5 Kasım 2024 Salı
Ana SayfaManşetKoronavirüs ile mücadeleye Şehir Hastaneleri önemli katkı sağlıyor

Koronavirüs ile mücadeleye Şehir Hastaneleri önemli katkı sağlıyor

Dünyanın birçok ülkesini etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadelede, sağlıkta hizmet kalitesini en üst seviyeye çıkaran şehir hastaneleri, sahip olduğu en son teknoloji, fiziki altyapı, nitelikli yatak kapasitesi ile en büyük katkıyı sağlıyor.

Mart 2019’da açılan, Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise tüm birimleri tek seferde inşa edilen 3. büyük hastanesi olan ve Türkiye’nin en büyük laboratuvarına sahip olan Ankara Şehir Hastanesinde tüm hizmetler dijital ortamda yürütülüyor. Kampüste, ambulans helikopterler için 2 ayrı heliport bulunuyor.

Covid-19 ile mücadele kapsamında gerekli tüm birimlerin ve yüksek sayıda yoğun bakım yataklarının bulunduğu hastanede, tanı konulan ya da şüpheli görülen vakaların tedavi ve kontrolleri yapılıyor. Bu kapsamda, hastanenin tüm giriş kapılarında “Koronavirüs Bilgilendirme Masaları” kuruldu. Hastaneye giren herkes, Koronavirüs Bilgilendirme Masaları’na davet edilerek, koronavirüse dair şikayetlerinin olup olmadığı sağlık görevlileri tarafından kontrol ediliyor. Ayrıca Ankara Şehir Hastanesine gelen tüm vatandaşlara öksürük, ateş, nefes darlığı ve yurt dışı ziyareti ya da yurt dışından gelenlerle teması olup olmadığı sorularak gerekli bilgilendirmeler yapılıyor, hastaların ateşleri de ölçülüyor.

Avrupa’da bir hastanenin yatak kapasitesi kadar yoğun bakım yatağı bulunan Kayseri Şehir Hastanesi de Covid-19 ile mücadelede aktif rol alan hastanelerden biri olarak öne çıkıyor. 1607 yatak kapasitesine sahip hastanede 263 yoğun bakım yatağı mevcut. Yoğun bakım odaları genellikle bir hastanın tedavisi için ayrılan hastanede, pandemi durumunda yatak kapasitesi artırılabiliyor.

2017’da açılan Mersin Şehir Hastanesi, yeni tip Covid-19 ile mücadelede her türlü tanı, tedavi ve tıbbi cihaza sahip olarak aktif görev yapıyor. 1294 yatak, 210 yoğun bakım, 52 ameliyathane ve 6 acil izolasyon odasına sahip hastanede, pandemi sürecinde 7 gün 24 saat esasına göre hizmet veriliyor. Koronavirüs semptomlarıyla hastaneye gelen hastaların ilk olarak acil servis önlerinde kurulan triyaj çadırında ön muayeneden geçirilmelerinin ardından gerekli görülenler Covid-19 polikliniğine yönlendiriliyor. Burada yapılan detaylı muayene neticesinde gerekli görülen hastalar, yatışları yapılarak gerekli testlerin ardından tedaviye alınıyor.

Koronavirüsle mücadelede aktif olarak kullanılan 1550 yatak kapasitesine sahip Adana Şehir Hastanesi de 330 poliklinik, 286 çift kişilik odası, 225 yoğun bakım ve ameliyathanesiyle hizmet veriyor. Hastanede, 100’ü yoğun bakım, 320’si servis olmak üzere 420 yatak bu hastalıkla mücadele için ayrıldı. Hastanede, kısa zaman içinde dünyada sadece çok az hastanede uygulanan yeni bir tedavi yöntemine de başlanacak. Kovid-19’u yenen hastalarla tedavisi sürenler arasında yapılacak “kan değişimi” uygulamasıyla, tedavi sürecinde de önemli bir adım atılacak.

2018 Ekim ayında hizmet vermeye başlayan Eskişehir Şehir Hastanesi 1081 yatak kapasitesiyle ayda 200 bin hastaya sağlık hizmeti sunuyor. Sadece ilin ihtiyacını karşılamakla kalmayan Eskişehir Şehir Hastanesi, Kütahya, Bilecik, Afyonkarahisar gibi çevre illere de hizmet veriyor.

Covid-19 ile mücadelede aktif olarak kullanılan Isparta Şehir Hastanesi‘nde ise bir blok karantina hastaları için kullanılıyor. Covid-19 semptomlarıyla hastaneye gelen hastaların, il ve hastane pandemi planı gereğince ilk olarak acil servis ve poliklinik önlerinde kurulan triyaj çadırlarında ön muayeneleri yapılıyor ve hastalar muayene bulgularına göre Kovid-19 polikliniğine yönlendiriliyor.

1 Ağustos 2018’de hizmete açılan Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi modern altyapısı ile bugüne kadar 3 milyon 30 bin 367 hastaya hizmet verdi. Dünyada kullanılan ileri teknolojiye sahip 3 yönlü sarkaç tipi deprem izolatörleri bulunan hastanede, Covid-19 ile mücadele kapsamında tanı konulan ya da şüpheli görülen vakaların tedavi ve kontrolleri büyük bir hassasiyetle gerçekleştiriliyor.

1355 yatak kapasitesine sahip Bursa Şehir Hastanesi de Güney Marmara’da 6 milyon nüfusa hizmet veriyor. Cerrahi operasyonlar bakımından da öne çıkan hastanede hizmete girdiği günden bu yana 29 bin 135 ameliyat yapıldı.

Yozgat Şehir Hastanesi‘nde 475 yatak kapasitesi bulunuyor. Bu yataklardan 61’i yoğun bakım yatağı olarak kullanılıyor. 133 tek kişilik odanın bulunduğu hastanenin 129 odasında ise çift yatak bulunuyor.

 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
364 YAZI