7 Ocak 2025 Salı
Ana SayfaSektörden HaberlerKur Artışı Otellere Yaradı

Kur Artışı Otellere Yaradı

Türk Lirası'nın değer yitirmesini fırsat bilen yabancı turistlerin erken rezervasyonlarında ciddi artış yaşanıyor.AA muhabirinin turizm sektörü temsilcilerinden aldığı bilgiye göre, geçen yıl 35 milyon turist ağırlayan Türkiye, 2014'te yüzde 12 artış bekliyor. Turistlerin Türkiye'yi tercihlerinde yaşanan artış, döviz kurundaki yükselişe bağlanıyor. Döviz kurunun son bir yılda ortalama yüzde 25-30 oranında artması, Avrupalı turist için Türkiye'de tatil yaklaşık dörtte bir oranında ucuzladı. Turistler, İspanya, Yunanistan, İtalya ve Kuzey Afrika seçeneklerinden vazgeçerek rezervasyonlarını Türkiye'ye yönlendirdi.

– "Güneyde nisan ayından sonra bazı otellerde yer bulunmuyor"

Tur Operatörleri Dönem Sözcüsü Cem Polatoğlu, döviz kurunun yükselmesinin yabancı turistin Türkiye'ye ilgisini artırdığını söyledi.

Türkiye'nin yabancılar için ucuz bir ülke olmaya başladığını vurgulayan Polatoğlu, "Geçen yıl Türkiye'de 1000 Avro'ya tatil yapan bir turist şimdi aynı otelde 750-800 Avro'ya tatil yapabiliyor. Bu durum Türkiye'ye ilgiyi artırdı. Güney sahillerinde bazı oteller nisan ayı ve sonrasındaki rezervasyon talebimize 'yer yok' diyorlar. Ya da 'kapı fiyatı' dediğimiz yüksek fiyat çekiyorlar. Nisan itibarıyla rezervasyonlar doldu ki taleplerimize 'yer yok' diyorlar. Bu yaz yer bulma konusu sıkıntılı olacak, her yer dolu olacak" diye konuştu.

Dünya genelinde geçen yıl turist sayısının yüzde 13 oranında arttığını, bu artıştan en fazla payı aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 5 popüler ülkenin aldığını ifade eden Pol, şunları kaydetti:

"Akdeniz çanağındaki ülkelerde yangın var ve bu yangın hala devam ediyor. Türkiye geçen yıl turizmde komşunun yangınıyla ısındı. Her yıl Mısır'a giden 16-17 milyon, Tunus'a giden 11 milyon, Lübnan'a giden 7-8 milyon turistin bir kısmı bu yangın sebebiyle rotasını Türkiye'ye çevirdi. Turizmci olarak komşunun yangınıyla ısınmak istemiyoruz ama geçen yıl bu yangının ısısından faydalandık. Türkiye kendisini turizm açısından daha güzel tanıtmaya başladı. Türkiye'ye gelen turistin her yıl yüzde 10-15 artması trendini bekliyoruz."

– "Rezervasyonlar Ege'ye kaydı"

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı ve Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, Türk Lirası'nın dolar ve avro karşısında değer kaybetmesiyle Türkiye'nin Akdeniz'deki rakipleri karşısında önemli bir avantaj yakaladığını söyledi.

Geçen yıl çift haneli büyüyen Türk turizminin bu yıl da benzer bir büyüme oranına kavuşacağının sinyallerinin alındığını dile getiren İşler, "Yazın Türkiye'nin her tarafı dolu olacak. Sektör, 2013'ten daha iyi bir yıl yaşayacak. Güney sahillerindeki otellerin büyük bölümünde nisan ayından sonra yer bulunmuyor. Bu bölgedeki otellerde ortalama doluluk oranı yüzde 80'in üzerinde şimdiden çıktı" şeklinde konuştu.

Akdeniz Bölgesi'ndeki otellerin dolmasının rezervasyonları Ege Bölgesi'ne kaydırdığına değinen Mehmet İşler, Ege'deki rezervasyonlarda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 artış yaşandığını, otellerdeki doluluk oranının yüzde 60'ın üzerine çıktığını vurguladı.

– Türkiye Akdeniz'de İspanya'ya rakip

İşler, Türkiye'nin Akdeniz çanağında İspanya'nın rakibi olmaya başladığını söyledi. İspanya'nın 50 milyon kişi ile Akdeniz'de en fazla turist çeken ülke olduğunu dile getiren Mehmet İşler, Türkiye'nin bu yıl 37-40 milyon turistle bu ülkeye yaklaşacağını vurguladı.

Erken rezervasyonlarda fiyatlara yüzde 2-3 oranında zam yapmalarına rağmen yabancıların Türkiye'yi tercih etmesinde döviz kurunda yaşanan artışın etkisinin bulunduğunu bildiren İşler, "Avrupalı turist avro sebebiyle birliğe üye her hangi bir ülke yerine, parasının değer kazandığı ülke olan Türkiye'yi tercih ediyor. Zam yapmamıza rağmen geçen yıla göre yüzde 25-30 daha ucuza tatil yapabiliyor" dedi.

– Yerli daha pahalıya tatil yapacak

İşler, döviz kurundaki artışın yerli turistin tatil maliyetini artırdığına işaret etti. Erken rezervasyon, uygun fiyat ve uzun taksit seçenekleriyle yerli turistin tatil maliyetini düşürdüklerini dile getiren İşler, "Hükümete yaptığımız 'kredi kartı ile tatile taksit seçeneğini engellemeyin' çağırımız olumlu cevap buldu. Uzun vadeli taksitlerle yerli turiste imkanlar sunuyoruz" ifadelerini kullandı.

Tur şirketlerinden alınan bilgiye göre, döviz kurundaki artış yabancı turistin tatil masrafı yüzde 25-30 oranında ucuzlatırken, yerli turist için fiyatlar yüzde 30'ün üzerinde arttı. Geçen yıl, Ege kıyılarındaki bir otelde 2 bin lira olan bir haftalık tatil paketine, aynı tur şirketi aynı otel ve döneme 2 bin 800 lira fiyat biçiyor.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI