19 Kasım 2024 Salı
Ana SayfaManşetMİPİM 2018'de Türkiye rüzgarı

MİPİM 2018’de Türkiye rüzgarı

Dünyanın en büyük gayrimenkul fuarlarından biri olarak kabul edilen MIPIM, 13-16 Mart 2018 tarihlerinde Fransa’nın Cannes şehrinde düzenlendi. Türkiye fuara 250 kuruluş ve 657 kişiyle katıldı. 

Dünyanın en büyük gayrimenkul fuarlarından biri olarak kabul edilen MIPIM, 13-16 Mart 2018 tarihlerinde Fransa’nın Cannes şehrinde düzenlendi. Türkiye fuara 250 kuruluş ve 657 kişiyle katıldı.

Alkaş’ın Türkiye temsilciliğini yürüttüğü MIPIM 2018’e sağlık, turizm, konut, AVM ve altyapı alanlarında binlerce yatırımcı, geliştirici ve mimarın yanı sıra şehirler ve ilçeler de katılım gösterdi.

Türkiye fuara çıkartma yaptı

Fuara Türkiye’den Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Başkanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı başta olmak üzere İstanbul Ticaret Odası (İTO), Gaziantep Ticaret Odası, İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB), Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TTYD), TURKISHCERAMICS, dünya haritasını değiştirecek olan şehirlerden Balıkesir, Beyoğlu, Bursa’dan Osmangazi, Gaziantep ve Şahinbey Belediyesi,Hatay, İstanbul ve Sivas; mimarlık firmalarından 2 Design, Boytorun, Çelen, El Emeği, GAD, Öncüoğlu Group, Muum Mimarlık, Paşayiğit, Proplan, Lal Değerleme’nin yanı sıra Aremas, Emlak Konut GYO – TOKİ, Esas Gayrimenkul, Fuzul Yapı, Halk GYO, Oyak İnşaat, Kuruluş-Sersim, TSKB Gayrimenkul Değerleme, Teknik Yapı ve Tahincioğlu katıldı.

Uluslararası yatırımcılarla Türkiye’ye yarar sağlayacak iş görüşmelerinin hem T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hem de katılımcı şirketler ve belediyeler düzleminde yapıldığı MIPIM 2018’de görüşmelerin yoğunlaştığı coğrafyalar Avrupa, Ortadoğu, Asya, Uzakdoğu ülkeleri ile Rusya olarak ön plana çıktı. Yakın ve orta vadedeki işbirlikleri için zemin oluşturacağına bu yıl da kesin gözüyle bakılan B2B’lerin sayısı ise hedeflenen rakamın da üzerine çıkarak 4.120 olarak gerçekleşti.

Bakan Özhaseki’den ikili görüşmeler

T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) “İstanbul: İki Kıta, Tek Şehir” temasıyla kurduğu ve kentin mega projelerinin tanıtıldığı İstanbul Gayrimenkul Çadırı’nda, gayrimenkul sektörünün yerli ve yabancı yatırımcılarıyla buluştu.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Paris, İtalya ve Polonya’nın fuar alanlarını ziyaret etti. Polonya Teknoloji Bakanı Tadeusz Koscinski ve ülke temsilcileriyle de görüşen Bakan Özhaseki, Polonya ile müteahhitlik alanında iş birliği hakkında görüşmeler yaptı. Özhaseki ayrıca Karadağ Kalkınma ve Turizm Bakanı Pavle Radulovic, Hong Kong Ticaret Geliştirme Konseyi Başkanı Margaret Fong, Rusya Emlak Yöneticileri ve Geliştiricileri Birliği Başkan Yardımcısı Pavel Goncharov, Multi CEO’su Josip Kardun ve Metro CEO’su Jean Christophe Bretxa ile de müteahhitlik çalışmaları alanında ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

Büyüme oranı ile dünya lideri olan Türkiye’nin, MIPIM fuarındaki 1.600 metrekare temsil alanıyla da farkını ortaya koyduğunu belirten Bakan Mehmet Özhaseki, ‘’Geçmişte IMF kredileriyle ekonomisini desteklemek zorunda kalan bir Türkiye varken bugün IMF’ye borç veren, rekor seviyede büyüyen bir Türkiye var. 2018 yılında da bu büyümeyi sürdürecek, kentsel dönüşümle de şehirlerimizi, depreme dayanıklı ve kimlikli hale getirerek yenileyeceğiz’’ açıklamasında bulundu.

