Atölye düzeninde mobilya üreten 700 küçük işletmeyi 'ortak kullanımlı' Modern teknolojiyle donatılmış işyerlerinde bir araya getirerek, Ar-Ge ve tasarım ağırlıklı üretimle rekabet güçlerini artırmayı amaçlayan Kayseri ev-Ofis Dekorasyon merkezi Mobilyakent, kapılarını 2014 yılı sonunda üretime açacak.
Kayseri Mobilyacılar Odası'nın, Kocasinan Belediyesi ve Orta Anadolu Kalkınma Birliği'nin de desteğini alarak geçen yaz temellerini attığı mobilya üretim üssünde İnşaat çalışmaları olanca hızıyla devam ediyor. İhalesi, 'Mobilya Altyapısını Güçlendirme Projesi' kapsamında, TOKİ tarafından yapılan 700 ortaklı işyerleri sitesi ile Alışveriş Merkezi ve uluslararası niteliklere sahip mobilya fuarında yapım çalışmaları 2014 yazında bitmiş olacak. İhalesi Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından yapılacak,'ortak kullanıma açık' Teknoloji donanımlı Mobitek'te ise ihale aşamasına gelindi. Mart ayında başlayacak ihale sürecinin ardından Mobitek'te İnşaat çalışmalarının yaz aylarında başlaması planlanıyor.
Kayseri Mobilyacılar Odası Başkanı Mehmet Ali Çevrim, projenin, planlama, Arsa tahsisi ve kaynak temini gibi ön hazırlık çalışmalarının 6 yıllarını aldığını ifade ederek, "Uzun süre üzerinde çalışılan bu örnek proje artık uygulama aşamasında. İşletmeleri aynı çatı altında toplayarak, mobilya sektörüne yılın her günü Fuar alanı gibi hizmet verecek tesislerin yapımı hızla devam ediyor. Birkaç güne kadar, Modern Teknoloji donanımlı, ortak kullanıma açık, Ar-Ge ve tasarım merkezli Mobitek ihaleye çıkacak, ardında da kurulmasına başlanacak"dedi.
Kayseri'de atölye düzeninde dağınık olarak mobilya üreten küçük işletmeleri bir araya getirmeyi ve kaliteli üretime yönlendirerek, iç ve dış pazarlarda rekabet güçlerini artırmayı amaçladıklarını kaydeden Çevrim," Biz oda olarak çatısı altında 700 mikro KOBİ'nin yer alacağı siteyi, TOKİ desteğini de alarak banka kredisi ile kuruyoruz. Ortak kullanımlı üretim üssü projesi 1 milyon 400 bin metrekarelik alan üzerinde 2 aşamalı olarak gerçekleşiyor. Bu alanın yaklaşık 800 metrekarelik bölümünde büyüklükleri 200 ile bin metrekare arasında değişen, asma kat yapmaya müsait 700 işyeri yer alacak. 460 bin metrekarelik bölümünde ise teşhir ve satış reyonları ile uluslararası standartlara uygun Fuar yer alıyor. Teşhir ve satış reyonları 84 bin metrekarelik alan üzerinde 5 katlı olarak inşa ediliyor" diye konuştu.
Mobitek'te finansmanın tamamı AB hibesinden
Kompleksin ana unsuru olarak tanımlanan ortak kullanıma açık Mobitek'in 8 bin 500 metrekarelik alan üzerinde kurulacağı bilgisini veren Çevrim, "8.6 milyon euro bütçeli Mobitek, tamamı AB hibe fonundan sağlanan finansmanla hayata geçirilecek. Mobitek'in Ar-Ge tasarım bölümünde hazırlanacak yeni modeller, ileri teknoloji ürünü makinelerde şekillenerek tüketiciye iletilecek. Mobitek aynı zamanda bir eğitim üssü gibi faaliyet gösterecek ve çatısı altında üretim yapacak KOBİ çalışanlarının, düzenli bir şekilde tasarım, teknoloji yoğun üretim, teşhir ve pazarlama konularında eğitilmelerini sağlayacak"şeklinde konuştu. Tesislerin 2014 yılı sonunda üretime açılacak şekilde planlandığınıkaydeden Çevrim, "Artık inşaat dönemindeyiz 1.4 milyon metrekarelik alan üzerinde hayata geçirilecek proje için yaklaşık 200 milyon dolarlık harcama öngörülüyor. Proje 'Mobilyakent' adıyla hayata geçirilecek" dedi.
Lojistik konusunda artık somut adımlar atılıyor
Kayseri Sanayi Odası Kanepe ve Oturma Grubu Meslek Komitesi Başkanı Namık Kemal Ulusoy:
Kayseri mobilya sektöründe kalifiye iş gücü, tasarım ve Ar-Ge, markalaşma, nakliye ve ambalaj, sermaye yetersizliği, kayıt dışılık, üretim teknolojileri, enerji fiyatları ve örgütlenme gibi sorunlarımız var.
Sektörün gelişmesi ancak tasarım ve Ar-Ge'ye önem verilmesiyle mümkün olabilir. Türkiye mobilya üretiminin yaklaşık yüzde 30'nu, ihracatının ise yüzde 20'ini Kayseri gerçekleştiriyor. Kentte üretim yapan irili ufakla 750 firma var. Bu firmalar 20 bini aşkın insana doğrudan istihdam ediyor. Bir yıldan beri ciddiyetle üzerinde durulan lojistik konusunda artık somut adımlar atılmaya başlandı. Kayseri'de üretilen ürünlerin takım bazında, adet bazında tüketiciye ulaştıracak girişimciye ihtiyacımız vardı. Bazı girişimciler, ürünlerimizi adet bazında tüketiciye ulaştırabileceklerini söylediler.