Özel sektörün çabaları bir nebze bizi gururlandırsa da Türk çadırının sakinliği içimizi burktu.
Türk Çadırının videosunu izlemek için resmi tıklayınız
Bu yıl 25’incisi düzenlenen, dünyanın en büyük ve en prestijli gayrimenkul etkinliklerinden biri olan MIPIM, 11 Mart 2014 Salı akşamı Carlton Hotel Cannes’da düzenlenen ve Nef’in sponsor olduğu açılış kokteyliyle başladı.İki yıldır Mipim açılış gecesinin sponsoru olan Nef bu yılda çok başarılı bir organizasyon gerçekleştirdi.Calrton Hotel’de düzenlenen açılış gecesi oldukça yoğun bir katılımla gerçekleşti.
Timur’dan teşekkür
Kokteylin başında kısa bir konuşma yapan Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur, katılımcılara geldikleri için teşekkür ettikten sonra, “Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da MIPIM’in açılış kokteylinin sponsorluğunu üstlendik. Belki gelecek sene de bu işi yine biz gerçekleştiririz. Bugün bu etkinliğin hazırlığı sırasında geçen yıldan bizi hatırlayan insanlarla çok güzel diyaloglarımız oldu. Biz İstanbul’da gerçekleştirdiğimiz son iki projemizin mimarıyla da MIPIM’de tanışmıştık. Dolayısıyla bu tip etkinlikler bizim için böyle önemli işbirliklerine de kapı açıyor” dedi.
“Türkye Şampiyonlar Ligi’nde”
MIPIM’in Türkiye temsilciliğini de yürüten Alkaş Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Avi Alkaş ise Türkiye gayrimenkul sektörünün Avrupa çapında büyük ilgi ve takdir gördüğünü belirterek, “MIPIM bu sektörün en önemli organizasyonu. Bir nevi bu sektörün ‘Şampiyonlar Ligi’ de diyebiliriz. Dolayısıyla Türkiye gayrimenkul sektörü de son dönemlerde gösterdiği atakla bu noktalara geldi. Hıncal Uluç’un deyimiyle artık ‘Annemizin ligi’nde değil Şampiyonlar Ligi’ndeyiz” diye konuştu.
‘Türkiye’de Kentsel Dönüşüm Projelerine Yakından Bir Bakış’ başlıklı panel
MIPIM’in ilk gününde gerçekleştirilen ‘Türkiye’de Kentsel Dönüşüm Projelerine Yakından Bir Bakış’ başlıklı panel, Nef Yönetim Kurulu Üyesi Erden Timur’un moderatörlüğünde gerçekleşti.
EVA Gayrimenkul Değerleme ve Entegre Proje Yönetim, gayrimenkul ve emlak sektörünün dünya devlerini bir araya getirdi.
Ege Hukuk Bürosu sponsorluğunda Cannes Grand Hyatt Hotel Martinez'de düzenlenen ve MIPIM'deki en önemli etkinliklerden olan buluşmada, yabancı yatırımcılar Türkiye emlak piyasasında yaşanan gelişmeler hakkında kapsamlı bilgi sahibi olma imkanı buldu.
İstanbul Capital CEO'su Bahadır Teker ise, yaptığı sunumda yatırım fırsatlarını değerlendirerek, Türkiye ve dünya kritik bir dönemden geçerken, Türkiye gayrimenkul sektörünün temel dinamiklerine bakarak önümüzdeki dönemde sektörün ne yönde gelişeceğini, fırsatların nerelerde olabileceğini, alt segmentler bazında hangi varlık türlerinin öne çıkabileceği hakkında katılımcılara bilgiler aktardı.
Tema İstanbul, Hotel Westminster Nice’de basın toplantısı düzenledi
“Türkiye’nin sembol projesinin dünyaya tanıtımı ve gayrimenkul sektörünün geldiği noktanın ortaya konması” odağıyla gerçekleştirilen bu anlamlı katılımda; Erhan Boysanoğlu, Süleyman Çetinsaya, Ali Kantur, Arda Akçalı, Gökhan Çetinsaya ve Mesut Arslan’dan oluşan Tema İSTANBUL üst yönetimi de Fransa’ya gelerek, MIPIM 2014’te projelerini anlattılar.
Basın Toplantısını izlemek için resmi tıklayını
Tema İstanbul Standı
Bu yıl 25’incisi düzenlenen dünyanın en büyük gayrimenkul organizasyonlarından biri olan MIPIM’de dünya lansmanını gerçekleştiren olan Tema İstanbul, yabancı yatırımcılardan büyük ilgi gördü.
Erhan Boysanoğlu “Türkiye için buradayız”
Toplantıda konuşan Tema İstanbul ortaklarından Mesa Mesken Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, “Bizim Türkiye’de yaptığımız işler, İngiltere’si olsun, Almanya’sı olsun, Avrupa’ya göre, en azından büyüklük olarak çok üstün işler. Dün (önceki gün) fuarı gezerken bunu net bir şekilde gördük. Bizim buraya gelmemizin nedeni aslında yabancıya konut satmak değil. Biz Türkiye’nin geldiği noktayı insanlara anlatmak ve göstermek için buradayız. Bizim projemiz biliyorsunuz master planlı ilk proje Türkiye’de. Fuarda göreceğiniz projeler de master projeler. Bizim çabamız da bu” diye konuştu.
Röportajı izlemek için resmi tıklayınız
Süleyman Çetinsaya “Ülke olarak iyi işler yapıyoruz ama bunları iyi bir şekilde tanıtamıyoruz”
Avrupa’da bin-2 bin konuttan oluşan projelerin büyük sansasyon yarattığına, Türk firmaları için bunun artık çok kolay bir iş olduğuna dikkat çeken Tema İstanbul ortaklarından Artaş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, Türkiye’de son 10-12 yıldır süren istikrarın devamı için herkesin elinden geleni yapması gerektiğini söyledi. Çetinsaya “Ülke olarak iyi işler yapıyoruz ama bunları iyi bir şekilde tanıtamıyoruz. Pazarlama ve sunum konusunda eksik kaldı. Burada bakanlık ve belediyelerin, odaların desteğine ihtiyaç var. Şehir ve ülke maketleriyle projeler daha iyi sunulmalı”
Röportajı izlemek için resmi tıklayınız
Ali Kantur “Tema İstanbul Avrupa’nın en büyük projesi”
Batı Avrupa’daki en büyük inşaat yatırımının, Hollanda’da gerçekleştirilen ve 600 bin metrekareden fazla inşaat alanına sahip olan bir ofis projesi olduğunu kaydeden Kantur-Akdaş Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kantur, “Biz Tema İstanbul’da, sadece konut bölgesinde, 333 bin metrekare parselde toplam 835 bin metrekare inşaat alanına sahibiz. Hatırlarsanız, Türkiye’de ne zaman bir yatırım olsa ‘Ortadoğu ve Balkanlar’ın en büyük yatırımı’ derdik. Artık bunu Batı Avrupa ölçeğine de çıkarmış bulunuyoruz” dedi.
Mesut Arslan “Yabancılar ortaklık için sırada”
Tema İstanbul olarak Avrupa’nın en büyük konut yatırımlarından birine imza attıklarını bir kez daha hatırlatan Tema İstanbul Genel Müdürü Mesut Arslan, “Biz farkında değiliz ve yeterince iyi tanıtamıyoruz ama yabancılar bu işin çok farkında. Bundan dolayı da, yeni projelerde işbirliğinde bulunmak için bizlerden randevular talep ediyorlar. Örneğin bunlardan birisi, Rusya’da düzenlenecek olan 2018 Dünya Kupası için, maçların oynanacağı şehirlerden biri olan Rostov’dan bir firma. Dünya Kupası için yapılacak tesisleri beraber inşa etmek üzere bugün bir görüşme yapacağız. Projenin ayrıntılarını henüz bilmiyoruz ama çok büyük bir proje olacağını söyleyebilirim. Ayrıntıları görüşmeden sonra paylaşırız. Ayrıca Yunanistan’dan Euro Bank bizimle görüşmek istedi. Ellerinde projeler var, işbirliği talepleri var. Polonya’dan da yeni arsalar geliştirmek isteyen gruplardan da görüşme talepleri aldık. Bu görüşmelerde yapımcı, geliştirici veya yatırımcı olarak yer alabiliriz”” ifadelerini kullandı. Arslan Tema İstanbul’da Mart’ın ilk 12 gününde toplam 57 daire satıldığını, sadece 11 Mart’ta 33 görüşme ve 6 satış yapıldığını da sözlerineekledi.
