13 Kasım 2024 Çarşamba
Ana SayfaHaber"Megakentler gidiyor, midikentler geliyor"

“Megakentler gidiyor, midikentler geliyor”

GYODER Başkan Yardımcısı Neşecan Çekici, dünyada artık kent yapısı anlayışının değiştiğini ve megakentler yerine daha rahat yönetilebilen midikentler kurulmaya başlandığını söyledi.

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından, “Türkiye Gayrimenkul Sektörünün DNA’sı Mercek Altında” sloganıyla 16. Gayrimenkul Zirvesi düzenlendi.

Zirvede düzenlenen, “Gayrimenkulün Genetik Hafızası” başlıklı oturumda GYODER başkan yardımcıları Ersun Bayraktaroğlu, Neşecan Çekici ve Gürsel Öngören, Türkiye’nin Gayrimenkul Hafızası Nasıl Çalışıyor? Gayrimenkulün Geçmişi ile Geleceğin Haritasını Çıkarmak Mümkün mü? Yarının DNA’sı İçin Dün ve Bugün Bize Ne Anlatıyor? Sektörün Genetiği Hangi Yönde Değişecek? 4.0’a Geçiş Mümkün mü? Gayrimenkul için Kusursuz Gen, Düş mü Gerçek mi? konularını tartıştı.

“Sektör, teknolojiyle birlikte değişecek”

Neşecan Çekici da önümüzdeki süreçte kent yapılarının ve kent yaşantılarının teknolojiye bağlı olarak değişeceğini kaydetti.

Teknolojinin işlerin daha kolay ve ucuz yapılmasını sağlayacağını dile getiren Çekici, “Teknoloji sektörde pek çok yenilik getirecek. Mesela sektörde herkesin değişmesi gerekecek. Herkes kendisini yenilemek zorunda kalacak. AVM’ler küllerinden yeniden doğuyor. Mülk sahipleri artık kira toplayıcı değil, hizmet sağlayıcı. Çünkü AVM’ler artık hizmet alanı.” şeklinde konuştu.

Çekici, dünyada artık kent yapısı anlayışının değiştiğini vurgulayarak, “Dünyada artık megakentlerden kurtulup, midikentler kuruluyor. Orta ölçekli midikentler kuruluyor. Çünkü bir şey ne kadar küçük olursa o kadar rahat yönetilebilir anlayışı hakim olmaya başladı.” ifadelerini kullandı.

“Endüstri. 4.0 gayrimenkulde de kullanılmalı”

Bayraktaroğlu, dünyada büyük bir değişim olduğunu ve dünya nüfusunun arttığını söyledi.

Endüstri 4.0 uygulamasıyla teknolojinin gayrimenkul sektörüyle birbirine bağlanması gerektiğini anlatan Bayraktaroğlu, “Gayrimenkul sektörünün kendini gösterdiği yerler olan kentlerde bu 4.0 kurulmasının yollarına bakmamız lazım. Ketlerde değişik alanlarda kullanılabilir. Mesela akıllı planlama ve inşaat alanında kullanılabilir. Yeşil binalar, akıllı binalar, yani kentlerle alakalı her alanda bu sistemi kullanabiliriz.” dedi.

Bayraktaroğlu, sistemle, adapte olan kent sistemleri de kurulabileceğini aktararak, şöyle devam etti:

“Akıllı acil müdahale sistemleri, afete hazır altyapı ve binalar oluştururuz. Gerçek zamanlı, kendini yenileyebilen kentsel yönetim yapabiliriz. Sürdürülebilir kentlerde endüstri 4.0’ı uygulamasını nereden yapıyoruz? Nesnelerin internetiyle, yapay zekayla, blockchain’le, üç boyutlu baskıyla, sanal gerçeklikle, dronelerle, robotik teknolojiyle aslında endüstri 4.0 ile hayatımıza kattığı bu enstrümanları biz gayrimenkul ve kent yaşantısında da kullanarak, kendini yenileyebilen, adapte olabilen, bütünsel, enerjik ve yaşayabilen kentler oluşturabiliriz.

 

PROJE BİLGİ FORMU

Önceki haber
Sonraki haber
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
364 YAZI