Modern Şehircilik ve Kentsel Dönüşüm Zirvesi”nin ikinci toplantısı Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde, Antalya'da gerçekleşti. Melda Yücel’in sunuculuğunu yaptığı zirvede kentsel dönüşüm uygulamaları tartışıldı. Sektörün talepleri, sorunları ve çözüm önerileri gündeme getirildi.
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel zirvede yaptığı konuşmada kentsel dönüşümün inşaat, turizm ve tarım sektörüyle birlikte ele alınması gerektiğini belirterek, “Göç hızı böyle giderse Antalya’nın nüfusu 2023’te 3 milyona ulaşacak. Taşıt sayısı 10 yılda 2 katına çıktı. Burdur nüfusu kadar araç trafiğe giriyor. ‘Otellerimiz 5 yıldızlı, çevrecimiz çok kötü’ eleştirileri yapılıyordu. 5 yıldızlı otellerimizin de çevresini 5 yıldızlı yapmayı hedefliyoruz. Akıllı kentler, akıllı otomasyonlara açılacak. şehirler yapmamız gerekiyor. Kentsel dönüşüm bir fırsat. Böylece belki birkaç kuş yakalayabiliriz” diye konuştu. Öncelikle insanların can güvenliğini sağlamak gerektiğini vurgulayan Türel, “Antalya’da 40 yıllık 85 bin konut var. İnsancıl ve sosyal çevreler yaratmalıyız, değer artışı sağlayabilmeli, insanların refahını artırmalıyız” dedi.
Hedeflerinin öncelikle ulaşımda trafik sorununu çözmek olduğunu kaydeden Türel, “Antalya için özel bir konumuz var. Turizme bir değer kazandırmak istiyoruz. Türkiye’de kentsel dönüşüm TOKİ kanalıyla yapıldı. Türkiye’de kentsel dönüşüm bina ve site yapma şeklinde gelişiyor. Aslında şehir yapmalıyız. Kentsel dönüşüm adına belki de geleceğin gecekondularını imar ettik. Antalya’nın 19 ilçesinde binalarla ilgili master plan hazırladık. Antalya’da son bir yılda yapılan yatırımın miktarı önceki yönetimin 5 yılda yaptığı yatırım kadardır. İnsan odaklı, çevreye duyarlı projeler yapıyoruz. Türkiye’nin çılgın projeleri Antalya’da. Türkiye’nin en çılgın projesi Kanal İstanbul’dan sonra ikinci çılgın proje Boğaçayı projesidir. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin kruvaziyer liman, Aksu ve Kopak marina yapımı, tramvay hattı gibi bir çok projesi var. Yatırımcıların gözü, dünyanın devlerin gözü Antalya’da olsun” dedi.
Yanıkömeroğlu: Kentsel dönüşüm için taraflar özverili yaklaşmalı
Rönensans Gayrimenkul Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Yanıkömeroğlu da kentsel dönüşüm ihtiyacının öncelikli olduğunu düşündükleri 3 ilden birinin de Antalya olduğunu söyledi. Antalya’nın çok hızlı büyüdüğünü ve planlamalara yetişemediğini anlatan Yanıkömeroğlu, önümüzdeki 35 yılın planlandığını kaydetti. Kentsel dönüşüm deyince kamuoyunda, hatta yetkililerde yanlış anlamaların olduğuna dikkati çeken Yanıkömeroğlu, “Özellikle riskli yapılardaki dönüşüm ile kentsel dönüşüm arasında bir yanlış anlama oluyor. Biz parsel bazlı riskli binaların dönüşümünden değil, kentin hem geleceğini, hem bölgesini geliştirmeye yönelik dönüşümünden söz ediyoruz. Herkesin katkı koyması lazım. Zor ama çözümsüz değil. Bu yalnızca müteahhit ile mal sahibi arasında olan bir durum değil. Bir tarafta da kent var. Kentin de ihtiyaçlarını bilmek lazım. Kent yönetimi de var” dedi.
Kentsel dönüşüm ihtiyacı hisseden illerden birinin de Antalya olduğunu dile getiren Yanıkömeroğlu, “Neden Antalya? Antalya da Adana ve Bursa gibi çok hızlı büyüdü. Bu kentler bölgesel olarak fazla göç almışlar. 40’larda, 50’lerde, 60’lı yıllarda tabi çok büyük göç almış ve planlamaya geçememişler. Şu anda da bu kentlerin yapılanmaya ihtiyacı var. Şimdi planlama yaparken önümüzdeki 35 yılı planlıyoruz. Bugünkü planlamalı belediyecilik 1983’lü yıllarda başlamış. Tam 30 yıl olmuş. Şimdi 30 yıl sonra tekrar planlama ihtiyacı var. Kentsel dönüşüm deyince kamuoyunda hatta yetkililerde de yanlış anlamalar var. Özellikle riskli yapılardaki dönüşüm ile kentsel dönüşümler arasında yanlış anlama oluyor. Biz parsel bazlı riskli binaların dönüşümünden değil, hem kentin geleceğinden hem de bir bölgenin dönüşümünden bahsediyoruz. Sorunu anlatmak, ihtiyacı ortaya koymak zor değil. Ama bunu gerçekleştirmek çok zor. Panellerde bu sorunları ortaya koyacağız. Hukuki sorunları ele alacağız. Çözümsüz değil. Ama çok zor. Herkesin katkısı olması lazım. İşin içindeki tarafl ar özverili yaklaşmalı. Bu yalnız mal sahibiyle, müteahhit arasında olan bir şey değil. Bir tarafta kent var. Kenti de işin içinde tutmak lazım. Kentin ihtiyaçlarını bilmek lazım. İnşallah kentlerimize bir katkı sağlarız” açıklamasını yaptı.
Fenix Yapı Genel Müdürü Eyüp Mavi, Antalya’nın Bahçelievler Mahallesi’nde kentsel dönüşüm yaptıklarını, 1,5 yıldır kentsel dönüşüm çalışmalarının devam ettiğini ifade ederek, “496 hak sahibinin olduğu bir bölgede çalışma yapıyoruz. 360 hak sahibi ile birebir görüştük. 320’sinden olumlu yanıt aldık. Emsal artışlarında sorun yaşanıyor. 120 milyon liralık bir yatırım projesi. Antalya ekonomisi için de sanayisi içinde önemli bir rakam. Örnek proje olacak. Yaşadığımız sorunlar belediyelere eğitim açısından örnek olmalı. Başarılı olursak kentsel dönüşüm projeleri daha rahat gider. Vatandaş örnek proje görmek istiyor” dedi.
Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal da panelde yaptığı konuşmada, kentsel dönüşümle ilgili çok özgün çalışmalar yapılması gerektiğini vurgulayarak, “Bu konuda çok sorun var.Planlama yetkisi bulunan kurumların çok olması büyük sıkıntı yarattı. Kentsel dönüşüm olmadan önce neler yaptık buna bakmalıyız. İmar planları tarumar edildi. Yeşil alanları koruyamadık. Otopark alanlarına binalar diktik. Daha neler yaptık? Bir kat daha fazla kaçak kat yaptık. Kentlerin en büyük sorunları arasında iskan ruhsatı alamamış binalar var. Apartman bazlı dönüşüm projeleri kentsel dönüşümün özüne aykırı. Kentsel dönüşümde şimdi yeniden toptan düzenleme yapmaya ihtiyaç var. Kentlerin planlama yetkisi elden geçirilmeli ve tek kurumda toplanmalı. Bina bazlı kentsel dönüşüm yerine ada bazlı kentsel dönüşüm yaygınlaştırılmalı. İmar planlarında yapılacak emsal artışlarıyla ilgili kategoriler oluşturulmalı” şeklinde konuştu. Tarihi bölge olması nedeniyle içinde SİT alanları bulunan Muratpaşa ilçesinin imar konusunda da önemli sıkıntılar yaşadığını kaydeden Uysal, “Kentsel Dönüşüm projeleri kapsamında ilçede örnek cadde ve sokaklardaki binalar bölgeye uygun renklerle boyanacak” dedi.
Antalya Büyükşehir Belediyesi Kent Estetiği Daire Başkanı Birol Ekici ise kentlerin en büyük sorunun iskan ruhsatı alamamış binalar olduğunu kaydetti. Ekici, kentte master plan olmadığı için sıkıntı yaşandığına dikkat çekti. Kepez Belediyesi Başkan Yardımcısı Ömer Ali Acar Antalya’da kentsel dönüşüme girebilecek 80 bin konut bulunduğunu belirterek, “Öncelikle deprem master ve ulaşım master planını da içine alacak, turizm ve tarım sektörlerinin ne olması gerektiğinin de yer alacağı Kentsel Dönüşüm Master Planı yapılmalı. Belediye olarak çalışmalara başladık. Plan uygulamaya girdiğinde 1,5-2 yıl içinde tamamlanır”dedi. Antalya
Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mesut Kocagöz de, Antalya’ya her yıl 13 milyon turist geldiğini kaydederek, “Antalya’da yabancılar tarafından 60 bin konut satın alındı. 800 bin yatak kapasitesine ulaşan Antalya’da belediye olarak topyekün bir kent yaratabilmek için vizyon projeler ortaya koyduk. Antalya’da kentsel dönüşüm projeleri olarak Balbey ve Santral mahallelerinde uygulamaya başladık” diye konuştu.
Dünya