Türkiye'de barınma sorununun, son yıllarda kamu ve özel sektör eliyle yapılan çok sayıda konuta karşın hala önemini sürdürdürdüğünü belirten Günay; konut fiyatlarının yüksek, birçok aile için uygun koşullarda bir ev sahibi olmanın hala ulaşılması kolay olmayan güzel bir hayal olduğunu kaydetti.
Buna rağmen, Türkiye'nin birçok yerinde özellikle büyük şehirlerde çeşitli sitelerde, çoğunlukla da uygun koşullardan yararlanarak tamamlanmış kooperatiflerde çok sayıda konutun yıllardır boş olarak tutulduğunu belirten Günay, "Bu konutlar, satışa ya da kiraya arz edilmeden bekletilmektedir. Bu durum, mülkiyet hakkının kamu yararına aykırı ve kötü kullanılması olduğu kadar, ilgisizliğe, bakımsızlığa terk edilmesi açısından da genel ekonomi için zarardır. Yasa önerisi ile bu konutların, sahiplerini mağdur etmeden ekonomiye katılması ve ev sahibi olmak isteyenlere uygun koşullarda arz edilmesi amaçlanmıştır." diye konuştu.
Bir site ya da apartmanda konutunu yıllarca kiraya dahi vermeden tutan malikin, elde edeceği kira gelirine dahi ihtiyacı olmadığının açık olduğunu dile getiren Günay, "Bu nedenle kamulaştırılıp ihtiyaç sahiplerine arzı gerekir. Yıllardır tamamlanmayan ve/ya kullanılmayan yapılar, çevre için çirkinlik, komşular için güvensizlik ve ekonomi için kayıptır. Belediyelerin çevre ve ekonomi için bu kötü kullanıma müdahale etmesi, sağlıklı ve güvenli şehirleşmenin gereklerindendir." şeklinde konuştu.
“Kullanılmayan tonutların ekonomiye kazandırılmasına dair kanun teklifi hazırlandı”
MADDE 1- İskana açılmış bir site ya da çok katlı yapıda 10 yıldan bu yana kullanılmayan konutlar, maliyet değeri üzerinden kamulaştırılır.
Kamulaştırılan konutlar açık artırma yöntemiyle, kendisine ve eşine ait konutu bulunmayanlara satılır.
MADDE 2- İskana açılmış bir bölgede başlayıp, 2 yıl içinde tamamlanmayan yapı belediyesince yıktırılır ve alanı çevreye uyumlu hale getirilir.
Belediyesince kurulacak komisyonun, inşaatın tamamlanmasının ekonomi açısından uygun olmasını kararlaştırması halinde yapı tamamlanarak bedeli malikinden tahsil edilir.
MADDE 3- Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 4- Bu kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.
(Cihan Haber Ajansı)