23 Aralık 2024 Pazartesi
Ana SayfaSektörden Haberler"Mahallem İstanbul'la İstanbul'un röntgeni çekildi

“Mahallem İstanbul’la İstanbul’un röntgeni çekildi

Mahallem İstanbul Projesi Koordinatörü Prof. Dr. Murat Şeker, projeyle İstanbul mahalleleri düzeyinde kentsel ve kamusal alanlarla ilgili büyük bir veri tabanı oluşturduklarını belirtti.

TOKİ tarafından “Mikro Ölçekte Şehrin Analizi: Mahallem İstanbul” temasıyla 25’incisi düzenlenen Ev ve Şehir Seminerleri’nde katılan Şeker, “Mahallem İstanbul” projesi hakkında önemli bilgiler verdi.

Şeker, okuldan sağlık merkezine, kültür sanat alanından AVM’ye, konuttan nüfusun demografik dağılımına ve okuryazar oranına kadar pek çok bilgiyi içeren büyük bir veri tabanı oluşturduklarını açıkladı.

“İstanbul’un tüm mahallelerini kapsıyor”

İstanbul’a faydalı olmasını umdukları bir sistem geliştirdiklerini anlatan Şeker, “Amacımız, projenin sürdürülebilir hale getirilmesi. İstanbul’da 39 ilçe 959 mahalle var. Daha önce ilçe bazında yaptığımız çalışmayı biraz daha detaylandırarak mahalle düzeyinde gerçekleştirdik.” dedi.

“Tüm bilgilere ulaşılabilecek”

Murat Şeker, projedeki bilgilerin her mahalle için ulaşılabilir durumda olduğunu aktararak, “İstanbul’da yaşayan vatandaşların mobil ve online olarak kolayca erişebildikleri proje aynı zamanda karar alıcılara da ihtiyaçları dahilinde veriler sunuyor.” diye konuştu.

Projeyle üç ana ürünün ortaya çıktığını dile getiren Şeker, şöyle devam etti:

“Bunlardan biri olan Mahallem Poi; kentsel yaşamda ve kamusal alanda eğitim, sağlık ve sosyal yaşam içinde karşılaşılan yerlere ve kurumlara ilişkin coğrafi tabanlı veri sistemi sunuyor. Mahallem İnfo; mahallenin sosyo-ekonomik gelişmişlik seviyesini, eğitime, ulaşıma ve sağlığa erişimi, konut satın alma endeksi ve okuryazar oranı gibi verilerini sunuyor. Mahallem SEGE ise, mahallenin diğer mahallelere göre farklı alanlardaki konumu, sıralaması, endeks değerleri ve sosyo-ekonomik gelişmişlik derecesi hakkında bilgi veriyor.”

“114 milyonun üzerinde veri topladık”

Şeker, proje için toplamda 114 milyonun üstünde veri topladıklarına değinerek, TÜİK merkez kurumlar ve yerel kurumlardan, sahadan ve internet taramalarından veri sağladıklarını ifade etti.

Bunun yanında satın aldıkları veriler ve patenti kendilerine ait verilerden de yararlandıklarını anlatan Şeker, “Bütün mahalleleri 8 kategoride sınıflandırıyoruz. Çok fazla veri var ve bu verileri işleyip, anlamlı hale getiriyoruz. İstanbul mahallelerini tanımak isteyenlerin mahallemistanbul.com adresinden bu verilere rahatlıkla ulaşabilecek.” değerledirmesini yaptı.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

Tinmel Camii nerede?

Çay Parkı nerede?

Gonaitei Bahçesi nerede?

Machu Picchu nerede?

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI