Hürriyet'in düzenlediği 2014 yılından bu yana gayrimenkul sektöründeki 'enleri' seçen Sign of the City Awards'ın bu yıl ki ödül törenine katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, 'sağlıksız ve kimliksiz şehirlere' sahibiz diyerek, şehirlerin planlı olarak yenilenmesi gerektiğinin altını çizdi. Şehir imar yönetmeliklerinin yapılacağını açıkladı.
"1950'deki Göç Dalgasına Hazırlıksız Yakalanılmış"
Dünyada şehir planlamasının çok eskilere dayandığını söyleyen Mehmet Özhaseki, Türkiye'de ise planlı kentleşme ile ilgili ilk adımın ilk belediye kanunu 1930'larda yapıldığını dile getirdi. 1950'li yıllarda yaşanan göç dalgasına hükumetlerin hazırlıksız yakalandığını ve bazı belediyelerinde ideolojik tavır takındığını söyleyen Özhaseki, 'Yapılan gecekondular menfaatçi yaklaşımlardan dolayı yıkılmamış hatta yapılmasına göz yummuşlar. Hatta gelin buralara gecekondu yapın demişler ve etrafta bir sürü gecekondular oluşmuş. Şehir planları yapılmamış ama hiç olmassa düz bir çizginin üzerine gecekondular yapılmış olsaydı altyapı ve hizmet götürmek daha kolay olurdu. Günümüze kadar böyle gelmişiz' dedi.
'Sağlıksız ve kimliksiz şehirlere sahibiz'
'Sağlıksız ve kimliksiz şehirlere sahibiz' diyen Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, bu cümlesini ise şu şekilde açtı: 'Sağlıksız şehirlere sahibiz çünkü toplam 20 milyon yapı stoğumuz var. Bunlardan 5 milyonu 1999'de yaşanan deprem sonrası çıkan yönetmeliğe uygun olarak inşa edildi. Kalan 15 milyon yapı stoğu ise sağlıksız. İstanbul'da bir deprem bekleniyor. Sürekli olumsuz konuşulmasından hoşlanmasam da uyarı da yapmalıyız. Felaket senaryosu yaşanmaması için sağlıksız yapı stoğunu yenilemeliyiz. Bunun için de bütün adımların kamu tarafından atılması beklenmemeli. Herkes, yapı stoğunu kontrol ettirmeli' dedi. Kimliksiz şehirlere sahibiz cümlesini de açan Özhaseki, 'şehirlerin ruhları vardır. İnsanoğlu gibi görmek gerekiyor. Kendi kimliğimizi ortaya koyduğumuz şehirlerimiz var mı? Arabesk şehirlerde yaşıyoruz. 25 katlı binanın yanında tamirhane onun yanında 3 tane gecekondu onun yanında iki tane 5 katlı bina… Sonra bir mahalleye bakıyorsunuz, orada kentsel dönüşüm başlamış biri 10 kat biri 25 kat binalar onların yanında da gecekondular. Bunun tarifi arabesk şehirlerdir' dedi. Şehirlerin tarihinin, devletlerden ve milletlerden eski olduğunu ifade eden Özhaseki, kültürlerin ve hatta demokrasilerin şehirlerde gelişeceğini söyledi.
Türkiye'de inşaatın çok geliştiğine vurgu yapan Mehmet Özhaseki, dünyadaki 250 büyük inşaat firmasının içerisinde 42 Türk firmasının olduğunu hatırlatarak, 'İyi teknik ekibimiz, ekipmanlarımız var. Mimar, mühendislerimiz var. Bu işi biliyoruz eskisi değil artık. Yağ, un, şeker var helva yapacak iyi bir ortam lazım. Bunları yapacak gücümüz var' dedi.
"Rantın olmadığı yerde hayat olmaz"
81 ilde kentsel dönüşüm ilan edildiği, 180 küsür tane riskli alan belirlendiğini ifade eden Özhaseki, 250 bin konut hedeflendiğini tek tek yapı bazında da müracatın ise 430 bin olduğunu söyledi. Toplamda 70 bin konut.3 milyon kişiye hitap ediyor.Bu sayının da yeterli olmadığını dile getiren Özhaseki, ‘30 milyon kadar insana hitap edecek inşaatlara başlamalıydık.’ Dedi .İnşaat sektörünün önünün açık olduğunun altını çizdi. Kentsel dönüşümde rant tartışmalarına değinen Özhaseki, rantın olmadığı yerde hayatın olmayacağı görüşünde:
'Rant kötü birşey değil. Rantın olmadığı yerde hayat olmaz. Kentsel dönüşüm olacaksa rant olması gerekir ama rantın adil dağılması lazım. Topluma yayılmalı. Şahıs bazında yaparsanız olmaz. Maalesef ara ara bu günah işlenmiş'
'Kentsel Dönüşümü, Şehirleri Mahvetmeden Yapacağız'
Kentsel dönüşümde önemli bir noktaya dikkat çeken Özhaseki, belediyelerin 4 emsal olan yere 8 emsal istediğini bunun da İstanbul'un yoğunluğunu arttıracağını söyleyerek, 'yoğunluğu artırmadan dönüştüreceğiz, şehirleri mahverederek değil. Tek Tek parsel bazında değil ,yoğunlukları iki misline çıkararak değil yapılması gereken rezerv alanlar belirleyeceğiz,rezerv alanlarına ille konut diye tutturmayacağız, konut olacak Ticaret olacak ,hizmet şektörüne dail hizmetler getireceğiz Kentsel dönüşümü başarabiliriz. Sonra 100 sene kalır bu binalar sonraki dönemlere rezilliğimiz olur ve bu işi kim yaptıysa günahı vebali olarak üzerinde kalır." dedi.
İnşaat sektörünün önünü açacak tedbirleri alacağız
15 Temmuzdan sonra inşaat sektörünün temsilcileri ile davet ettiklerini ve önerilerini dinlediklerini söyleyen Özhasaki İnşaat sektörünü nasıl canlandırırız , ne istiyor müteahhittler bizden .10 madde belirledik.İçinde Gayrimenkul sertifikası ,İmar hakkı transferi gibi , Kdv oranlarının düşürülmesi, gibi bit takım teşvikler de var.Bakanlar Kurulunda sıraya girdi.İnşaat sektörünün önünü açacak tedbirleri alacağız.’dedi.Yeni düzenlemelerin kısa sürede hayata geçilerek kentsel dönüşümün önündeki engellerin kaldırılacağını bildirdi.
Şehir İmar yönetmelikleri yapılacak
Üzerinde çalışan bir diğer çalışma hakkında da bilgi veren Özhaseki,2017 ‘de imar yönetmeliğinde değişiklik yapacaklarını söyledi. Yapılan Tip İmar yönetmeliğinin kötü sonuçlara sebebiyet verdiğini altını çizen Özhaseki, 'Yönetmeliğin değişmez kurallarını koyacağız ve bütün şehirlerimize bunu göndereceğiz. Sonra bütün şehirlere kendi şehirleri ile ilgili düşündüklerini eklemelerini isteyeceğiz. Çünkü bizim yayınladığımız ve herkes buna uysun dediğimiz yönetmelikler İstanbul için uygun oluyor ama Sivas Şarkışla için çok kötü oluyor ,Siirtte hiçbir işe yaramıyor.Biz bu yönetmelikleri şehir meclislerine göndereceğiz şehir meclisleri kendi şehirlerini düşünüp ona uygun tavır alacaklar ve kurallar öyle çıkacak.Sonra yayınlayacağız.
İstanbul için ayrı bir yasa bile çıkabilir. Siirt’in imar işleri ile İstanbul’daki imar işleri aynı olmamalı. İnşaat sektörünün önünün açılacağı ve destekleneceği güzel bir dönem olacak. Bunun için çalışmalarımızı devam ediyor.' dedi.