7 Ocak 2025 Salı
Ana SayfaSektörden HaberlerKule Vinçlerde yatırımcı profili çok ilginç !

Kule Vinçlerde yatırımcı profili çok ilginç !

Türkiye'de inşaat sektöründe son yıllarda yaşanan hareket yeni alt dalları da beraberinde getiriyor. 10 yıl öncesine kadar sadece çok büyük inşaatlarda o da tek tük görülen kule vinçler şimdilerde neredeyse her inşaata girdi. Özellikle yoğun olarak inşaat faaliyetlerin yürütüldüğü Ümraniye, Kartal, Halkalı, Bağcılar, Esenyurt ve Beylikdüzü gibi semtlerde uzunluğu 200 metreye kadar çıkabilen bu vinçlerden bol bol görmek mümkün.

Son dönemde en gözde yatırım araçlarından birisi de kule vinçler oldu. Artık neredeyse her inşaatta kullanılan ve fiyatları 110 bin eurodan başlayan kule vinçlere ev hanımlarından kuyumculara kadar bir çok yatırımcı ilgi gösteriyor. Hatta sanatçı Bülent Ersoy'un bile 22 tane kule vinci bulunuyor. Bu vinçleri alanlar kiralama için firmalara vererek yatırımlarını 36-48 ay arasında geri alabiliyor.

Vinç fiyatları 1 milyon euroya kadar çıkıyor

Büyüklüğüne göre 20 ila 50 işçinin yapabildiği işi tek başına yapan ve ciddi bir zaman tasarrufu sağlayan bu devasa aletlerin fiyatları ise 110 bin eurodan başlayıp 1 milyon euroya kadar gidiyor. Fiyatlar hem yüksekliğine hem de taşıma kapasitesine göre değişiklik gösteriyor.

AYLIK 8-10 BİN TL

FM Gru Türkiye ve Bölge Distribitörü olan ADV Kule Vinç Genel Müdürü Betül Bıyık, sektörün son yıllarda hızla büyümesini hem inşaatlardaki artışa hem de teknolojinin değişimine bağlıyor. Müteahhitlerin sürat, güvenlik, zaman tasarrufu ve işçi sayısını azaltmak için kule vinçlere yöneldiğini anlatan Bıyık, "Şu anda ciddi bir taleple karşı karşıyayız. Artık daha ufak inşaatlarda bile kule vinçler kullanılmaya başlandı. Türkiye'de her yıl 400'e yakın kule vinç satışı gerçekleşiyor. Kiralama ise 1000 civarında. Dolayısıyla yıllık 1400 adetlik bir pazardan bahsedebiliriz"

Vinçler maliyetlerini 36-48 ayda çıkarabiliyor

Bu vinçlerin aylık kiralarının 8-10 bin TL aralığında olduğunu anlatan ve yatırımcılar açısından da çok cazip olduğunu belirten Bıyık, şöyle devam etti:

"Vinçler genelde 8-10 aylığına kiralanıyor. Biter bitmez de başka bir inşaata gidiyor. Boşta duran vinç sayısı neredeyse yok gibi. Ancak burada can güvenliği ve standartlar çok önemli. Sektör kendi içindeki kurumsallığını tam olarak yakalayamadı. Ayrıca kule vinç operatörü konusu da sıkıntılı. Yüksek risk grubunda yer aldığı için makinanın güvenliği ve mesleki yeterlilik çok hayati, çünkü kazaların geri dönüşü yok. Burada eğitim konusu henüz tam oturmadı. Resmi bir eğitim kurumu yok. İsteyenlere 2.5-3 ayda ehliyet veriliyor. Bu konudaki eğitimlerin kesinlikle düzenlenmesi gerekiyor."

VİNCİ OLMAYANA İŞ DE YOK

Portekiz firması Soima’nın Türkiye ve Ortadoğu temsilciliğini yürüten BEMTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Candar Can, kule vinçlere artan talepte prestijin de etili olduğunu söyledi. Artık büyük firmaların kule vinci olmayan taşerona iş vermeme noktasına geldiğini anlatan Can," Ana firmalar ya kendisi alıp taşeronuna kiralıyor ya da kule vinci olanları tercih ediyor. Bir kule vinç orta ölçekli bir şantiyede 20-25 personelin işini yapıp kendi parasını çıkarıyor. Kiralamada da satın almada da amorti ediyor" diye konuştu.

Kentsel dönüşümlerin de artan talepte çok etkili olduğunun altını çizen Can, "Sadece Fikirtepe bölgesinde bizim 17 vincimiz çalışıyor. Sürekli talep var. Gelen makina anında inşaatlara gidiyor" dedi.

BİR PATLAMA DAHA OLABİLİR

Kamu projelerinin de çok etkili olduğunu söyleyen Can, sadece şehir hastaneleri projesi için 40 vinç talep edildiğini, Kanal İstanbul'un yapılmaya başlanması halinde ise etrafındaki yapılarla sektörde çok büyük bir patlama olacağını ifade etti.

Türkiye'de daha çok 55-60 metre uzunluğunda, 6-8 ton kapasiteli ve fiyatları 110 bin euro ile 150 bin euro arasında değişen makinaların kullanıldığını anlatan Can, şöyle devam etti:

"Yatırımcılar açısından da çok cazip bir sektör. Bir vinç kendisini 36-48 ayda amorti edip parasını çıkarıyor. Bu vinçlerde metal yorgunluğu ise 14 yıldan sonra başlıyor. Sektörde 20-22 yıllık çok vinç var. Sektörle alakası olmayan bir çok insanın yavaş yavaş pazara girdiğini görüyoruz. Örneğin geçen yıl bir ev hanımı arayıp eşiyle birlikte birikimlerini değerlendirmek için vinç almak istediklerini söyledi. Kuyumcular, inşaatçılar, biraz birikimi olanlar… Her kesimden insan var. Bunların en bilineni ise Bülent Ersoy. Hatta firmamızın baş harfleri nedeniyle bizim şirketi Bülent Ersoy'un şirketi bile zannettikleri oluyor."

Sektördeki en önemli sıkıntılardan birisi de eğitim. Vinç operatörlerine eğitim veren resmi bir kurum yok. Benzer şekilde bu vinçlerin montajı sırasında da işçiler bilgileri sadece kendilerinden öncekilerden öğrenebiliyor. Sektörde kalifiye ve tecrübeli eleman sıkıntısı çok ciddi bir problem. 

Hürriyet.com.tr

 

 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI