Minik evler, geleneksel konutlara alternatif olarak dünya için havalı bir trend iken, bizler için ‘‘zorunluluk’’ haline gelmek üzere.
Emtia fiyatlarının artması ve tedarik zinciri sorunları yüzünden inşa etme ve yenileme maliyetleri o kadar hızlı artıyor ki ister istemez daha küçük metrekarelerde yaşamak zorunda kalınacak. İstanbul’da çoğu semtte belediyeler tarafından yasaklanan stüdyo dairelerin yeniden ruhsatlandırılması artık an meselesi. Her geçen gün başını ‘‘sıcak bir çatının’’ altına sokma mücadelesi insanlar için zorlaşırken; öğrenciler, yeni mezunlar, bekarlar, yalnız yaşayanlar için ‘‘1+0 stüdyoların’’ tekrardan gündeme gelmesi gerekiyor. Hatta öngörülerimizi biraz daha ileriye taşıyarak, merkezi lokasyonlarda, sadece oda ve banyodan ibaret, ortak lobi ve mutfaklı projelerin pek yakında projelendirileceğini söyleyebiliriz.
Tabii zorunluluktan da olsa seçilen küçük evler, dolaylı yönden çevresel ayak izini azaltmaya da yarıyor. Minimalist yaşam tarzını benimseyenler; doğal ışıktan en iyi şekilde yararlanan, ısıtma ve soğutma ihtiyacını azaltmak için gölgeleme ve havalandırmayı iyi kullanan, güneş enerjisinden yararlanılan bu küçük evlerde yaşayarak çevreye de olumlu katkı sağlayacak.
1+0’lar geri dönerken, pek yakında, 0.5+0’lara da alışacağız.
Küçük ama tarz sahibi olduğu için tercih edilen, tiny house’lar, kent merkezlerine taşınacak.
Kaynak: 2023 Gayrimenkul Trendleri Raporu – İsmail Bölükbaşı / Alaaddin Reklam Ajansı Genel Müdürü