Cari açık ve bölgesel gelişmişlik farkını azaltmak amacıyla hazırlanan yeni teşvik paketi yatırımcıları ikna etti.
Geçen nisan ayı başında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan yeni teşviklerin ardından yatırımcılar sıraya girdi. Ancak Mardin ve Diyarbakır gibi şehirler başta olmak üzere çok sayıda ilin Organize Bölgesi'nde (OSB) fabrika kurmak için arazi bulunmuyor. Edinilen bilgilere göre geçen hafta sadece Mardin'den ikisi Türk olmak üzere üç yatırımcı yer talebinde bulundu. İnter Continental Hotels'in yanı sıra LC Waikiki (LCW) ve Little Big (LTB) fabrika kurmak için OSB'den yer istedi.
Tekstil sektöründe faaliyet gösterecek olan LCW ve LTB'nin bin kişiye yakın istihdam sağlayacağı belirtiliyor. Türkiye'nin turizm sektöründe cazip merkezlerinden Mardin'de otel açmayı planlayan Inter Continental'in talebi ise 12 dönümlük arazi. Edinilen bilgilere göre Mardin Valiliği arazi buldu ancak yer konusunda firma ile görüşmelerini halen sürdürüyor. DedemanOtel'in de talebi bulunduğunu aktaran Ekonomi Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, sadece Mardin'de 114 yatırımcının sıra beklediğini kaydetti. Son üç yatırım kararının teşvik paketinin ardından netleştiğini aktaran aynı yetkili, "Mardin turizm açısından Türkiye'nin en cazip şehirlerinden biri haline geldi. Son yıllarda ise tekstilde ön plana çıkıyor. Her iki firmanın da bölge ve Türkiye iç piyasasının yanı sıra Irak başta olmak üzere komşu ülkelere üretim yapacağını tahmin ediyoruz." dedi.
Teşviklerin yatırımcıyı ikna etmesine rağmen en büyük sıkıntı özel OSB'lerin kurulmasında yaşanıyor. Özel OSB'ler, ilgili mevzuattan yararlanamadığı için Hazine arazisi talep ettiğinde rayiç bedel üzerinden alması ve altyapı yatırımı yapması gerekiyor. Mardin'de birinci OSB'de yatırımcı için yer olmadığını aktaran üst düzey bir yetkili, "2. OSB altyapısı tamamlanmak üzere ancak gelen talepler nedeniyle hemen dolacak. Çok sayıda yatırımcının da yer talebi var. Bu sorunun kısa sürede çözüme kavuşması gerekiyor." diye konuştu.
Ekonomi yönetiminin uzun süredir üzerinde çalıştığı ve geçen ay başında açıklanan yeni teşvik geniş destekler paketini içeriyor. Cari açığı azaltmaya yönelik yapılacak stratejik yatırımlarda yedi yıl sigorta primi desteği, yüzde 90'a varan vergi indirimi ve yatırım yeri tahsisi gibi avantajlar sağlanıyor. Doğu ve Güneydoğu'daki 15 ilde yapılan yatırımlarda ise SSK işçi payı, işveren payı ve Gelir Vergisi stopajı ödenmeyecek.
2013 sonuna kadar başlatılan yatırımlarda yüzde 15 ile yüzde 50 arasında vergi indirimi teşviki bulunuyor. İşadamlarına yatırım indiriminin yanı sıra faiz desteğinin de sağlandığı pakette 500 milyon liranın üzerindeki bina inşaatları için de KDV iadesi imkânı yer alıyor. Türkiye'nin altı bölgeye ayrıldığı yeni pakette altıncı bölgede yer alacak yatırımlar daha avantajlı. KDV istisnası, Gümrük Vergisi muafiyeti, vergi indirimi, sigorta primi işveren hissesi desteği, yatırım yeri tahsisi, faiz desteği ve KDV iadesi gibi çok sayıda destek işadamlarını bekliyor. (Zaman-ERCAN BAYSAL)