16 Aralık 2024 Pazartesi
Ana SayfaSektörden HaberlerMIPIM’ e proje geliştiricilerden beklenen ilgi gelmedi

MIPIM’ e proje geliştiricilerden beklenen ilgi gelmedi

Alkaş’ın Türkiye temsilciliğini yaptığı dünyanın en büyük ve en önemli gayrimenkul fuarı MIPIM 2017 öncesinde düzenlenen basın toplantısı  Alkaş Yönetim Kurulu Başkanı ve JLL Türkiye Ülke Başkanı Avi Alkaş, Alkaş Genel Müdürü Yonca Aközer, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Toru’un ev sahipliğinde gerçekleşti.
 
19.000 metrekarelik alanda düzenlenen ve 23.000’i aşkın ziyaretin gerçekleştirilmesi beklenen dünyanın en büyük gayrimenkul şovuna 5.300’ü aşkın yatırımcı ve finansal kurum katılacak. MIPIM 2017 de  3.500 geliştirici, 2.450 şirket, 2.000 mimar ve 500 yerel yönetimin temsil edilmesi bekleniyor. Bu yıl Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin de katılması beklenen MIPIM 2017’de 150 network etkinliği ve 100 konferans düzenlenecek.
Bu yıl 850’ye yakın kişiyle temsil edilecek Türkiye’nin MIPIM 2017’de toplam temsil alanı 1.800 metrekare. Türkiye’den 18-20 civarında şehrin katılması beklenen MIPIM’de milyar dolarlık projelerle şimdiden yerini alan şehirler ise Antalya, Balıkesir, Hatay, İstanbul ve Kocaeli oldu. Diğer yandan 6 projesi ve 45 yatırımcısıyla Beyoğlu İş Adamları Grubu (BIG) gibi ilçe bazında gelişmeye odaklanmış belediyeler ile Türkiye’nin kalkınmasını temsil eden simgelerden İGA Havalimanı gibi projeler MIPIM 2017’de yerini alırken, Turkishceramics ve İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMMİB)’nin de katıldığı fuarda katılımcı şirket sayısı ise 150’ye yaklaştı.Geçtiğimiz yıllarda çok sayıda proje geliştirici inşaat firmasının katıldığı fuara bu yıl katılımın düşük olmaması  dikkati çekti..
Alkaş Yönetim Kurulu Başkanı ve JLL Türkiye Ülke Başkanı AVİ ALKAŞ, MIPIM’i “Dünyanın hiç şüphesiz en büyük ve en önemli gayrimenkul ve perakende organizasyonu” sözleriyle nitelendirerek, “MIPIM’i büyük ve önemli kılan en önemli etken ise, alanın gerçekten en büyük yatırımcılarının ve iddiasını sadece bulunduğu coğrafya ile sınırlı tutmayıp dünya çapına taşımaya kararlı olan gayrimenkul şirketlerinin burada istikrarlı bir şekilde yer almasıdır. Bir bu kadar önemlisi,  yeni ve geleceği öngören yatırımlarla büyüyüp gelişen şehirlerin de burayı en önemli kilometre taşı olarak değerlendirerek katılmalarıdır” dedi.
Türkiye’nin zor bir yılı geride bıraktığına ve bunun, gayrimenkul sektörüne de yansıdığına işaret eden Avi Alkaş, böyle bir dönemde MIPIM ve benzer uluslararası organizasyonlarda her zamankinden daha etkin bir şekilde varlık gösterilmesi gerektiğini vurguladı. Avi Alkaş, şöyle devam etti:
“Geçmişte Başbakan Yardımcısı düzeyinde Sayın Ali Babacan’ın da katılımıyla Türkiye’nin Onur Ülkesi olduğu MIPIM Fuarı’na önümüzdeki Mart ayında da daha büyük bir katılım gerçekleştirebilmeyi arzu ediyoruz. Ekonomik canlılıkla, her şeye rağmen ilan edilen ekonomik seferberlikler doğrultusunda yatırımcımızın, iş insanımızın, bu konuda hizmet üretenlerimizin hep birlikte orada yine boy göstermesini sağlamalıyız. Böyle zamanlarda ülke olarak tanıtıma daha çok ihtiyacımız var. Uluslararası platformlarda Türkiye’deki pazarın canlı ve hareketli olacağının güvenini yatırımcıya vermemiz gerekiyor.”
Avi Alkaş’ın dikkat çektiği bir diğer konu, Türkiye’den mülk edinen yabancıya vatandaşlık verilmesi ve bu fırsatın yabancılara daha iyi tanıtılabilmesi için uluslararası kulvarda yapılması gereken çalışmalar oldu. Avi Alkaş, şöyle konuştu:
“Türkiye’den mülk edinen yabancıya vatandaşlık verilmesi yönündeki gelişme, Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden biri olan inşaat sektörünün hareket kazanması açısından oldukça heyecan verici. Bu hamle ile Türk inşaat sektörüne yurtdışından daha çok talep yaratılacaktır. Ancak, bu fırsatı yabancılara daha iyi tanıtmak için yurtdışında da pazarlama faaliyetlerinde bulunmak gerekiyor. MIPIM gibi Avrupa’nın önemli gayrimenkul fuarları, Türkiye’ye yatırım çekmek için çok önemli bir platform. Özellikle hitap ettiğimiz coğrafyayı Azerbaycan’dan Kazakistan’a kadar uzanan bölgeye yaymak için MIPIM gibi gayrimenkul fuarlarında daha etkin boy göstermemiz gerekiyor.”
MIPIM 2017Fuarına katılan firmalar
Fuarda İstanbul’un İstanbul Ticaret Odası’nın katkılarıyla gerçekleştirilen 685 metrekarelik İstanbul Çadırı’nda şehrin gözde projeleriyle temsil edileceğini belirten Alkaş Genel Müdürü  Yonca Aközer, ayrıca Beyoğlu İş Adamları Grubu (BIG)’nun da Beyoğlu, Galataport, Haliçport, Tarlabaşı, Okmeydanı, Piyalepaşa, Örnektepe’den oluşan 6 proje ve 45’e yakın yatırımcısıyla MIPIM’e katılma kararı aldığını söyledi. Bu yıl İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB)’nin ve Turkishceramics – Seramik Tanıtım Grubu’nun da fuarda yer alacağını açıklayan Yonca Aközer, katılımcı şirketlerden bazılarını ise Avcı Architects,  Boytorun Architects, Çelen Group, Efekta Mimarlık,  Esas Gayrimenkul,  İGA Havalimanı, Lal Gayrimenkul Değerleme A.Ş., ProPlan Proje Yönetim ve Danışmanlık, Sabri Paşayiğit Architects, Tabanlıoğlu Mimarlık ve TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. olarak ifade etti.
Yonca Aközer’in dikkat çektiği bir diğer konu, Türkiye adına düzenlenecek etkinlikler oldu. MIPIM’e katılma kararı alan Esas Gayrimenkul ve IGA Havalimanı’nın düzenleyeceği etkinliklere işaret eden Yonca Aközer, Esas Gayrimenkul’ün düzenleyeceği Öğle Yemeği, IGA Havalimanı’nın düzenleyeceği Kahvaltı ile Türkiye’deki gayrimenkul fırsatlarının uluslararası platforma ifade edileceğini vurguladı.
Fuara yaklaşık 45 yatırımcı ve Beyoğlu, Galataport, Haliçport, Tarlabaşı, Okmeydanı, Piyalepaşa, Örnektepe’deki 6 proje ile katılan Beyoğlu Yatırım Grubu (Beyoğlu Investor Group-BIG)’na liderlik yapan Beyoğlu Belediye Başkanı AHMET MİSBAH DEMİRCAN ise, MIPIM’e hayal satmak için değil, proje dolu çantalarıyla Türkiye’nin en gözde projelerini dünyaya arz etmek için katıldıklarını vurguladı.
Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı AZİZ TORUN, MIPIM Fuarı’nı özellikle kurumsal yabancı yatırımcılara ulaşmak ve projeleri tanıtmak adına verimli bir fuar olarak değerlendirirken, uluslararası fuarları, ülkelere yönelik ilgiyi fırsata çevirmek açısından en önemli buluşma noktaları olarak nitelendirdi. Bu noktada Türkiye’ye yönelik ilgiye dikkat çeken Aziz Torun, pek çok özelliğinin yanı sıra nitelikli gayrimenkul projeleriyle dünyanın farklı coğrafyalarından yoğun ilgi gören Türkiye’ye yönelik ilginin de bu fuarlar vasıtasıyla fırsata çevrilebileceğini söyledi.
Diğer yandan dünya gayrimenkul platformunda Londra, New York, Paris, Moskova gibi dünya şehirleriyle yarıştıklarının altını çizen Aziz Torun, dikkat çekici önerileri dile getirdi: “Bu nedenle önce ülkemizi sonra başta İstanbul gibi şehirlerimizi daha iyi tanıtmalıyız. Yalnızca proje tanıtımı bu açıdan yeterli değil. Bu tanıtımları yaparken ilgili bakanlıklar, belediyeler, sivil toplum örgütleri birlikte hareket etmeli, ülkemizi ve sektörümüzü olarak ön plana çıkacak stratejiler kurgulamalıyız.”
MIPIM Fuarı’nı Türkiye gayrimenkul sektörünün sağladığı gelişimi ve rekabetçi yapısını tanıtmak açısından da en doğru platform olarak nitelendiren Aziz Torun, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’de gayrimenkul sektörü son on yıl içinde çok önemli bir gelişim gösterdi. Mahalle müteahhitliğinden uluslararası projelere imza atan geliştiricilere, barınmak amaçlı inşa edilen binalardan uluslararası ödüller alan yaşam alanlarına dönüşen bir zihniyet değişikliği söz konusu. Bugün en son teknoloji ile üretim yapan şantiyelerimiz var.  Dünyanın birçok ülkesinde proje yapan mimarlarımız, danışmanlık şirketlerimiz, proje yönetim şirketlerimiz var. Tüm bunlar gayrimenkul sektöründe ülkemizin uluslararası rekabet edecek bir güç haline geldiğinin en somut ifadesi. Bu rekabetçi yapımızı tanıtmak için de fuarlar en doğru platform MIPIM de bu fuarlar arasında en prestijli organizasyon olarak ön plana çıkıyor.”
Aziz Torun’un dikkat çektiği bir diğer konu, bu seneki MIPIM Fuarı’nın Türkiye’nin algısını güçlendirmek açısından taşıdığı önem oldu. Aziz Torun, şöyle konuştu: “Ülkemizde yaşanan terör olayları ve darbe girişimi sonrası oluşan olumsuz algının giderilmesi adına da oldukça önemli bir fırsat olacağını düşünüyorum. Terör yalnızca Türkiye için değil dünyanın geneli için bir risktir. Türkiye’de uluslararası yatırımcıların can ve mal güvenliği her türlü uluslararası anlaşma ile güvence altına alınmıştır. Ve Türkiye büyüyen gelişen bir ülkedir. Bu büyümedeki en önemli pay gayrimenkul sektörünündür. Altyapı yatırımları, köprüler, yollar, havalimanları, santraller, telekom alt yapıları gibi bir ülkenin gelişmişliğinin en önemli sembolleri olan bu yatırımlar hız kesmeden devam etmektedir. MIPIM tüm bunları anlatmamız için önemli bir platform olacak.” 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI