İki etaptan oluşan Kabataş-Mahmutbey metrosunun Meciyeköy-Mahmutbey etabının 2019’un son çeyreğinde, Kabataş-Mecidiyeköy etabının ise 2020 yılı içinde hizmete girmesi planlanıyor.
Kabataş-Mahmutbey metrosunun iki etabının tamamlanmasıyla birlikte Mahmutbey, Göztepe Mahallesi, Yüzyıl-Oruç Reis, Tekstilkent-Giyimkent, Karadeniz Mahallesi, Yeni Mahalle, Kazım Karabekir, Yeşilpınar, Veysel Karani-Akşemsettin, Çırçır Mahallesi, Alibeyköy, Nurtepe, Kağıthane, Çağlayan, Mecidiyeköy, Fulya, Yıldız, Beşiktaş ve Kabataş olmak üzere 19 istasyon oluşacak toplam 24.5 kilometre uzunluğundaki metro hattında günde 1 milyon yolcunun seyahat etmesi ön görülüyor. Kabataş ile Mahmutbey arasındaki yolculuk süresi 34 dakika olacak.
Avrupa Yakasının ilk sürücüsüz metrosu olacak olan Mecidiyeköy-Mahmutbey hattında vagonlar raylara inmeye başladı. Şubat ayı sonunda başlayacak olan test sürüşleri gerekli sertifikasyonun alınması için 6 ay boyunca devam edecek. Test sürüşlerinin başarıyla tamamlanması halinde hattın yılın son çeyreği içinde yolcu taşımaya başlaması bekleniyor.
Kabataş-Mahmutbey metrosu tamamen hizmete girdiğinde Beşiktaş, Şişli, Beyoğlu, Kağıthane, Eyüpsultan, Gaziosmanpaşa, Esenler ve Bağcılar olmak üzere 8 ilçeyi birbirine bağlayacak.
Kabataş-Mahmutbey metrosu hangi hatlarla entegre olacak?
- Kabataş istasyonunda Kabataş-Taksim Füniküler hattı (F1) ve Eminönü-Kabataş tramvay hattıyla (T1),
- Beşiktaş ve Kabataş istasyonlarında ise deniz yolu ulaşımına,
- Mecidiyeköy istasyonunda metrobüs ve Yenikapı-Hacıosman metro hattıyla (M2) beraber 6 ayrı noktada metro/tramvay/metrobüs hatlarına,
- Kağıthane istasyonunda Gayrettepe-İstanbul Havalimanı metro hattıyla (M11),
- Alibeyköy İstasyonunda Eminönü-Alibeyköy tramvay hattıyla (T5),
- Karadeniz Mahallesi İstasyonunda Topkapı-Sultançiftliği tramvay hattıyla (T4),
- Mahmutbey İstasyonunda Bakırköy İDO-Kirazlı-Kayaşehir metro hattıyla (M3) entegrasyon sağlanacak.