2 Ocak 2025 Perşembe
Ana SayfaSektörden HaberlerMehmet Büyükekşi ve Nihat Zeybekçi Körfez yatırımcılarıyla buluştu

Mehmet Büyükekşi ve Nihat Zeybekçi Körfez yatırımcılarıyla buluştu

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER); tarafından sektöre yeni bir ivme kazandırmak amacı ile gerçekleştirilen Türk Gayrimenkul Sektörünün Körfez Yatırımcıları ile Buluşması etkinliği, 12 Ekim Pazartesi günü yoğun katılım ile başladı. 3 gün süre ile gayrimenkul sektörünün kalbinin attığı etkinliğin ilk gününde tüm firmalar projelerini tanıttı. Etkinliğin ikinci gününde firmalarla bire bir görüşmeler yapıldı. Yaklaşık 300 firma ile görüşme sağlandı. Etkinliğin üçüncü ve son gününde  yatırımcılar istedikleri firmalar ile bire bir görüşme sağlayacak. Bu görüşmeler öncesinde, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi yatırımcılarla bir toplantıda biraraya geldi. 

'İşbirliklerini devam ettirebilrsek yabancıya konut satıyoruz diyebiliriz'

Toplantının açılış konuşmasını yapan KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik, yabancıya konut satışının daha ileri düzeye gelebileceğini ifade ederek, yabancıya konut satışları ile ilgili rakamları paylaştı: “Her yıl  550 bin birinici el konut satılıyor, 2. elle birlikte 1 milyon 200 bin konut satılıyor. Bu yıl yabancı yatırımcıya konut satışını 20 bin konutla kapatacağız gibi görünüyor. 4 -5 milyarlık da bir ciro yapacağımızı düşünüyorum. Toplam konut satışında 1, 75’ini yabancıya satıyoruz. Biz eğer işbirliklerini devam ettirebilirsek, yabancıya konut satışını bir miktar daha arttırabilir ve yabancıya konut satıyoruz diyebiliriz." dedi. 

 2016 yılında 40 bin konut satabiliriz

Yabancı yatırımcı ile işbirliklerini geliştirici etkinliklerin önemli olduğuna işaret eden Ömer Faruk Çelik: "Biz KONUTDER olarak bu etkinliği yaparken bir de şöyle bir model öngörmüştük; bu koferanstan biz eğer doğru sonuç alabilirsek, her 6 ayda bir bu yatırımcılarımızla başka firmaları veya başka coğrafyalardaki yatırımcılarla bu firmaları bir araya getireli ve böylece konut satışını 2016 yılında 40 bin konuta, ciromuzuda 10 milyar dolara çıkaralım. Böylece Türkiye’ye de önemli bir döviz geliri sağlayalım." diye konuştu. 

Konut sektörünün sorunlarına da değinen KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik şunları söyledi: 

"Sayın Bakanımı da burada bulmuşken taleplerimi dile getirmek istiyorum. Konut sektörü ihracat sayılmıyor. Ama sektörü döviz kazandrıcı hizmet sektörüne kazandırmak mümkün gibi gözüküyor. Eğer biz 10 milyar dolarlık bir döviz geliri sağlayabileceksek, bir miktar sektör nefes alabilir. 

KDV problemimiz var. KDV maddesi öyle bir hale geldiki aynı mahallede, aynı sokakta farklı KDV oranları uygulanabiliyor. İstanbul’da sokağın bir başında KDV oranı 8'ken,  bir başında 18 olabiliyor.

Damga vergisi ve tapu harçları bir miktar daha gözden geçirilebilirse çok mutlu olacağım."

Mehmet Büyükekşi: 'Temennimiz işbirliğinin artması'

Körfezle yapılan ticaretin önemine vurgu yapan Türkiye İhracatçılar Meclisi Başlanı Mehmet Büyükekşi: "Özelllikle yurtdışından gelen misafirmerimizi İstanbul’da ağırlamaktan son derece mutluluk duyuyoruz. Körfez ülkeleri ile ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz. Geçen yıl en çok ihracat yaptığımız körfez ülkeleri; Irak,  İran, Birleşik Arap Emirlikleri, Sudi Arabistan ve Umman oldu. Sadece bu 5 ülkeye ihracatımız 22 milyar dolar. Son derece yakın ticari ilişkiiler kurduğumuz Körfez ülkeleri, gayrimenkul sektöründe de çok büyük bir önem taşıyor. Temennimiz bu gibi toplantılarla her geçen gün giderek artması." şeklinde konuştu.

TİM BAŞKANI MEHMET BÜYÜKEKŞİ'NİN KONUŞMASININ TAMAMINI AŞAĞIDAKİ VİDEODAN İZLEYEBİLİRSİNİZ

Türk gayrimenkul sektörünün son yıllarda yıldızının parladığına vurgu yapan Büyükekşi: "
Türkiye son yıllarda güvenli bir liman olma yolunda ilerliyor. Türkiye’nin gelişmiş ekonomisi, gelişmiş kaynaklar, dinamik nüfusu, geleceğin büyük ekonomilerinden birisi olmaya aday. Bu yolda Cumhuriyet’imizin kuruluşunun 100. Yıl dönümüne maga projelerle hazırlanıyoruz. İstanbul Finans Merkezi, 3. Havaalanı, 3. Köprü, Kanal İstanbul gibi projelerimiz hızla ilerliyor. Diğer taraftan coğrafi konumumuz ve tarihi güzelliklerimiz, gayrmenkul sektörününün atılımlarıGayrimenkul sektörümüzün yıldızının parlamasını sağlıyor.

Geçen yıl gayrimenkul sektörümüz milli gelirimizin yüzde 4,6 sını oluşturdu. Dünya çapında konut perfonmaslarına baktığımızda, küresel konut fiyat endeksine göre, Türkiye bu yılın ilk çeyreğinde Honkon’un ardından, ikinci sırada yer aldı. Yıllık fiyat artış endeksi bakımından ise yüzde 18,5’lik artışla Avrupa’da en iyi performans gösteren konut piyasası konumuna yükseldi." diye konuştu. 

'Yabancılara konut satışı yüzde 23 arttı!

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başlanı Mehmet Büyükekşi sözlerini şöyle sürdürdü: "Yabancılar özellikle konut sekötümüze çok yoğun bir ilgi gösteriyorlar. Mütekabiliyet Yasası’ndan sonra yaklaşık 5 milyar dolarlık konut aldılar. Geçtiğimiz yıl ülkemizde yabancılara 18 bin konut satıldı. En fazla konut 6 bin 599 konut ile Antalya’da, 5 bin 600 konut ile İstanbul’da, bin 200 konut ile Aydın’da satıldı. Bu yılın ilk 8 ayında yabancılara yapılan konut satışı, geçen yıla göre yüzde 23 artarak 14 bini buldu. Konut alımına en çok ilgi gösterek 5 ülke; Irak, Sudi Arabistan, Rusya ve Kuveyt oldu."

Nihat Zeybekçi: 'Ben sizin taraftayım'

Toplantıda konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi de ödemli açıklamalarda bulundu. 
Konut sektörünün ihracat sayılması gerektiğini dile geitren Zeybekçi:  
Türkiye’nin en önemli ihraç kalemlerinden bir tanesi konut. Döviz kazandırıcı gelirler kategorisine alınması kadar doğal bir istek olmaz. İhracatı gerek KDV iadeleri, gerekse diğer ensturmanları ile destekliyorsanız,  ihracatımızın içindeki italatın katkı oranlarına baktığımız zaman konutu bir yere koyacak olursak, baktığımızda konut sektörünü çok daha milli bir imkanı değerlendirip yurtdışından kaynak transfer edebildiğiniz çok değerli bir unsur olarak görüyorum.  Onun için de bakanlığımızın bu konuda çok yoğun bir çalışması var. Konut sektörünün ihtracat sayılması için de sizin taraftayım." diye konuştu.

NİHAT ZEYBEKÇİ'NİN KONUŞMASININ TAMAMINI AŞAĞIDAKİ VİDEODAN İZLEYEBİLİRSİNİZ

Her kim burayı seçiyorsa, o benim kader ortağımdır

Mütebakiliyet Yasası'nın önemine dikkat çeken Zeybekçi 1923’ten 2012’ye kadar yaklaşık 70-80 bin civarında yeni insanımına gayrimenkul satın aldığını, 2012’deki Mütebakiliyet Yasası sonrası bir okadar daha satış yapıldığını ifade ederek: Ben bugün kardeş coğrafyalardan gelen değerli doslarımıza birşeyler söylemek istiyorum. Burası sizin ülkeniz. Ortak kültür corafyası dediğimiz Kafkaslar, Balkanlar, Avrupa Birliği ülkeleri de dahil olmak üzere, bütün yolların buluştuğu bir yerdir. Onun için bu ülke hepimizin ülkesi. Bu nedenle yabancılara konut satışı denmemelei, her kim ki bu ülkeye gelipte üzerinde Türkiye Cumhuriyeti yazan tapuyu alıyorsa, bu ülkenin gelecek kaderinde benimle birlikte olmayı tercih ediyorsa,  o benim kader ordağımdır. Bu coğrafya çok farklı bir coğrafya. Burada inançların,  Burada bütün kısıtlamalara karşı olduğumu paylaşmak istiyorum.
Körfez ülkeleerinde konut satmak değil, inanılmaz bir fonların biriktiği, insanların üretimin içinde olmak istedikleri bir beklentiyi de gözden kaçırmamak gerekiyor. Onlarla beraber Türkiye’de konut üreterek, Türkiye’nin güzelliklerinden yararlanmak isteyencektir.

'Ortaklıklar kurmanın yollarını arayalım'
 
Gayrimenkul satmak kadar işbirliklerinin de önemli olduğuna dikkat çeken Nihat Zeybekçi: "Komşu ülkelerdeki şirketler ya da kişilerle ortaklıklar kurarak bu  işi beraber yapmanın yolarını aramak gerekiyor. Oralara gidip konut pazarlamak doğru, Ekonomi Bakanlığı olarak da her zaman fuarlarınızı destekliyoruz. Gelin bu alanlarda fonlarla, belirli alanlarla ortaklıkları konuşalım." diyerek sözlerini şöyle sürdürdü: 
 
"Denizli’nin 7 yıl belediye başkanlığını yaptım. Şehirler bize miras değil, çocuklarımızın bize emeaneti olduğunu unutmayalım diye düşüyorum. Ortamı bir kere tüketebiliyorsunuz ama korursanız onun size ilel ebet kazandırmasını sağlayabilirsiniz. İğneyi de kendimize batırmamıza gerektiğine inanıyorum. Yetkiler anlamda büyük bir dağınıklık var. Bu imarla ilgili ,nüfus yoğunluğu ile ilgili şunu yapamazsınız; Türkiye'nin doğusundan ucunu kaldırıpta batısına akmasını sağlayacak bir pozisyonda olamazsınız. Türkiye’nin sadece konutla ilgili değil, Türkiye’nin sanayileşmesi de şehirleşme açısından önemli.

Körfezdeki dostlarımıza projeler önermemiz gerekiyor

Eski imar haklarının korunması ile ilgili anayasal haktır, kazanılmış hakların koruması. Ama kentsel dönüşümle ilgili alanlarda oturup yeniden konuşulması, bölünmüşlüğün ortadan kaldırılması gerekiyro. Sizlerle beraber yerel yönetimlerle birlikte, merkezi yönetimin de için de olduğu bir herşeyin şeffaf bir şekilde konuşulduğu bir denge oluşturulmalı.

Altını çizerek şunu belirtemek isterim ki başta Başbakanımız, Cumhurbaşkanımız olmak üzere 7 gün 24 saat sizin sorunlarınızı dinlemek için buradayız. Daha iyi şeyler yapmak için buradayız.  Bu coğrafyada gelen doslarımızla birlikte, biz diğer ülkelere gittiğimizde bize somut projelerle gelin diyorlar. Niye böyle olsun ki, niye Körfez sermayesi Avrupa Birliği'ne gitsinden oradan  Türkiye’ye gelsin. Türkiyeye gelen doğrudan sermeye girişinin yüzde 72’si Avrupa Birliği üzerinden geliyor. Siz zannediyor musunuz ki Avrupa Birliği'nden gelen bu sermaye Avrupa Birliği'nin, Körfez sermayesinin de geldiği bir yer burası. Onun için bizim Körfezdeki dostlarımıza projeler önermemiz gerekiyor. Onların hassasiyetine özen göstermemiz gerekiyor.

Özlem ATİLA / Emlakdream.com

 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI