Son dönemde konut yapım başta olmak üzere inşaat sektöründeki maliyetlerde yüzde 25’lere varan artışların, yeni dönemde lüks konut yapımını imkansız hale getirdiği belirtildi.
Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, sektör ve çalışmalarına yönelik düzenlediği değerlendirme toplantısında, gayrimenkul sektörüne yönelik çarpıcı detaylar paylaştı.
Kentlerdeki alt yapı yatırımlarının inşaat sektörüne olumlu etki yaptığını dile getiren Kurum, bunun sonucunda söz konusu yerin değerinin arttığını ifade etti.
“Yüksek faiz ipotekli satışları düşürüyor”
Kurum, Türkiye’de her yıl bir milyon 300 civarı konut satıldığını anlatarak, “Bu yıl da bu civarda satış olacağını tahmin ediyoruz. Bunun yüzde 34,4 civarı ipotekli satış. Bu rakam gelişmiş ülkelerde yüzde 75. Yine burada da yarıdayız. Faizin yüksek olması bu oranı düşürüyor. İstanbul’da geçen yıl 683 bin konut el değiştirmiş. Bunun içinde sözleşme devri olanlar yok. Bir çok devir yapılıyor. Bunlar bu istatistiklerin içinde yer almıyor. Bu yıl 4 bin sözleşme devri var. Bu da bir satıştır. Biri ev alıyor sonuçta.” dedi.
“İstanbul’daki aşırı artış düzeldi”
Bir süre öncesine kadar konut fiyatlarındaki artışın enflasyonla hemen hemen aynı olduğunu vurgulayan Kurum, “İzmir’de bu rakam daha da aşağıdaydı. 2011’de İzmir’de fiyat düşerken İstanbul’da enflasyonun iki katı kadar artış olmuş. Hatta 2015’te bu oran yüzde 25’e çıkmış. Sonra düşüşe geçmiş. İzmir kendini düzeltmiş. İstanmbul düzeltme eğilimde. Bunun altına inme şansı yok. Düşemez. Ankara her zaman enflasyon ve ortalamayla eş değer olmuş. İstanbul bu düzeltmeyi tamamlamak üzere. İzmir artış trendinde.” diye konuştu.
“Daha düşük maliyetli projeler yapılacak”
Murat Kurum, konut yapım maliyetlerinin ciddi oranda arttığının altını çizerek, “İşçilik endeksi geçen yıla göre yüzde 13 civarı artmış. Malzeme ise yüzde 25 artmış. Yani inşaat malzemelerine yüzde 25 zam gelmiş. Şu an konut fiyatları yüzde 25 artmayacağına göre inşaat girdilerinin yanı sıra faiz ve reklam giderleri de yükseldiği hesaba katarsak işler biraz tersine döndü. Şu an maliyetiyle aynı belki altında satış yaşanıyor. Bu durumda lüks proje yapmamamız gerekiyor. Şu anki projelerden daha iyisi yakın zamanda yapılamaz. Daha düşük maliyetli projeler yapmamız gerekiyor. Mühendisliği, mimariyi, kaliteyi ön plana çıkarmamız gerekiyor. Projelerimizde bu eğilimle devam edeceğiz. Düzgün iş yapacağız.” şeklinde konuştu.