Medusa mozaiği nedir?
Milattan Sonra birinci yüzyılın ilk yıllarına dayanan ve gözlerine bakan kötü kişileri taşa çevirdiğine inanılan mitolojinin nazar boncuğu yılan saçlı, keskin dişli, dişi canavarı Medusa’yı tasvir eden mozaik; Opus Sectile tekniği ile renkli mermerlerden yapılmış olup dünyada tektir.
Medusa mozaiği nerede?
Yaklaşık 2 bin yıllık olan mozaik; Burdur şehir merkezine ortalama 107 kilometre mesafede bulunan ilçesi Gölhisar’da bulunan Kibyra Antik Kenti’nde o dönemlerde konser alanı, meclis, mahkeme ve üzeri kapalı tiyatro olarak kullanılan 3 bin 600 kişilik odeonun orkestra bölümünde bulunuyor.
Medusa mozaiğinin dünyada benzeri yok
Mozaiğin eşi ve benzerinin bulunmadığını ve dünyada tek olduğunu açıklayan Kibyra Antik Kenti Kazı Başkanı ve Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Şükrü Özüdoğru; Medusa’nın bulunduğu yapı odeonda 2009 yılında kazı çalışmalarının başladığını, 2012 yılında yapının kazısının tamamlandığını belirterek mozaiğin bulunduğu yapının, antik dönemde yangın ve deprem felaketleri geçirdiğini dile getirerek, bunlara rağmen mevcut yapısı ile Türkiye’de en iyi korunmuş antik yapılardan biri olduğu söyledi.
“Medusa’yı görmek için talep çok” diyen Özüdoğru “Ziyaretçi sayımız son yıllarda arttı ancak Medusa’nın üzeri koruma amaçlı her yıl belli bir süre kapatılıyor. Yapının restorasyon çalışması Bakanlık nezdinde hazırlanıyor. Bu proje uygulamaya geçtikten sonra yapı çatı örtüsüyle kapatıldıktan sonra yılın tamamında Medusa’yı sergileyebileceğiz.” dedi.