İTO Başkanı Öztürk Oran da, fuara Türkiye’den 250 şirket ve 657 ziyaretçinin katıldığını belirterek; İstanbul Çadırı’nın Türkiye’nin mega projelerinin yanı sıra vitrin projelerinin tanıtılması ve ortaklıklar için ideal bir ortam sunacağını, MIPIM’in İstanbul’un çok yönlü kimliği, zengin tarihi ve sahip olduğu fırsatların sergilenmesi adına önemli bir sahne olduğunu söyledi.

Uzakdoğu’dan Gaziantep’e ilgi büyük

Gerek sanayisi gerekse kentsel dönüşüm projeleriyle yabancı yatırımcıların markajında olan Gaziantep, bu yıl uluslararası gayrimenkul fuarı MIPIM’e ilk kez katıldı. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, ‘Gayrimenkulün, şehirler yarışının kalbinin attığı yer MIPIM. En iyi tasarımcılar, en iyi projeciler, bunu destekleyen finansal alt yapı, en iyi gayrimenkul gücü olan ülkeler ve firmalar buraya geliyor. O yüzden biz de buradayız. Türkiye 2014 yılından beri gayrimenkulde Çin’den sonra dünya 2.si olma yolunda güçlü bir şekilde temsil edilmeye başlandı’’ ifadelerini kullandı. Gaziantep olarak hem kentsel dönüşüm projeleri hem şehrin hızlı büyüme ve rekabet etme gücünü anlatmak için MIPIM’de olduklarını belirten Başkan Fatma Şahin, şöyle konuştu: ‘Yeni bir pazar var artık; Ortadoğu pazarı. Ortadoğu pazarında bir güven, huzur koridoru oluşturulursa oradaki yıkılan şehirler ve bölgenin yeniden imarı konusunda; bunun üretim, finans, fuar, ekonomi ve sanayi merkezi Gaziantep olacak. Bu yeni pazarı, çeşitliliği, yatırım ortamımızın gücünü ve kar marjını anlatmak için buradayız. Bu alandaki en iyi yatırımcılar da buradalar. Dolayısıyla böyle bir arz ve talep dengesine karşı ülkemizi, şehrimizi, bölgemizi anlatmak ve bölgemizin geleceği üzerinde yapılacak çalışmaları anlatmak için buradayız.’’

Birebir görüşmelerde Gaziantep’e olan ilginin oldukça iyi olduğunu ifade eden Başkan Fatma Şahin, ‘’Çevre ve Şehircilik Bakanımız ile birlikte stantları dolaştık 250’ye yakın özel sektörden ve belediyelerden katılım var. Bu yıl 26 bini aşkın kişi MIPIM’i ziyaret etti. Dolayısıyla böyle büyük bir arena içerisinde bu alanda iddiası olan bir ülkenin çok güçlü bir şekilde temsil edilmesi gerekiyor’’ dedi. Şehir olarak bakıldığında özellikle Asya merkezli ciddi bir yükseliş olduğunu belirten Başkan Şahin, Çin, Japonya, Hong Kong, Güney Kore başta olmak üzere Gaziantep’e ciddi finansal destek vermeye çalıştıklarını kaydetti.

