26 Aralık 2024 Perşembe
Ana SayfaSektörden HaberlerKörfez Köprüsü rüzgâr testini başarıyla geçti

Körfez Köprüsü rüzgâr testini başarıyla geçti

İzmir-İstanbul Otoyolu'nda inşa edilecek İzmit Körfezi Asma Köprüsü'nün rüzgâr tüneli testlerinin üçüncüsü İtalya'nın Milano şehrinde gerçekleştirildi.

Milano Politeknik Üniversitesi'ndeki rüzgâr ve türbülans testleri model üzerinde başarıyla tamamlandı. Köprünün saatte 208 kilometre hızda bir rüzgâra kadar rezonansa girmeyeceği ve rüzgâr hızı saatte 110 kilometreyi buluna dek trafiğe açık tutulabileceği belirtildi. Saatteki hızı 120 kilometre hıza ulaşan rüzgârda ise köprü trafiğe kapatılacak.

Milano'daki rüzgâr testinde Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da hazır bulundu. Bakan Yıldırım'ın burada verdiği bilgiye göre Gebze'den Bursa yönüne doğru yol kamulaştırma çalışmaları büyük ölçüde bitti. Yol yapım çalışmaları sürüyor. Yalova-Orhangazi arasındaki Samanlı geçidinde 4 kilometrelik 2 tane tünelin kazısı sürüyor. Tünel giriş ağzından 250 metre ilerledi. Tünelin deniz tarafında da viyadükler var. 377 kilometrelik anayol ve 40 kilometre bağlantı yolları olmak üzere İzmir-İstanbul Otoyolu toplam 421 kilometre. Otoyol projesi 5 bölüme ayrılarak ihale edildi. Her konsorsiyum bir parçasını aldı. Otoyolun bitişi sözleşmede 7 yıl olsa da bu daha erken bitecek. Çünkü yap-işlet-devret projelerinde iş ne kadar erken biterse yüklenici o kadar avantaj elde ediyor. Yol iki bağlantı halinde tamamlanacak. Bunlardan biri Gebze'den Bursa çevreyolu bağlantısı. Bir diğeri ise Bursa çevreyolundan İzmir'e. Her ne kadar paralel inşaat yapılsa da Bakan Yıldırım Bursa'ya olan kısmın daha önce açılabileceğini söyledi. Yıldırım, "Tahminim 3 yıl içinde köprü dahil İstanbul-Bursa bağlantısı bitmiş olur. Köprü 3 yıl içinde biter." dedi. Açılışında köprüyü yürüyerek geçip geçmeyeceği sorulan Yıldırım, "Nasip olursa açılışında yürüyerek değil koşarak geçerim." cevabını verdi.

İki kule arasındaki 1.550 metrelik uzunluğu ile köprü dünyanın 4. ve Avrupa'nın da 2. büyük asma köprüsü olacak. Kule ayakları deprem riskine karşı yere sabitlenmek yerine, 40 metre derinlikte inşa edilecek sabit platformlara esnek bir şekilde oturtulacak. Köprünün üç buçuk yıl sonra araç geçişine açılması hedefleniyor. Yap-işlet-devret modeliyle gerçekleştirilecek ve İzmir-İstanbul arasını 3,5 saate indirecek otoyolun en önemli hattı İzmit Körfezi geçişi olacak. Geçiş, asma köprüyle sağlanacak. Asma köprüyü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nü de yapan Japon IHI ve ITOCHU şirketleri inşa edecek. Projelendirmeyi ise Danimarkalı COWI gerçekleştiriyor.

Köprünün tasarımında ölü yük ve trafik yükleri ile sıcaklık, rüzgâr ve deprem etkileri de hesaba katıldı. Köprü 2.475 yılda bir yaşanabilecek yaklaşık 8 büyüklüğündeki depreme dayanıklı olacak. Japon IHI yöneticileri, asma köprülerde depremin önemli bir risk oluşturmadığını, rüzgârın daha önemli sorun olduğunu ifade etti. İzmit Asma Köprüsü üç şerit gidiş, üç şerit de geliş olarak planlandı. Köprünün altından büyük gemiler geçebilecek. Ancak köprü yaya geçişine kapalı olacak. Milano'da, her yıl yapılan Avrasya Maratonu'nun Boğaziçi Köprüsü'ne ölümcül zarar vereceği iddiası da gündeme geldi. Bir İtalyan uzman şu değerlendirmeyi yaptı: "Maraton görüntülerini inceledik. Köprüdeki salınım açısı 2 dereceydi. Boğaziçi bu tür bir salınıma 1 milyon saat dayanabilir."

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI