3.Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Kongresi ''Sürdürülebilir Şehirler ve Binalar başlığı altında ele alındı. Oturumun açılış konuşmalarında önemli isimler yer aldı. İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Başkanı Tahir Tellioğlu, İller Bankası Genel Müdürü Mehmet Turgut Dedeoğlu ve Çevre Şehircilik Bakan Yardımıcısı Mehmet Ceylan'ın konuşmalarıyla açılan kongre 4 ana oturumda önemli isimleri ağırladı. Kentsel dönüşüm konusunun ayrıntılarıyla masaya yatırıldığı kongrenin 2.ana oturumunda GYODER İcra Kurulu Üyesı Haluk Sur, Avrupa Konutları Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, Nef İcra Kurulu Erden Timur, Sinpaş GYO Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik, Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, Piyalepaşa Gayrimenkul Genel Müdürü Kaan Yücel yer aldı.
KONGRENİN AÇILIŞ KONUŞMALARINI AŞAĞIDAKİ VİDEODAN İZLEYEBİLİRSİNİZ
1 milyon bağımsız birim…
Çevre Şehircilik Bakan Yardımıcısı Mehmet Ceylan: ''Dünyada giderek artan oranda nüfusun şehirlerde yaşadığını dikkate aldığımızda yaşanabilir şehirler yaratmak temel hedeflerimizden birisidir. Yaşadığımız zamanın çizgilerini barındıran, afete dayanıklı yapılar inşa edilmesini hedefliyoruz. Bugünün şehirlerine bugünün insanlarına karşı sorumluyuz ama gelecek nesillere karşı da bir o kadar sorumluyuz. Bu nedenle şehir ve mekan planlamasında temel hedefimiz şehirlerimizi huzurlu, mutlu insanlardan oluşan kaliteli birer yaşam merkezi haline dönüştürmektir. İktidarımız döneminde de kent estetiğini dikkate alarak sürdüreceğiz. Bildiğiniz gibi hükümetimi Türki’nin önünde sorun teşkil eden önemli sorun alanlarını belirlemiş durumda. 26 öncelikli dönüşüm alanını belirlemiş bulunmaktayız. Öncelikli dönüşüm programlarıyla bunların hayata geçirilmesine yönelik olarak çalışmalar yürütüyoruz. 26 öncelikli dönüşüm programından birisini de kentsel dönüşüm önceliği oluşturmaktadır. Bu dönüşüm programımızı eylem planlarıyla hayata geçiriyoruz. Tüm mekanlarımızda şehirleşme politikamız dikey değil yatay bir yapılaşma olacaktır. Bildiğiniz gibi son zamanlarda değerli konuşmacılarda ifade ettiler. Son zamanlarda çok da kültürümüzle bağdaşmayan yüksek katlı binalar inşa edilmektedir. Bunun yaygın bir şekilde uygulanması da eleştirileri neden oluyor. Kültürümüze uygun şekilde yatay yapılaşmaya teşvik ediyoruz. Yeni şehirleşme politikamızın en önemli noktası budur. Kentsel dönüşümle ilgili kanunun yürürlüğe girmesiyle 81 ilin tamamında dönüşüm programları başlatılmış bulunmaktadır.
47 ilde 178 riskli alan…
47 farklı ilimizde 178 adet riskli alan ilan etmiş bulunmaktayız. Alanda bulunan yapı sayısı 190 bin adettir. Nüfus büyüklüğü ise 1 milyon 215 bin kişidir. Kanun kapsamında sağlıklı yaşam çevrelerine teşvik etmek amacıyla 21 ilimizde rezerv yapı alanları belirlenmiş bulunmaktadır. 97 bin 590 konut 12 bin 800 işyeri olmak üzere bağımsız bölüm içeren riskli binanın yıkımı gerçekleşmiştir. Ülke genelinde yaklaşık 2 milyar TL civarında bir kaynak kullanılmış bulunmaktadır. Vatandaşlarımıza 1 milyar civarında kira yardımı yaptık. 2023 yılı hedefleri kapsamında; toplam 6,5 milyon bağımsız birimin dönüşümünü tamamlamaktır. 2019 sonuna kadar hükümetimiz 250 bin binada 1 milyon bağımsız birim sayısına ulaşılması hedeflemektedir.’’dedi.
40 milyonu doğrudan ilgilendiren bir süreç
GYODER İcra Kurulu Üyesı Haluk Sur: ‘’ Kentsel dönüşüm gündemimize ilk geldiğinde 2000 tarihiydi. 1999 depremi sonrasında yaşanmış acı olay akabinde deprem odaklı kentsel dönüşüm gündeme gelmiş oldu. 2007 senesinde yapılmış bir konferansta kentsel dönüşümü masaya yatırdık. Çin’in önemli firmalarından birinden bir yöneticiyle görüştüğümde ülkemizde kentsel dönüşümün hayal olduğunu söylemişti. Kendi ülkelerinde merkezi hükümetin kararlı tutumunun etkili olduğuna dikkat çekmişti. Ben de cevaben halkın uzlaşısıyla bu süreci başarabilmenin önemli olduğunu ve bizlerin de bunu başaracağımızı dile getirmiştim. Sağlam duruş sağlayan hükümetle bir başlangıç oldu bunu Van depreminden sonra gördük. Sürdürülebilirlik boyutu ortaya çıktı ve bu süreçte kentsel dönüşüm nasıl başarılabilir bunları görüştük. İlk yıllarda ne olduğu belli olmayan ve rant sağlama adına yapılan işler gibi farklı bir algı yaratılmaya çalışıldı. Artık bunun böyle olmadığı, uzun vadede çok daha farklı bir süreç olduğu anlaşıldı. 40 milyonu doğrudan ilgilendiren bir süreç olduğu ortaya kondu. Toplumun bu konuya inandırılması ve sevkedilmesi işin olmazsa olmazıdır.’’dedi.
Küresel rekabet liginde ne noktadayız?
Sinpaş GYO Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik: ‘’İki başlık çok önemlidir. Bunlardan ilki mevcut sorunların çözümü ve yok edilmesi ikincisi de sürdürülebilirlik konusu. Türkiye 2000'li yıllara girerken bir gecekondu olgusuyla baş başa kaldı, bu bağlamda gereken önlemler alınmadı. Dünya Doğayı Koruma Birliği sürdürülebilir kent kavramını ele aldı. Sorumluluğumuz sadece bugünle sınırlı değildir. Şehir ışıklarıyla bizi çekerken ve nüfus her geçen gün artarken bizler küresel rekabet liginde ne noktadayız buna bakmak gerekiyor. Küresel rekabet liginde hak ettiğimiz noktaya kısa sürede gelmemizi umuyorum.’’diye söyledi.
'Kentsel Dönüşüm Yasası'yla ivme kazandı'
Avrupa Konutları Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya: ‘’Değerli konuklar kentsel dönüşümdeki bu 3.zirvenin her zaman devamını diliyoruz. Kentsel dönüşüm hepimiz için büyük önem arz ediyor. 1960’larda başlayan çarpık yapılaşmayla beraber bir gecekondulaşma meydana geldi. Türk tarihinde bu gecekondulaşmanın çok önemli bir yeri var. Gereken önlemler alınsayıdı belki bugün bunları konuşuyor olmayacaktık. Sevindirici olan olay çıkan kentsel dönüşüm yasasıyla söz konusu durumların bir ivme kazanmasıdır. Sadece müteahhitlerin sorumluluk alması yeterli olmuyor. Bunun ilerleyen süreçte Çevre Şehircilik bakanlığı ve ilçe belediyelere de iş düşüyor.’’dedi.
'Süreci halkın da sahiplenmesi gerekiyor'
Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur: ''3 senedir kentsel dönüşm konusunun ülke gündeminde bu denli yer alması. Bugüne kadar çok güzel işler yaptığımızı düşünüyorum. Kentsel dönüşümde nasıl bir planlama sistemi olmalı bunu bir bütün olarak ele alamadık. Bütünsel olarak şehir planlama sürecini kapsamlı olarak ilerletmeliyiz. Üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeye hazırız ama bu işi halkın da sahiplenmesi gerekiyor’’dedi.
Kentsel dönüşüm yasası kapsamında yapılan çalışmaların sunduğu imkanlardan bahseden Kaan Yücel; “Bölgede, projede yaşayan ve yaşayacak kişilere sosyolojik imkanlar da sunulmalı. O alanda yaşayanlar ile konuşmamız, projemizi anlatmamız gerekiyor. 4 senedir projemizde süreci bu şekilde yürütüyoruz. Bu dönüşüm esnasında hepimize iş düşüyor. Sadece ekonomik dönüşüm değil sosyolojik dönüşüm ile kültürel alanda da çalışmalar yapılmalı. Biz projemiz ile başta ekonomik olmak üzere her anlamda bölgenin kalkınmasına destek ve tüm bu çalışmalarla bölgede yaşayanlara refah sağlamış olacağız” dedi.
Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı: ‘’Enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik çok önemli başlıklar. Kamuda ve özel sektörde yoğun bir şekilde kentsel dönüşüme karşı bir ilgi var. Ana sıkıntı uzlaşma konusundan doğuyor. Vatandaşın kentsel dönüşüm konusunda bilinçlendirilmesi gerekiyor. Büyükşehirlerde arazi stoğunun az olması bizler için büyük bir sıkıntı bu sebepten dolayı kentsel dönüşümün aktifliği de önemlidir. Sektörden bazı meslektaşlarımız uzlaşma sıkıntısı nedeniyle kentsel dönüşümle ilgilenmediklerini belirtiyorlar. Kamunun düzenleyici görevini ve uzlaştırma görevini tam olarak alması bizlerin de kendi alanımızdaki ana konulara yoğunlaşmamızı sağlar.’’diyerek sözlerini sonlandırdı.
4 ana oturumdan oluşan panelin 3. ve 4. oturumlarında “Kentsel Dönüşüm Sürecine Farklı Bakış Açıları ve Hayat Verecek Öneriler” ve “Kentsel Dönüşümün Finansal Boyutu ve Alternatif Finansman Modelleri” başlıkları altında önemli konuşmacılar yer aldı.
Gamze GEÇKALANLAR/Emlakdream.com