Fuara 100 ülke katıldı

Bu arada MIPIM 2018’e katılan ülke sayısı 100, ziyaretçi sayısı ise 26 bin oldu. MIPIM’de her yıl olduğu gibi bu yıl da kendi alanlarında dünya otoritesi olarak kabul edilen isimlerin de yer aldığı konferans ve oturumlar gerçekleştirildi. Etkinliklerde 400’ün üzerindeki keynote ve konuşmacı, 100 oturumda hem dünyanın yeni trendlerini hem de fırsatlarını anlattı.

Bakanlık ve Yatırım Ajansı’nın hedefinde uluslararası yatırımcılar var

MIPIM 2018’deki Türkiye çıkarması hakkında konuşan Alkaş Genel Müdürü Yonca Aközer,  Türkiye’nin, MIPIM’de bu yıl bir kez daha ama çok daha güçlü bir şekilde temsil edildiğinin altını çizdi.  250 kuruluş ve 657 kişiyle katılım göstergelerinin nitelik olarak da oldukça yüksek bir profil çizdiğini vurgulayan Aközer, daha da önemlisinin Türkiye’nin geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Bakanlık düzeyinde temsil edilmesi olduğunu söyledi. Türkiye açısından yoğun iş görüşmelerine ve uluslararası katılımcıların da yer alacağı oturumlara sahne olan MIPIM’in bir kez daha uluslararası iş birliklerine zemin oluşturduğunu kaydeden Aközer, şöyle devam etti: “Fuara uluslararası kulvarda yıldızlarını yükseltmeye kararlı şehirlerimiz, ilçelerimiz, şirketlerimiz ve mesleki sivil toplum kuruluşlarımızla geldik. Son derece önemli ve değerli bir katılım olarak Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Mehmet Özhaseki ve Bakan Yardımcımız Sayın Mehmet Ceylan’ın yanı sıra Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Yatırım Hizmetleri Daire Başkanı Mustafa Rumeli’nin fuarda yer almaları; Türkiye’nin temsiliyeti açısından son derece önemli ve değerli. Mesela, ‘İpek Yolu: Türkiye’den Dünyaya Açılan Kapı’ temasıyla düzenlenen ve Sayın Bakan’ın da yer aldığı Türkiye Ana Oturumu uluslararası alanda da büyük bir ilgi gördü. Kuşkusuz, etkinliklerimiz ana oturum ile sınırlı değil; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı ile birlikte büyük yatırımcı firmalarla toplantılar gerçekleştirdik. Aynı zamanda MIPIM’e katılan şehirlerimiz de birebir görüşmelerini organize ettiler. Üç günlük fuar boyunca Türkiye’den katılımcıların hedeflerin de üstüne çıkarak 4.120 B2B için organize olması; Türkiye’nin uluslararası arenaya dinamik bir şekilde sesleneceğinin ana kanıtlarından.”

MIPIM 2018’in ana teması olarak belirlenen “Dünya Şehircilik Haritası Değişiyor”a da değinen Yonca Aközer, 2030 ve 2050 yılları arasında kademeli olarak dünyayı yöneten şehir sayısının artarak, yeni aktörlerin devreye girmesi ve var olan aktörlerin pozisyonlarını daha da güçlendirmeleriyle şehirlerin dünya ekonomilerindeki gücünün daha da artacağını vurguladı. Yonca Aközer, şöyle devam etti: “Birleşmiş Milletler’in öngörülerine göre 2030’da ciddi bir artışla mega şehir sayısı 41’e, büyükşehir sayısı 63’e ve orta ölçekli şehir sayısı 558’e ulaşacak. Bir başka deyişle artık şehirler, dünyanın yönetiminde çok daha büyük söz sahibi olacak. Bu gelecek haritasında Türkiye olarak birçok şehir ile yer almalıyız. MIPIM 2018’e hem şehir yöneticilerimizin hem de bu şehirleri yöneticileriyle birlikte ürettikleri projelerle geleceğe taşıyan gayrimenkulcülerimizin ilgisi, bu kararlılığın da somut göstergesidir. Benzer bir durum MIPIM’e katılan diğer dünya şehirleri için de geçerlidir. Yerel yönetimler alanında fuara 500 temsilcinin katılmasını, bu yarışın somut kanıtlarından biri olarak değerlendirmek gerekiyor.”

Dünya şehirleri uluslararası yatırımcıları çekmek için yarışıyor

Alkaş Yönetim Kurulu Başkanı ve JLL Türkiye Ülke Başkanı Avi Alkaş, MIPIM 2018’de Türkiye’nin bu yıl çok daha etkili bir şekilde temsil edileceğini belirterek, artık yönünü yurtiçi kadar uluslararası işbirlikleriyle yurtdışı ve Türkiye’de gerçekleştirilecek projelere çeviren gayrimenkul sektörünün, bu hedef doğrultusunda MIPIM’de daha da aktif olacağını vurguladı. Avi Alkaş, dünya şehirlerinin uluslararası yatırımları çekmek için birbirleriyle yarıştıkları günümüzde geleceğin yeni dünya haritasında Türkiye’nin pek çok şehir ve hatta ilçesiyle yer alacağının somut göstergelerinden biri olarak MIPIM’e gösterilen ilginin altını çizdi. MIPIM’de Türkiye’den gayrimenkul ve mimarlık şirketleri kadar birçok şehrin ve ilçenin temsil edileceğini, ancak daha da önemlisinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı düzeyindeki temsiliyet olduğuna dikkat çeken Avi Alkaş, şöyle konuştu: “Sayın Bakan Mehmet Özhaseki ve Bakan Yardımcısı Sayın Mehmet Ceylan’ın Türkiye’yi 100 ülkenin yer aldığı fuarda Bakanlık düzeyinde temsil etmesi son derece önemli. Yapılacak temaslarla, yeniden şekillenen şehircilik haritasında Türkiye’nin geleceğin büyük aktörlerinden biri olacağının ve bu yapının büyük bir yatırım fırsatı anlamına geldiğini anlatılması son derece değerli. Biz, MIPIM’de Türkiye’nin şehirleriyle, gayrimenkul şirketleriyle iddiasını bir kez daha ama çok daha güçlü bir şekilde ortaya koyacağına inanıyoruz. Ki, bunun en somut göstergelerinden biri de giderek güçlenen katılım çizgisidir.”

MIPIM’e katılan ülke sayısı 100’e ulaştı

Diğer yandan, MIPIM 2018 bu yıl dünya katılımı açısından yükselen bir grafik sergiliyor. 13-16 Mart tarihleri arasında bir kez daha Türkiye gayrimenkul sektörünün ve şehirlerinin gövde gösterisine sahne olan MIPIM’de dünyanın kendi alanında en büyük oyuncuları kadar yakın gelecekte yeniden şekillenecek dünya haritasında önemli bir rol almaya kararlı şehirler, bir araya geldi. İstatistikler, MIPIM 2018’e yoğun bir ilgi olduğunu gösteriyor. Katılımcı ülke sayısı 90’dan 100’e, fuar alanı 19.000’den 20.000 metrekareye ve ziyaretçi sayısı 23.000’den 26.000’e yükseldi. MIPIM 2018’e 5.500 yatırımcı, 4.500 geliştirici, 5.400 portföy yönetimi, hizmet sektöründen 3.600 şirket, 1.800 mimarlık şirketi ve yakın bir zamanda değişmesine kesin gözüyle bakılan dünya şehircilik haritasında dünyayı yöneten şehirler arasında girmeye kararlı 500 yerel yönetim katılım gösterdi. MIPIM’de her yıl olduğu gibi bu yıl da kendi alanlarında dünya otoritesi olarak kabul edilen isimlerin de yer aldığı konferans ve oturumlar gerçekleşti. Bu yöndeki etkinliklerde 400’ün üzerindeki keynote ve konuşmacı, 100 oturumda hem dünyanın yeni trendlerini hem de fırsatlarını anlatma fırsatı buldu.

 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI