1963-1974 yılları arasında en hareketli günlerini yaşayan, bir dönem Akdeniz’in eşsiz turizm merkezlerinden biriyken ıssız bir bölgeye dönüşen ve 46 yıldır kapalı olan Kıbrıs’taki Maraş bölgesinin yeniden açılması için çalışmalar hızlandırıldı.
Maraş, 1974’teki Kıbrıs Barış Harekatı’ndan sonra yerleşime kapatılıp askeri bölge ilan edilmişti.
3.5 kilometre uzunluğunda altın rengi kumsalıyla, dünyaca ünlü yıldızların tatil için ilk sıralarda tercih ettiği, dünyadaki ilk 7 yıldızlı otelinin bulunduğu Maraş’taki otellerin 12 binden fazla yatak kapasitesi vardı. Caddelerde, dünyanın en pahalı markalarına ev sahipliği yapan dükkanlar bulunuyordu.
46 yıldan bu yana kapalı olan, 5.5 kilometrekarelik yüzölçümüne sahip Maraş’ta konut ve iş yerlerinden oluşan 8 bin 400 bina var.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) yönetimi, kapalı durumdaki Maraş bölgesini yeniden yerleşime açmak için çalışmalarını hızlandırdı. Doğu Akdeniz’de art arda kritikhamleler yapan Ankara da düğmeye basmış durumda.
Maraş’ın turizme açılmasıyla KKTC’nin özellikle ekonomik açıdan daha da güçlenmesi bekleniyor.
Maraş’taki mülkiyet tartışmaları ne olacak?
Kıbrıs Vakıflar İdaresi, Maraş’ın yüzde 100 Osmanlı Vakıf Malı olduğunu belirtiyor. Geçmişte İngiliz idaresi, uluslararası hukuka aykırı olarak burayı Rumların ve Rum Kilisesinin üzerine geçirdi.
Maraş’ın Vakıf Malı olduğu mahkeme kararıyla da tescillendi. Kıbrıs Vakıflar İdaresi’ne göre , 1974 öncesi Maraş’a yatırımı olanlar sözleşmeyle binalarını kullanıp iş yapabilecek.
Kaynak: TRT Haber