Kırklareli’nin il merkezine ortalama 73 kilometre uzaklıktaki Demirköy ilçesine bağlı, Karadeniz kıyısında şirin bir belde olan İğneada’da dünyanın üçüncü, Türkiye’nin ise en büyük longoz ormanları içerisinde 6 farklı noktada bulunan yaklaşık 130 kaçak yapı, Kırklareli Valiliği tarafından yıktırıldı.
Ormanın olduğu ve 2007 yılında Milli Park ilan edilen alan 3 bin 155 hektar büyüklüğünde.
Yıkım işlemlerinin tamamlanmasından sonra Valilikten yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı içerisinde 6 farklı noktada işgal edilen yaklaşık 130 kaçak yapı Kırklareli Valiliği koordinesinde Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Şube Müdürlüğü, İl Özel İdaresi ve Demirköy Orman İşletme Müdürlüğü’nün çalışmalarıyla yıkılarak, işgal edilen alanlar eski haline getirildi.
Böylelikle koruma ve kullanma dengesi içerisinde ziyaretçilere yönelik yatırım uygulanmalarının da önü açılmıştır. Bu alanlarda Doğa Koruma Milli Parklar Bölge Müdürlüğünce yürüyüş yolları seyir alanları yapılarak ilimize kazandırılacaktır.”
Longoz Ormanı nedir?
Bir diğer adı da Subasar Ormanı olan Longoz, denize doğru akan derelerin getirdiği kumların birikerek kıyıda set oluşturması ve dere ağzını kapatması sonucu akarsuyun biriktiği yerde oluşan bir özel ekosistemdir.
Bu ekosistemin devamlılığı için en temel koşul, bol suyun devamlı var olmasıdır. Su, getirdiği kil ve organik materyal ile bu sahaların topraklarını mineral ve organik materyal yönünden zenginleştirir. Bu sucul ormanlar yağmur ormanları gibi gürdür. Bununla birlikte, yağmur ormanları gibi sadece yağışa ve hava nemine değil, daha çok taban suyuna bağımlıdır.