İnsanlara, yaşadıkları alanları bir damla boya ile yenilemek ve hayatı renklendirmek konusunda ilham veren Renk Hareketi Projesi, gri ve kasvetli alanları renkli hale getirmek için AkzoNobel tarafından dünya çapında başlatıldı. Türkiye’de Marshall tarafından 2010 yılından bu yana sürdürülen projenin Antakya ayağı, Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin katkıları, gönüllüler ve sokak sakinlerinin katılımıyla Kırk Asırlık Türk Yurdu Sokağı’nda başladı.
“Renklendir Hayatı” sloganıyla insanların hayatına renk katan, dekoratif boya sektörünün lideri AkzoNobel Marshall, Renk Hareketi ile insanların hayatına renk ve estetik katma konusundaki uzmanlığını bir adım daha ileriye taşıyor. İnsanlara, yaşadıkları alanları bir damla boya ile yenilemek ve hayatı renklendirmek konusunda ilham veren Renk Hareketi Projesi, gri ve kasvetli alanları renkli hale getirmek için AkzoNobel tarafından dünya çapında başlatıldı.
Türkiye’de Marshall tarafından 2010 yılında Kadıköy Ayrılık Çeşmesi Sokağı’nda başlatılan Renk Hareketi, Yıldız Sarayı, Manisa’nın Kula ilçesi, Kadıköy Yeldeğirmeni Mahallesi ve Kastamonu’ya ulaştı. Renk Hareketi, bu yıl da yüzyıllardır koruduğu tarihi mirası, renklerin gücü ile ortaya çıkarıp daha fazla kişiye ulaştırmak için Hatay’a taşındı. Proje, Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin katkıları, gönüllüler ve tüm sokak sakinlerinin katılımıyla Kırk Asırlık Türk Yurdu Sokağı’nda başladı.
“Renklerin gücüyle insanları motive ediyoruz”
AkzoNobel Marshall Ülke Direktörü Petros Katsampouris, etkinlikte yaptığı konuşmada “Renk Hareketi projemiz kapsamında bir araya gelerek, renklerin gücüyle insanları motive edebileceğimize ve ilham verebileceğimize gönülden inanıyoruz. Bu yıl, Renk Hareketi’ni Hatay’a taşımamızın temel nedeni, bu çok kültürlü şehirde varolan benzersiz renkleri, şehrin görünümüne yansıtmak üzere Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından davet edilmemiz oldu. AkzoNobel Marshall olarak, şehirlerin binalardan çok daha fazlası olduğunu; sahip oldukları miras açısından değerli ve ilham verici olduğunu düşünüyoruz. Binlerce yıllık tarihi boyunca 13 medeniyete ev sahipliği yapan benzersiz bir şehir olan Antakya, kültürel renkliliği bir zenginlik olarak benimsemiş olgunlukta bir şehir. Sahip olduğu kültürel mozaik ve kültür mirası ile Hatay bu anlamda bir mücevher gibi değerli. Antakya’nın kültürel zenginliğini ve renklerini, Marshall ile ortaya çıkararak, renklerin hayata bakış açımızı ne kadar çok değiştirebilecek güce sahip olduğuna şahit olacağız.” dedi.
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, projeyle ilgili görüşlerini “Marshall ekibine davetimizi kabul ederek Renk Hareketi’ni Antakya’ya taşıdıkları için teşekkür ediyoruz. Gidilecek onlarca kilometre yol, atılan ilk adımla başlar. Bizim ilk adımımız, Antakya’nın kardeşliğini, zenginliklerini bu gibi etkinliklerle birlikte duyurmak. Rengarenk boyalar gibi, Antakya’nın insanı da çeşit çeşit ve rengarenktir. Bu farklılıkları biz zenginlik olarak görüyoruz ve bunu dünyaya haykıracağız. Antakya’nın tarihi zenginliği, medeniyet ve kültürel birikimini tüm dünyayla paylaşacağız.” sözleriyle ifade etti.
Projeyi hayata geçirirken Marshall’ın, tüm kurumsal sosyal sorumluluk projelerinin temelinde olduğu gibi, markaya değer katarken aynı zamanda topluma da değer üretme ilkesinden yola çıkıldığını ifade eden AkzoNobel Marshall Pazarlama İletişimi Müdürü Betül Değirmenci ise “Renk Hareketi, sadece renklendirilen alanlara değil, hareketin bir parçası olan insanların hayatına da coşku, heyecan ve eğlence getiriyor. Renklerin dönüştürücü gücüne inanan bir marka olarak, binlerce yıllık tarihinde milyonlarca insana ev sahipliği yapmış bu şehrin sokaklarını bu kez Marshall renkleri ile canlandırmak ve izimizi bırakmak bizim için çok anlamlı. Yıllar içinde yıpranmış olsa da, dokusunu muhafaza eden bu güzel sokağın üzerindeki tozu silkeleyerek, renklerimizle bu sokağı canlandırmak ve insanların yaşamaktan çok daha fazla keyif alacakları bir bölgeye dönüştürmenin heyecanını yaşıyoruz. Dünyadaki ilk sokak aydınlatmasının yapıldığı, bir zamanlar meşalelerle aydınlatılan bu alanda, sokaktan Antakya’ya ve oradan da Türkiye’nin pek çok noktasına yayılacak renk ateşini Marshall olarak yakmış olmaktan çok mutluyuz.” şeklinde konuştu.
Renk Hareketi projesi kapsamında ayrıca, boyama aktivitesinin başlatıldığı günün akşamında Hatay Arkeoloji Müzesi’nde, üyeleri arasında üç farklı semavi dinden ve altı farklı medeniyetten imam, papaz ve hahamın da bulunduğu ‘Medeniyetler Korosu’ etkileyici bir konser verdi.
Şehrin kültürel çeşitlilik içinde yakaladığı uyuma Marshall’dan katkı
Renk Hareketi’nin Antakya’ya taşınmasıyla, Antakya’nın yüzyıllardır kültürel çeşitlilik içinde yakaladığı uyuma, Marshall da renkleriyle katkıda bulunuyor. Antakya’da, Renk Hareketi kapsamında boyanan, 19. yüzyılda erken Osmanlı mimarisi tarzında inşa edilen ve eski adı Herod Caddesi olan Kırk Asırlık Türk Yurdu Sokağı’nda, bu çok kültürlü şehirde varolan benzersiz renkler, şehrin görünümüne yansıtılıyor. Kırk Asırlık Türk Yurdu Sokağı’nda, bir Katolik kilisesi, bir Ortodoks kilisesi, bir sinagog ve cami aynı avluda yer alıyor. Dünyanın ilk kolonlu caddesi olma özelliğini de taşıyan bu eşsiz bölgede aynı zamanda Anadolu’nun ilk camisi olan ve adını Hz. İsa’ya ilk inanan isimlerden olan Habib-i Neccar’dan alan bir Cami de bulunuyor.
Tıpkı Antakya’nın renkleri gibi, her daim ilk günkü canlılığını koruması ve her türlü mevsim koşullarına karşı üstün dayanıklılık göstermesi için Renk Hareketi projesi Hatay’da yapılacak boyama aktivitesinde Marshall Masterpro ürünleri kullanıldı. Su bazlı dış cephe boyası Marshall Masterpro Saf Akrilik, dış cepheleri, uzun yıllar solmayan ve kalıcı renkler ile koruma özelliğine sahip. Renk Hareketi projesi, Hatay’ın kültürel zenginliğini ve renklerini, Marshall renklerinin gücü ile ortaya çıkararak renklerin hayata bakış açımızı değiştirebilecek güce sahip olduğunu gözler önüne serdi.