İTO MIPIM’de yabancı gazetecilerin de katıldığı bir basın toplantısı düzenledi
MIPIM’de yabancı gazetecilerin de katıldığı bir basın toplantısı düzenleyen İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar, “İstanbul’a gelen her yatırımcıya şirketini sadece 1 günde tescil ettirip faaliyetlerine başlamasının sözünü ben İstanbul Ticaret Odası’nın Başkanı olarak veriyorum” dedi
İstanbul Ticaret Odası (İTO), Fransa’nın Cannes şehrinde gerçekleşen gayrimenkul sektörünün marka fuarı MIPIM’de İstanbul’un sunduğu fırsatları “Rising İstanbul (Yükselen İstanbul)” temasıyla tanıttı.Fuar dünyanın dört bir yanından şehir planlamacıları, alışveriş merkezi ve otel zinciri yöneticileri, mimarlar, konut sektörü profesyonelleri ve belediye yetkililerini biraraya getirdi.
MIPIM’de özel bir oturum düzenleyen GYODER, yabancı yatırımcılara Türkiye’deki yatırım fırsatlarını anlattı.
Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER), dünya gayrimenkul sektörünün en önemli buluşma noktalarından Mipim 2014 Gayrimenkul Fuarı’nda düzenlediği özel oturumda yabancı yatırımcılarla Türkiye’deki iş ve yatırım fırsatlarını paylaştı.
Moderatör Haluk Sur
GYODER Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Sur’un moderatörlüğünü yaptığı “Türkiye Gayrimenkul Piyasası Dinamikleri: Gelişmekte olan piyasalar içinde Türkiye’nin yeri” konulu panele Tishman Speyer Genel Müdürü Nate Shanok ve AECOM Gayrimenkul Geliştirme Direktörü Giles Scott panelist olarak katıldı.
“İstikrar sürerse yatırım artar”
Panelde, Türkiye gayrimenkul sektörü dinamiklerini ve fırsatlarını yabancı yatırımcılar açısından ele aldıklarını belirten GYODER Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Sur, Türkiye’de gayrimenkul sektörünün son 10 senesini değerlendirerek, önümüzdeki senelerde gayrimenkul sektörüyle ilgili beklentilerini dile getirdi. Sur, Türkiye’yi güvenli bir liman haline getirmenin, kentleri marka kentler haline çevirmenin ve yabancı yatırımcının ne beklediğini, ne görmek istediğini bilerek ona göre adım atmanın önemini vurgulayarak “bölgede ekonomik ve politik stabilite sağlandığı sürece, yabancının Türkiye’de daha fazla yatırım yapacağına inanıyorum” dedi.
“Türkiye’de yatırım fırsatı fazla”
Yabancı gözü ile Türkiye’nin cazip bir piyasa olduğunu belirten dünyanın en köklü gayrimenkul yatırım şirketlerinden Tishman Speyer Genel Müdürü Nate Shanok, “Türkiye demografik temelleri, dinamik yapısı ve büyüme potansiyeli ile gayrimenkulün farklı segmentlerinde yatırım fırsatları sunan bir ülkedir” dedi.
Markalaşma sürecinde İstanbul’un sahip olduğu değerlere dayanarak neler yapılması gerektiğine dair önemli değerlendirmelerde bulunan AECOM Gayrimenkul Geliştirme Direktörü Giles Scott ise, şehirlerin markalaşma süreçlerini anlatarak İstanbul’un global şehirler içinde önemli bir konumda bulunduğunu belirtti.
ÇEDBİK sponsorluğunda MIPIM 2014’ün “Perspektifi Değiştirmek” ana temalı konferansı gerçekleşti
ÇEDBİK sponsorluğunda ve ÇEDBİK Başkanı Dr. Duygu Erten’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen oturumda, Mesut Arslan ile birlikte Amplio Real Estate Investments Kurucu Ortağı ve Başkanı Alaeddin Babaoğlu da konuşmacı olarak yer aldı.
Konferansı izlemek için resmi tıklayınız
Tema İSTANBUL Genel Müdürü Mesut Arslan ve Amplio Emlak Yatırım 13 Mart’ta düzenlenen “Daha Sürdürülebilir Binalar ve Kentler İçin Türkiye Vizyonu” başlıklı oturumda, Türkiye’nin ilk master planlı özel sektör projesi olan Tema İSTANBUL’un tüm süreçlerinden detaylar vererek, Türkiye gayrimenkul sektörünün geldiği noktayı ortaya koydu.
2 Design Mimarlık Ortağı Murat Kader de, 13 Mart’ta Kalebodur sponsorluğunda, ‘Türk Mimarlar Sahnede’ sloganı ve ‘Yaratıcılık ve İşbirliği Fırsatları’ başlığıyla gerçekleştirilen oturumda konuşmacı olarak yer aldı. Konuşmasında ülke mimarisinde estetiğin gelişimine dikkat çeken Murat Kader, Türk mimarlarının çalışmalarıyla şehirlerin yüzünün değiştiğini ve güzelleştiğini vurguladı. Özgün mimari yaklaşımı ile Tema İSTANBUL, örnek projeler arasında yer aldı.
Gazeteci Cüneyt Özdemir’in moderatörlüğünü üstlendiği oturumda, konuşmacılar arasında Murat Kader’in yanı sıra Murat Tabanlıoğlu, Prof. Dr. Celal Abdi Güzer, Gökhan Avcıoğlu ve Enis Öncüoğlu gibi Türkiye’nin önemli mimarları yer aldı.
Murat Kader, MIPIM Awards 2014 ödüllerinde”Türkiye’nin en iyi projesi” ödülünü aldı.
Uluslar arası arenalara açılmayı hedefleyen mimarlarımız Mipim’de yüzümüzü güldürdü
.Murat Kader, MIPIM Awards 2014 ödül töreninde de sahneye çıktı. Murat Kader, 25’nci MIPIM ödüllerinde,Spine Tower projesiyle “Türkiye’nin en iyi projesi” ödülünü aldı.
Geçtiğimiz Yıl Mipim’de iki projeyle ödül alan Evrenol Architects ve Ülkemizin başarılı projelerine imza atan Tabanlıoğlu Mimarlık gibi Türkiye’nin önde gelen mimarlık şirketleri fuarda yerini aldı.Türk mimarları Türk ve yabancı yatırımcıların ilgisini çekti.
Quasar İstanbul’dan MIPIM fuarı’nda caz konseri
MIPIM Gayrimenkul Fuarı’na Quasar standında gerçekleşen konserde "Türkiye'ye ilk kez Quasar Projesi ile girecek olan" vedünyada birer ikon haline gelmiş, filmlere konu olmuş The Plaza New York ve Londra Savoy gibi otellere sahip ünlü 5 yıldızlı otel ve rezidans zinciri Fairmont’un özel lezzetleri de ikram edildi. Viatrans A.Ş.- Meydanbey Ortak Girişimi İcra Kurulu Başkanı Haydar Özkan, “Quasar İstanbul’un Avrupa ve Asya’nın en iyi sanat, kültür ve lüks yaşam merkezi olacağını MIPIM’e katılan gayrimenkul sektörünün küresel oyuncuları ve yabancı yatırımcılara gösterdik” açıklamasında bulundu.
Viatrans-Meydanbey ortaklığıyla Mecidiyeköy eski likör fabrikasının yerine inşa edilen Quasar İstanbul’un ofislerine yabancı yatırımcının ilgi gösterdiğini söyleyen Viatrans-Meydanbey Ortak Girişim Grubu İcra Kurulu Başkanı Haydar Özkan, "Toplu alım yapmak isteyen fonlar var. Çok ilgilendiler, nisanda belli olur sonuçları. Yakında Türkiye’ye gelecekler, biz de inceleyeceğiz” dedi.
İZLEMEK İÇİN
RESMİ TIKLAYIN…
Rakipler neler yaptı
Londra , Moskova ve Rus standlarının dolup taştığını fuarda Türk çadırında in cin top oynuyordu. Çünkü katılımcıların ilgisini çekecek hiçbir faaliyet yoktu.Türkiye’nin tanıtıma yönelik hiçbir çalışma yapılmamıştı.
Dubai fuarda yine göz doldurdu,Londra çadırındaki ortasından Times nehrinin geçtiği dev maketine ,Rusya çadırındaki dev makete bakıp sadece içimizi çektik.Bu fuarda bizim de büyük bir İstanbul maketimiz olmalıydı.İstanbul’daki kentsel dönüşüm alanlarımızı bu makette gösterip yabancı yatırımcılara bu konuda bilgi vermemiz çok faydalı olurdu.İstanbul'un vizyonunu Türkiye’nin vizyonunu görsel olarak da ifade etmemiz diğer bir tabirle görücüye çıkmamız gerekiyordu.Türk çadırı çok mantıklı.Keşke katılımcı bütün gayrimenkul yatırımcılarımız aynı çatı altında bir bütünün parçası olarak etkin bir şekilde yer alabilselerdi.
Moskovo Çadırının videosunu izlemek için resmi tıklayınız
Londra Çadırı
Bahrain Standı
Katar Standı
Mipim Gayrimenkul Fuarı Yabancı yatırımcıyı Türkiye’ye çekmek için en önemli uluslar arası platformlardan biri. Sadece Türk İnşaat şirketlerinin çabası bütünü tamamlamak için yeterli olmuyor.Lokum ve baklava ikram etmekle bu işin olmayacağını artık anlamamız lazım.
Ayla Özer / emlakdream.com