17 Aralık 2024 Salı
Ana SayfaYazarKÜÇÜK AMA KAZANCI YÜKSEK OLSUN

KÜÇÜK AMA KAZANCI YÜKSEK OLSUN

2016 yılının ilk 4 ayında sadece İstanbul'da 50'nin üzerinde markalı konut projesi tüketicilerle buluştu. Bunların büyük bir kısmının lansmanında bulundum. İstanbul gibi büyük şehirlerde yükselen konut projelerinde 1+1 ve stüdyo daireler var ise müteahhitten keyiflisini göremezsiniz. Çünkü bu tip dairelerin yer aldığı projelerin satışı kısa sürede gerçekleşiyor.
Yeter ki talepler dikkate alınsın. Peki neden küçük tip daireler daha çok  tercih edilir hale geldi. Bunun bir çok nedeni olabilir. Nedenlerden birisinin aile bağlarının eskisi kadar kuvvetli olmaması şeklinde yazılıp çizilmesi doğrusu bana şaşırtıcı geliyor. Bir kere ekonomik bağımsızlık olmadan küçük de olsa gayrimenkule yatırım yapmak zor. Sonuçta yatırım ve oturum amaçlı da olsa bir yerlerden başlamak lazım. Küçük konutları seçmemizdeki bir başka neden de insanların eskisi gibi eşyaya mahkûm yaşamak istememesidir. Önceden evlenirken iğneden ipliğe herşey olmalı mantığı öne çıkardı. Hatta çeyiz serme günlerinde konu komşu ne dercesine her şey bir şekilde tedarik edilirdi. Şimdi ise göç yolunda dizilir misali bir gerektiği zaman satın alma trendi var. 
Küçük evlerin tercih edilmesinde bir başka nedenle alım gücü ve lokasyonla bağlantılı… Bu arada alım satımının kolaylığını da unutmamak gerek. 

Artık çekirdek aile mantığı çözülüyor. Bunu farklı yönlerden değerlendirmek mümkün. Ekonomik yönden baktığımızda solo yaşam diye de bahsedilen bu hayat tarzıyla küçük evlerde ofis ve ev ihtiyaçları aynı çatı altında karşılanması mümkün. Buna bağlı olarak, kira, aidat, yol parası, elektrik, su ve doğalgaz faturaları da hafifliyor.

Yalnız yaşayan, çocuksuz ya da tek çocuklu aileleri cezbeden bu trendin gayrimenkul üreticilerinin projelerine de yön verdiğini söyleyebiliriz. Son dönemde hayata geçirilen projelerin hemen hepsinde 1+1, 1+0 ve stüdyo daireler mevcut. Hatta 2-3 milyon dolarlık projelerde bile  milyon dolar ödenerek satın alınan 1+1 ve stüdyo dairelere rastlamak mümkün.
Tabi ki trendin artmasında küçük dairelerin daha hızlı prim yapması, ikinci el piyasada daha kolay alınıp satılması büyük rol oynamakta. Bu tip daireler giderlerini daha kısa sürede karşılayabiliyor.
Bu projelere topraktan girenlerin 2 ya da 3 yılda yüzde 60- 80 oranından prim sağladığını söylersek şaşırmayın… 
Peki yatırım yapmak isteyenler stüdyo ve 1+1 daire alırken ne yapmalı. Bu konuda tecrübeli biri olarak şu tavsiyelerime kulak verin diyorum:
1- Ulaşım imkânı iyi olan muhitleri seçin.
2-Site ortamını tercih edin.
3-Site içerisinde az sayıda 1+1 veya 1+0 olan projeleri tercih edin.
4- Mümkünse dairenin ilk alıcısı siz olun. Yani lansman öncesi ön satış döneminde satın alın.
5-Aidat v.s. yüksek rakamlı sürprizlerin çıkmaması için satış ofisinden detaylı bilgi alın.
6- Özellikle fuar alanı, iş merkezleri  veya üniversitelere yakın olan  yerlerdeki 1+1 ve 1+0 daireleri tercih edin.
7- Ofis veya toplantı mekânı olarak kullanılabilecek projeler önceliğiniz olsun.
8- Kiraya verecekseniz, kira bedelinin konutun taksitini karşılayacak düzeyde olmasına dikkat edin.

Evet, ilk aklıma gelen öncelikleri sıraladım. Bu konuda detaylı araştırmalar yaparak gayrimenkul sektöründe ben de varım diyen firmaların sayısı günden güne artıyor. 2010 – 2015 yılları arasında büyük rağbet gören 1+0'ların yerini yeniden 1+1 tipi daireler alsa da, gençler 1+0'dan vazgeçmiyor. Burada ekonomik koşulları göz ardı etmemek gerek. Bir de ev-ofis ev mantıklı yaklaşımla ''kazanç'' odaklı beklenti başrolde ise kimsenin kaybetmesinden söz edemeyiz. Bunun son örneğini 2015 yılında lanse edilen İstanbul Bahçeşehir'deki Dumankaya Flex Ofis projesinde yaşadık. 103 bin liradan satışa sunulan stüdyo tipi (43 metrekare) home ofislerin fiyatı 13 ay sonra net yüzde 80 değerlendi. İnşaatta olan projede primlenme yönlü daha katedilecek çok yol var. 2017 sonundaki beklentiler yüzde 115'lik kazanç… Üstelik yüzde 1 KDV avantajı da ayrı bir kazanç… Buna benzer örnekleri, fırsat seçeneklerini sizlerle paylaşmaya devam edeceğim. Hepinize sağlık dolu, bol kazançlı günler.

PROJE BİLGİ FORMU

Mehmet Canıtatlı
Mehmet Canıtatlı
1971 Kilis doğumlu. İlk ve ortaöğretimini Kilis’te tamamladıktan sonra üniversiteyi İstanbul Üniversitesi iletişim fakültesi mezunu. 1990 yılından bugüne medyanın radyo, televizyon, dergi, internet ve gazete mecralarında ekonomi muhabiri, editörü, yazarı ve müdürü olarak çalıştı. Emlakdream’de yayın danışmanı olarak çalışma hayatını devam ediyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI