Rezidans Marka işbirliği; İnşaat / Gayrimenkul projesinde iki veya daha fazla marka, arasında ortak hedeflere ulaşmak için yapılan stratejik işbirliğidir.
Marka işbirliğinde amaç, bilinirliliği ve satışı/pazar payını artırmak, yeni projeyi duyurmak, kullanıcı marka isteği oluşturmaktır.
Global “ Otomotiv, Moda, Konaklama “ marka değerlerinin Gayrimenkul sektörü işbirliğine “ V – B – D “ gibi yerel marka değerlerinin eşlik etmeye başladığını görüyoruz.
Bu işbirliğinde amaç, markalı lüks gayrimenkul talebini artmaktır. Bu sayede marka konut projeleri, genellikle daha yüksek fiyatlarla satılır ve potansiyel müşterilere, global marka değerine sahip bir konut projesi satın alma imkanı sunmuş gibi olur.
Bu işbirliği Genel olarak “ yönetim – iç dekorasyon/mobilya “ sözleşmesi şeklinde hayat bulmaktadır.
Günümüzde Türkiye’de 50 farklı Yabancı zincir otel markasının; çok azı kiracı, azı management, çoğu franchising olarak faaliyet gösterdiği belirtilmektedir.
Bunların içinden Global otel marka değerlerini gayrimenkul projesine taşıyan otel markaları site “ management – yönetimini “ üstlenmekte, Konuta Otel Hizmeti sağlayacağını belirterek otel konforunu evlere taşıma taahhütü vermektedir.
Bunlardan bazıları;
Valet parking, housekeeping, business center, çamaşır ve kuru temizleme, alışveriş yardımcısı, çocuk bakım hizmeti, bahçe ve çiçek bakım hizmeti, teknik ve bilgi işlem desteği, parti ve davet organizasyon desteği, konsiyerj hizmeti gibi birçok kişiye özel hizmetlerdir.
Diğer bir işbirliği şekli “ Interior Design – İç Dizayn “ olarak karşımıza çıkmadır. Bu işbirliğinde, global otomotiv, moda sektörü başı çekmektedir.
Benim burada dikkat çekmek istediğim bir konu var. Özellikle “ Yönetim – Management “ işbirliğinin geliştirilen projede teslim sürecinden önce pazarlama / satış aşamasında kullanılmasının haksız rekabet oluşturduğunu / halk deyimi ile “ doğmamış çocuğa…. “ gibi düşünüyorum.
Ne yazık ki, Bu düşüncemi destekleyen İstanbul’un farklı yerlerinde rezidansların üstünde “ koca koca otel markalarının “ yıllardan beri inşaatlarının devam ettiğini görüyorum.
Görmekle kalmıyor soruyorum?
Pazarlama amaçlı olarak girilen bu evliliklerin sonu ne olacak…
Projeye taşınan marka değerine ödenen bedelin karşılığı süresi nedir…
Yönetim Kat maliklerine geçtiğinde olası onlara yansıyabilecek maliyeti ne olacak…
Bu markaların konut teslimine kadar satın alan tüketiciye karşı teslim ve hizmet sorumluluğu var mıdır…
İnşaat Yerli !
Hizmet yerli !
Mal yerli !
Ambalaj Global!
Sunulduğu varsayılan güven Global !
Uyarıyor ve Öneriyorum: marka işbirliğinde proje tamamlanmadan pazarlama amaçlı olarak marka işbirliğine girilmesi hukuki olarak değerlendirilmelidir.
Karma projelerde “ konut kısmı “ ayrılmalı ve ortak marka pazarlama bütününe dahil edilerek algı oluşturulmamalıdır.
Şayet Böyle bir işbirliği söz konusu ise tamamlayıcı / işbirliğinde yönetim markaları sorumlu olmalıdır.
Uyarım ve Önerimin, Ticaret Bakanlığı tarafından değerlendirilmesinin zamanı gelmiş, geçmekte, yarın geç olabilecektir.