23 Kasım 2024 Cumartesi
Ana SayfaManşetMücahit Demirtaş: "Türkiye, inşaat sektöründe dünyanın ikinci büyük ülkesi"

Mücahit Demirtaş: “Türkiye, inşaat sektöründe dünyanın ikinci büyük ülkesi”

Halihazırda 30 ülkede 96 proje ile 10.6 milyar dolarlık iş hacmine ulaşan Türk müteahhitlik şirketleri; Türkiye'yi inşaat sektöründe dünyanın en büyük ikinci ülkesi konumuna getirdi.

23-24 mart tarihleri arasında İstanbul’da 13. kez düzenlenen Gayrimenkul Fuarı ve Arap-Türk Zirvesi’nin açılış törenine katılan Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcılarından Mücahit Demirtaş, burada yaptığı açılış konuşmasında; bu şekilde düzenlenen fuar ve zirvelerin önemlerini, Türk inşaat şirketlerinin dünya çapında gerçekleştirdiği faaliyetler, inşaat sektörünün ülke ekonomisine ve istihdama katkısı, yabancılara gayrimenkul alımıyla ilgili tanınan haklar ve yabancı alımlarını artırmak adına bakanlık olarak neler yapıldığına dair bilgiler verdi.

Dünya nüfusunun 3’te 2’sinin şehirlerde, 3’te 1’i kırsal kesimde yaşarken Türkiye’de yüzde 85’in şehirlerde, yüzde 15’in de kırsal kesimde yaşadığını belirten Demirtaş; bu durumun hem yeni şehirler kurmayı hem de mevcut şehirleri güvenlik ve yaşam kalitesini artırmak anlamında dönüştürmeyi gerekli kıldığını, gayrimenkul ve inşaat sektörünün takvimler değişse de, zaman hızla ilerlese de önemini asla yitirmeyeceğinin çok aşikar olduğunu söyledi.

Asıl problemin sürdürülebilir olup olmamasından kaynaklandığını dile getiren Demirtaş, “Bunu sağlamak için yatırımcılar mutlaka bir networking ağı oluşturmalı ve ülkelerimizin hem yatırımcılar açısından hem sektörü inşa edecek yatırımcılar açısından potansiyellerinin ortaya çıkartılması ve mutlaka iş birliği içerisinde olması gerekiyor.” dedi.

Bunun sağlanabilmesi için de bu şekilde düzenlenen gayrimenkul zirvesi ve buna benzer sektörün içinde olacağı bütün zirvelerin artık bu işin mihenk taşı durumunda olacaklarını ve bundan sonra da bütün sektörün kalbi durumunda olacağını dile getiren Mücahit Demirtaş; “Bugün 60’tan fazla firmanın iştirak ettiği, 7 binden fazla ziyaretçinin katılmasının beklendiği Gayrimenkul Fuarı ve Arap-Türk Zirvesi’nin bu tip fuarlar ve zirvelerin lideri konumunda olduğu görülmektedir. Satış odaklı alıcı ve satıcı yatırımcıları bir araya getiren en önemli zirvelerden bir tanesidir. Türk ziyaretçilerin yanı sıra Katar, İran, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Azerbaycan, Ürdün başta olmak üzere Körfez ülkelerinin önde gelen yatırım firmaları, acenteleri ve alım heyetleri burada temsil ediliyor.” şeklinde  sözlerine devam etti.

Türkiye, inşaat sektöründe dünyanın en büyük ikinci ülkesi konumuna geldi

Türk müteahhitlik şirketlerinin halen 30 ülkede 96 proje ile üstlendiği proje büyüklüğünün 10.6 milyar dolar düzeyine ulaştığını açıklayan Demirtaş, inşaat şirketlerimizin yurt dışında müteahhitlik işlerine başladığı 1972 yılından 2018 haziran sonuna kadar 120 ülkede 9375 projenin toplam parasal büyüklüğünün 367 milyar dolar olduğunu kaydederek inşaat sektörünün dünyada gururumuz olurken ülke ekonomisine de en büyük katkısı olan sektörlerin başını çektiğini ifade etti.

İnşaat sektörü 2 milyon kişiye istihdam sağlarken ortalama 6 milyon nüfusun geçimini sağlıyor

Türkiye’de kayıtlı 400 bin müteahhit olduğunu belirten Demirtaş, inşaat ve bağlı sektörlerde yaklaşık 2 milyon kişinin istihdam edildiğini ve aile bazında bakıldığında yaklaşık 6 milyon insanımızın geçimini inşaat sektörü sağladığını söyledi.

Gayrimenkul edinimi yoluyla Türk vatandaşlığı almak isteyen yabancıların alımı 1.2 milyar liraya ulaştı

Türkiye’nin gayrimenkulde hem deneyimiyle hem de ihtiyaçları nedeniyle yatırım yapma anlamında en önemli ülkelerden biri durumunda olduğuna dikkat çeken Demirtaş; “Her yıl 1 milyonun üzerinde konutun el değiştirdiği  devasa bir piyasaya sahibiz. Gayrimenkul sektöründe ülkemiz yabancı yatırımcılar için de en önemli ve güvenilir bir pazar durumundadır. Hükümetimiz ve Bakanlığımız olarak bu pazarı geliştirmek için devrim niteliğinde kararlar aldık, çok önemli düzenlemeler yaptık. Bunların başında gelen ve sektörü ilgilendiren en önemli konu Türk vatandaşlığı kazandırmanın yolunun açılmasıdır. Bunu da gerek Cumhurbaşkanımız gerek Maliye ve Hazine Bakanımız inşaat sektörünü içinde bulunduğu durağan dönemden kurtarmak hem de bölge ülkelerinde olan siyasal ve askeri krizler nedeniyle bölgede yaşayan insanların Türkiye’ye rağbet etmeleri açısından konut sahibi olanların Türk vatandaşlığı edinimlerinin yolu açılmıştır” diyerek Türk vatandaşlığı hakkı kazanmak için yabancı yatırımcıların gerçekleştirdiği gayrimenkul alımlarının parasal boyutunun 1 milyar 200 milyon liraya ulaştığını ve çok daha fazla artış beklediklerini kaydetti.

Türk müteahhitlik firmaları dünyada öncelikli olarak tercih edilmeye başlandı

Türk gayrimenkul sektörünün tecrübe ve kalitesi uluslar arası alanlarda defalarca tescil edildiğini, müteahhitlerimizin yurt dışında aldıkları taahhüt hizmetlerini zamanında ve kaliteli bir şekilde bitirmelerinin Türk şirketlerinin yurt dışında tercih edilmesini sağladığına dikkat çeken Demirtaş; “Biz de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak firmalarımızın hem yurt içinde hem de yurt dışında aldıkları konut, sağlık yatırımları, turizm yatırımları kolaylaştırmak adına çeşitli düzenlemeler yaptık ve desteklerimizi sürdürmeye devam ediyoruz.” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 12 ülkede tanıtım ofisleri açacak

Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının ve yabancı ülke vatandaşlarının Türkiye’de gayrimenkul satın alma işlemlerini kolaylaştırmak amacıyla Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından 12 ülkede temsilcilik açmak için çalışmalar başlatıldığını aktaran Mücahit Demirtaş, “Yurt dışında konsolosluk ve elçiliklerde ayrıca bir de bakanlığımız tarafından tayin edilecek bir görevliyle aradaki bürokratik işlemler ortadan kaldırılarak Türkiye’den konut almak isteyenlerin başvuru ve soruları hemen çözüme kavuşturulacaktır.” diyerek sözlerini tamamladı.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI