7 Ocak 2025 Salı
Ana SayfaManşetMihrimah Sultan camilerindeki ince ayrıntı..

Mihrimah Sultan camilerindeki ince ayrıntı..

İstanbul'da Üsküdar ve Edirnekapı'da Mimar Sinan tarafından hayata geçirilen Mihrimah Sultan camilerindeki akıl almaz ayrıntı ile büyük usta Mimar Sinan, ince ruhuna ve dehasına bir kez daha hayran bırakıyor.

Üsküdar ve Edirnekapı’daki Mihrimah Sultan camileri, Mimar Sinan’ın aşka adanmış iki eseri olma özelliği taşıyor..

Kanuni Sultan Süleyman’ın Hürrem Sultan’dan olan kızı Mihribah Sultan 21 mart 1522’de dünyaya geldi. Doğduğu gün, gece ile gündüzün birbirine eşit olmasından dolayı (ilkbahar ekinoksu) Sultan Süleyman kızının adını Farsçada güneş ve ay anlamına gelen Mihrü ve Mah kelimelerinden esinlenerek Mihribah olarak koydu.

Mihrimah Sultan

Mihribah Sultan 18 yaşına geldiğinde kendisiyle evlenmek isteyen iki kişiden biri Diyarbakır Valisi Rüstem Paşa diğeri de o zamanlarda 50’li yaşlarında ve evli olan Mimar Sinan’dır.

Mihribah Sultan, Rüstem Paşa ile evlenir, büyük usta Mimar Sinan da aşkını müthiş bir ayrıntıyla ölümsüz iki eserine yansıtır.

Kanuni Sultan Süleyman kızı Mihrimah Sultan için Üsküdar’da bir cami yaptırmaya karar verir ve bunu Mimar Sinan’ın yapmasını ister. Caminin temeli 1540 yılında atılır ve 1548 yılında tamamlanarak ibadete açılır. Büyük usta eserine sanki “etekleri yerleri süpüren bir kadının” dış çizgilerini verir.

Bu camiyi yaptıktan sonra 1562’de Mimar Sinan ilk kez padişah fermanı olmaksızın, Edirnekapı’da, pek kimselerin uğramadığı ıssız ama İstanbul’un en yüksek tepelerinden birine büyük aşkı Mihribah Sultan için ikinci bir camiyi yapmaya başlar. 1565’te tamamlanan cami küçücüktür, minaresi otuz sekiz metredir, bir adet incecik kubbesi üzerindeki 161 pencere ile caminin iç güzelliğini aydınlanır, içerideki sarkıtlar ve minare kenarlarındaki işlemeler Mihrimah Sultan’ın topuklarını döven saçlarını anımsatır insana..

Şimdi gelelim Üsküdar ve Edirnekapı’daki Mihrimah Sultan camilerindeki, büyük ustanın ruhuna ve dehasına hayran bırakan ayrıntıya..

21 mart Mihribah Sultan’ın doğum günüdür. Aynı zamanda ilkbahar ekinoksu olan ve gece ile gündüzün eşitlendiği 21 martta Üsküdar ve Edirnekapı’daki Mihrimah Sultan camilerini aynı anda görebileceğiniz bir yer seçip tam güneş battığı saatte bu iki camiye bakarsanız  Edirnekapı camiinin tek minaresi ardından tepsi gibi kıpkırmızı güneş batarken, Üsküdar’daki camiinin ardından ayın doğduğunu görebiliyorsunuz. Büyük ustanın bu büyük hesabı ve güzellik anlayışı bir kez daha kendisine hayran olmamızı sağlıyor.

Mimar Sinan’ın aşkını iki camiye yansıttığı Mihrimah Sultan 25 ocak 1578 yılında öldü. Rüstem Paşa’dan Ayşe Hümaşah Sultan, Sultan Mehmed Bey ve Sultan Murad isimlerinde üç çocuğu olmuştu.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI