Koronavirüs vakaları sebebiyle yoğun olarak evlerimizde vakit geçirdiğimiz bu dönem inşaat sektörü için daralma mı büyümeyi mi işaret ediyor? Satılık evlere ve yeni projelere olan talep ne durumda? Reklam vermek için doğru zaman mı? Gayrimenkul sektöründe dijitalleşme nasıl yapılmalı? Bu ve bunun gibi bir çok soruyu LEVELUP ajans başkanı Onur Yılmaz yanıtlıyor.
Pandemi döneminde bazı sektörlere talep artarken bazı sektörler durma noktasına geldi. İnşaat sektörü için mevcut durumu nasıl değerlendirebiliriz?
Bu cevabı verileri doğru analiz ederek vermek gerekiyor. Google bize arama hacimlerini görmemiz için bazı araçlar sunuyor. En çok kullandığımız “Google Keyword Planner” a baktığımızda ilginç sonuçlar görüyoruz.
“Satılık ev” aramasının ülkemizde son 13 aylık seyrine baktığımızda Mart ayında gerçekleşen arama hacmi Ocak ayına kıyasla %18 düşmüş görünüyor. Şubat – Mart aylarını kıyasladığımızda ise hiçbir değişiklik görünmüyor. Oranlardan rakamlara doğru geçtiğimizde şunu görüyoruz; Ocak ayında “satılık ev” kelimesi 12.100 kez aratılmışken Şubat ve Mart aylarında bu arama 9.900 olarak gerçekleşmiş.
Pandemiye Rağmen 2019’a Göre Yükseliş Var
2020 Mart ayını 2019 ile kıyasladığımızda ise 8.100’den 9.900’e yani %22’lik bir artış söz konusu.
Virüs Önlemleri Sebebiyle İnşaat Yapımı Yavaşlamış Olsa da Eldeki Stoğu Eritmek için Doğru Zaman
İnsanlar şu sıra yoğun olarak evlerindeler ve koronavirüs sebebiyle satın almalarını kısmış durumdalar fakat hayat devam ediyor ve koronavirüs etkileri azalıp, insanlar dışarıya çıkmaya başladıklarında – bu sürenin Haziran 2020 olması tahmin ediliyor – ciddi bir satın alma süreci başlayacak. Haziran 2020’de hızlanacak satın alma kararlarına Nisan ve Mayıs aylarında, insanların evlerindeyken ve bol vakitleri varken yaptıkları araştırmaların büyük bir etkisi olacak.
Hem Talep Yaratma Hem de Talep Karşılama Dönemi
Onur Yılmaz, içinde bulunduğumuz 2,5 – 3 aylık dönemin firmalar için son derece önemli olduğunu belirtiyor. Bilinçli, sosyo-kültürel seviyesi ve satın alma gücü yüksek kesimin Mart, Nisan ve Mayıs aylarını evlerinde geçireceği kesin bir gerçek. Fakat Haziran ayı itibariyle gerçekleştirecekleri satın almalarda verecekleri kararları evde geçirdikleri süre içinde alacaklar. Bu sebeple dijital reklamlara yapılacak yatırımlar Mart – Haziran arasında daha da önem kazanıyor. Birçok firmanın mevcut konjonktürden korkarak aldıkları çekimser kararlar dijital reklamların maliyetlerini düşürdü. Bu durum dijital reklamlara devam edenler için büyük bir fırsat çünkü bu dönem, daha düşük maliyetlerle daha çok reklam yapma ve daha çok potansiyel müşteri kazanma zamanı.
Herkesin Yaptığını Yaparak Rakiplerinizden Farklı Olamazsınız
“İçinde bulunduğumuz dönem; hem talep karşılama hem de talep yaratma dönemi” diyen Yılmaz, dijitalin daha da önem kazandığı bu dönemi firmaların çok iyi kullanması gerektiğini vurguluyor. Tıpkı “satılık ev” aramasının %80 oranında devam ettiği bu dönemde Google reklamları gibi mecralarda var olmanın bir zorunluluk olması gibi, Instagram ve Facebook gibi mecraların kullanımının da talep yaratmak için stratejik olarak son derece doğru olduğunu belirtiyor.
Türk Telekom’un da verilerinde belirtildiği gibi; Koronavirüs döneminde internette geçirilen sürenin %50 artması, hiç kuşkusuz ki sosyal medya mecralarına da büyük ölçüde sirayet etti. Bu durum da kullanıcıların her gün bolca vakit geçirdiği bu mecralarda, doğru stratejiler ve hedeflemeler ile potansiyel müşterilerinizi markanıza çekebilmeniz için size büyük bir fırsat sunmaktadır.
Gayrimenkul Sektöründe Yapılabilecek Dijital Çözümler
Dijital reklamlar tüm sektörlerde olduğu gibi gayrimenkul sektörünün de olmazsa olması. Reklamların doğru şekilde yönetilmesi, doğru bir yazılı ve görsel iletişim ile birleşmesi neticesinde potansiyel müşteriler kazanılacaktır. Bu potansiyel müşterilerin gerçek müşteriye dönüşmesi için inşaat firmaları bir an önce dijitalleşmeli. Birçok firmanın şimdiden online randevu, daireleri sanal olarak gezdirme ve e-tapu ile birçok süreci hızlandırdığını görüyoruz. Bu sürece erken adapte olan, dijitalleşmeyi başaran ve dijitale önem veren firmalar birkaç adım önde olacaklar.