26 Aralık 2024 Perşembe
Ana SayfaManşetLİDEBİR'den Yabancıların Taraf Olduğu İşlemlerde Düzenlenecek Değerleme Raporlarına İlişkin Usul ve Esaslar...

LİDEBİR’den Yabancıların Taraf Olduğu İşlemlerde Düzenlenecek Değerleme Raporlarına İlişkin Usul ve Esaslar açıklaması..

“Lisanslı Değerleme Şirketleri Birliği Derneği üyeleri olarak;

Son dönemde, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün ‘Yabancıların Taraf Olduğu İşlemlerde Düzenlenecek Değerleme Raporlarına İlişkin Usul ve Esaslar’ genelgesi kapsamında;

20 Eylül 2021’de devreye giren düzenlemeyle, “değerleme şirketlerinin TADEBİS-WEB TAPU sistemi üzerinden yapay zekâ tarafından otomatik atanması” yönündeki uygulamaya geçilme sürecini ve ilerleyen zaman diliminde basın yolu ile gerçekleşen haksız yıpratmaları sağduyulu ve müdebbir şekilde izlemekteyiz.

Bununla birlikte, 19.11.2021 tarihinde yazılı ve görsel basında kıymetli değerleme uzmanları ve şirketlerimize yönelik bilgiden yoksun, gerçeği yansıtmayan ve adeta karalama kampanyalarına hizmet eden “sözde değerleme şirketleri, alayı paravan bunların”, “rüşvet karşılığı değer şişirilerek vatandaşlığın cüzi bir miktar karşılığında alındırıldığı” ve “Sermaye Piyasası Kurulu’ndan marketten satın alır gibi lisans alıyor“ gibi mesnetsiz ifade ve iddialar nedeniyle söz konusu açıklamalara cevap verme ve kamuoyunu bilgilendirme yükümlülüğü doğmuştur. 

Öncelikle; Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği’ne (TDUB) bağlı olan Değerleme şirketleri; hem resmi sıfatı haiz, hem de Lisanslı Bağımsız Denetim Şirketleri tarafından her yıl denetlenen, bağımsız ve tarafsız kuruluşlardır. 

Lisanslı Gayrimenkul Şirketlerinin ortaklık yapılarının en az %51’ni 5 senelik tecrübe şartı bulunan Sorumlu Değerleme Uzmanları oluşturmakta; disiplinlerarası meslek gruplarının bir araya geldiği Gayrimenkul Değerleme Uzmanları ise çoğunluğu mimar mühendisten oluşan 4 yıllık üniversite mezunu, SPL tarafından düzenlenen zor bir sınavdan geçerek lisans almış, en az 1 ve 3 yıl mesleki tecrübeye haiz olma şartını karşılayan ve gayrimenkul alanında en fazla bilgiye sahip meslek örgütü üyelerinden oluşmaktadır. 

20 Eylül 2021 tarihinden itibaren 250 bin dolar ödeyerek vatandaşlık edinmek isteyen yabancılara yönelik satış yapan müteahhitlerin, aracı kurumların, sivil toplum kuruluşlarının sosyal medya, yazılı ve görsel medya üzerinden ‘düşük değerli’ değerleme raporlarından dolayı konut satışlarının iptal olduğu ve ülkeye dolar girişinin engellendiği yönündeki değerleme uzmanları ve değerleme şirketlerini “değersizleştirmeye” yönelik açıklamalarını da üzüntüyle izlemekteyiz.

Değerleme sektörünü kötü niyetli davranışlardan uzak tutmaya yönelik kesin kural ve yaptırımları bulunan Birliğimizin bu doğrultudaki disiplin süreçleri son derece hassas ve sürekli şekilde işletilmektedir. Bu bağlamda Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği (TDUB) tarafından bağlı olduğumuz kurum/lara yapılan şikâyetler takip edilmekte, “Mesleki Etik” kurallarımıza “tarafsızlık” ve “bağımsızlık” ilkelerimize aykırı hareket eden uzman ve şirketler hakkında disiplin cezaları uygulanmaktadır. Bu kapsamda, 2020 yılı içinde 3 değerleme şirketinin lisansı TDUB tarafından iptal edilmiştir.

Çok kıymet verdiğimiz uluslararası normlardaki hedefleri sektörümüze işaret eden Sermaye Piyasası Kurulunun, bu istikamette sektörümüze açmış olduğu yolda faaliyetimizi nitelikli uzman kadrosu ile Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği önderliğinde tarafsız ve bağımsız bir şeklide sürdürmekteyiz. Tüm azmimiz ve inancımızı ortaya koyarak geliştirip kalitesini artırdığımız hizmetimizi, şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da gayrimenkulün tesir ettiği tüm alanlarda doğru şekilde yaygın kılmaya devam edeceğiz. Şeffaf ve güçlü Türkiye’ye katkı sağlama hedefimiz doğrultusunda tüm paydaşlarımıza verdiğimiz bu taahhüdümüzü bir kez daha hatırlatmak isteriz.

Söz konusu düzenlemelerin doğru eksene ulaşması yönündeki inancımızı koruduğumuzun altını çizerken, paydaşlarımızla birlikte ilgili kurumlar nezdindeki çözüm arayışlarımızın ve doğruyu dile getirme çabamızın devam edeceğini belirtmek isteriz. Bu vesileyle bir yandan değiştirilen düzenlemenin hatalı yansımalarını izlerken, diğer yandan değerleme sürecinin “mesleki özen, titizlik, bağımsızlık ve tarafsızlık” ilkeleri ile uluslararası değerleme standartlarında hazırlanması yönündeki çalışmalarımızı ve hak arayışımızı da sürdüreceğimizi tüm kamuoyunun bilgi ve değerlendirmesine saygıyla sunarız.” 

Saygılarımızla,

Lisanslı Değerleme Şirketleri Birliği Derneği (LİDEBİR) Yönetim Kurulu

 

LİDEBİR hakkında

Sermaye Piyasası Kurulu’nca listeye alınmak suretiyle gayrimenkul değerleme hizmeti veren şirketlerin bir araya gelerek oluşturduğu “LideBİR -Lisanslı Değerleme Şirketleri Birliği Derneği- 6 Şubat 2007’de İstanbul merkezli bir platform olarak kurulmuştur.

Derneğin amacı, Değerleme Uzmanlığı mesleğini Türkiye’de dünya standartlarına ve ülke mevzuatına uygun, mesleki formasyonda ve etik kurallar içinde yapılmasını sağlamaktır.
Dernek, mesleğin etkinliğini ve itibarını arttırıcı faaliyetlerde bulunarak, sektörde çalışanların mesleki yeterliliklerini sürekli yükseltme misyonunu üstlenmiştir.

LideBİR üyeler arasında sosyal ve mesleki koordinasyonu ve dayanışmayı sağlamak, etkinliklerde bulunmak, mesleki alanda ortak ilke ve hedefleri saptamak; inceleme, araştırma, bilgi derleme, arşivleme ve dağıtma, faaliyetlerinde bulunmak, bu alanda faaliyette bulunan kişilerin mesleki yeterliliklerini artırmak ve ölçmek için özel eğitim programları oluşturmak, değişik seviyelerde sınavlar yapmak, yaptırmak ve belgelemek, değerleme hizmetlerinde etik kuralların ve mesleki standartların geliştirilerek uygulanmasını sağlamak, mevzuat hükümleri uyarınca, gayrimenkul değerleme ve danışmanlık gibi birçok faaliyetin gerçekleştirilmesini ve sürekliliğinin sağlanmasını hedeflemektedir.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI