapar katıldı.
 
İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, “Kentimizin ilk tasarım bienali, dünyanın en ilham verici kentlerinden biri olan İstanbul’un tasarım alanındaki potansiyelini ortaya çıkarmayı, en geniş kapsamıyla ele aldığı tasarıma, gündelik hayatımızın her alanına değen bir kültür öğesi olarak farklı bakış açıları sunmayı hedefliyor. İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın düzenlediği tüm etkinlikler gibi İstanbul Tasarım Bienali’nin de kendi alanını zenginleştiren, uluslararası arenada ülkemizdeki güncel kültür üretimini tanıtan ve dünyanın dört bir yanındaki
farklı eğilimleri ve pratikleri İstanbul’a taşıyan doyurucu bir etkinlik olacağına inanıyoruz” dedi.
 
M. Şamil Çapar da, bienalin “Kusurluluk” (Imperfection) teması altında gerçekleştirilecek olmasının çok isabetli bir karar olduğuna dikkat çekerek, doğruya ulaşmanın ancak kusurlulukları ortadan kaldırmakla mümkün olduğunu vurguladı. Çapar, şunları söyledi:
 
“İstanbul Tasarım Bienali’nin, bugünden geleceğe, ‘kusurluluktan’ ‘mükemmelliğe’ uzanan yolda, yeni bir heyecan kaynağı olmasını ve İstanbul’un özgünlüğüne ve tasarımın gücüne dair farkındalığın artmasına vesile olmasını arzu ediyoruz. Bienalin, İstanbul için, tarih, kültür ve yaşamla barışık bir vizyon çizilmesi yönünde önemli bir adım olmasını temenni ediyoruz. Kendine özgü bir dünya kenti olan İstanbul’un bu gücünü harekete geçirmek, medeniyetlerin, kıtaların ve kültürlerin buluştuğu bu kentin enerjisini büyütmek ve yaymak gerektiğine inanıyoruz. İşte bu nedenle İstanbul Tasarım Bienali’ni destekliyor, tasarımın sonsuz gücüne sahip çıkıyoruz.”
 
Koray, İstanbul Tasarım Bienali kapsamında ayrıca bir atölye çalışmasına da destek sağlayacak. İstanbul Tasarım Bienali, 22-27 Mart 2012 tarihleri arasında, Türkiye’deki tasarım eğitimini ön plana çıkarmak, kurumları, öğrencileri ve sanayi temsilcilerini tasarımcılar ile buluşturarak, birbirlerinden öğrenmelerini, etkilenmelerini sağlamak amacıyla bir dizi Atölye Çalışması düzenleyecek. Bienalin “Kusurluluk” (Imperfection) teması çerçevesinde yapılacak çalışmalar, yurtiçi ve yurtdışından yaratıcı endüstrilerdeki profesyoneller ile farklı markaları üniversite öğrencileriyle bir araya getirerek, düşünme ve üretme süreçlerini birlikte deneyimlemeleri için imkân yaratacak. Beş gün boyunca, farklı mekânlarda yürütülecek 11 ayrı atölye çalışmasında yaklaşık 200 üniversite öğrencisi, 30’a yakın uluslararası tasarımcı ile çalışma imkânı bulacak.
 
Bu çalışmalar arasında yer alan, kentsel tasarım ve kent mekânlarında farkındalık yaratma konusunda uzmanlaşan TAG Platform’un liderliğinde ve Koray Şirketler Topluluğu sponsorluğunda gerçekleştirilecek atölye çalışması, sokakları ve insanların kentle, kentteki tasarım problemleri ile olan ilişkilerini ele alacak. Çalışmalar, bir yandan sokaklardaki insan hayatını zorlaştıran noktaları belirlerken diğer yandan da kendi ayrıcalıkları olan insanların kent yaşamı ile olan ilişkisini araştıracak.
 
Atölyede katılımcılar, kent ile insanın “uyumsuz” olduğu yerleri belirleyecek ve bu analiz süresini projelendirerek bienal sürecinde sergileyecek. Ekip ayrıca, kent ile insanın “çakıştığı” noktalara birer sticker yapıştırarak buraları görünür kılmayı da planlıyor. Çalışmalar kapsamında EIDD (Design For All Europe) temsilcisi Peter Frank Kercher atölyede bulunacak ve konu hakkında bir söyleşi gerçekleştirecek.
 
 İSTANBUL TASARIM BİENALİ TEMASI: “KUSURLULUK” (IMPERFECTION)
 
İstanbul Tasarım Bienali, Emre Arolat ve Joseph Grima küratörlüğünde, Londra Tasarım Müzesi Direktörü ve aynı zamanda İstanbul Tasarım Bienali Danışma Kurulu Üyesi olan Deyan Sudjic’in önerisi ile belirlenen “Kusurluluk” (Imperfection) teması altında gerçekleştirilecek.
 
İstanbul Tasarım Bienali sergileri, kentsel tasarım, mimarlık, endüstri ürünleri tasarımı, grafik tasarım, moda tasarımı, yeni medya tasarımı gibi başlıca alanlar ve ilgili tüm yaratıcı ürün ve projeleri kapsayacak. Bienal sergileri, İstanbul Modern ve Galata Özel Rum İlköğretim Okulu’nda yer alırken, etkinlikler şehrin farklı noktalarına yayılacak.
 
Bienalle ilgili ayrıntılı bilgilere istanbultasarimbienali.iksv.org adresinden ulaşılabilir.   

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI