24 Aralık 2024 Salı
Ana SayfaManşetMülk sahipleri ve kiracılar dikkat.. Tahliye Taahhütnamesi hakkında bilinmesi gerekenler..

Mülk sahipleri ve kiracılar dikkat.. Tahliye Taahhütnamesi hakkında bilinmesi gerekenler..

Yüksek enflasyon ve fahiş kira artışları nedeniyle çok sayıda ev sahibi kiracısını tahliye etmek istiyor. Eski kiracıların ödedikleri rakam düşük kaldığı için, evin daha yüksek fiyatla başkasına kiralanması hedefleniyor.

Hükümetin fahiş kira artışlarının önüne geçmek için bulduğu yöntem olan!! 1 yıl süreyle kira artışına yüzde 25 tavan sınırı getirilmesinin de tahliye davalarında artışa yol açacağı belirtiliyor.

Ev sahibi her istediğinde kiracısına ‘evimi boşalt’ diyebilir mi?

Keyfi nedenlerle evin tahliyesini istemek mümkün değil. Ev sahibi kendisinin ya da bakmakla yükümlü olduğu birinin ihtiyacı varsa kiracının tahliyesini isteyebilir. Ancak ihtiyacım var dedikten sonra, evi bir başkasına 3 yıl süreyle kiralayamaz. Kiralarsa eski kiracına tazminat öder. 10 yıl sözleşme uzama süresi dolan kiracı için herhangi bir gerekçe göstermeden tahliye istenebilir. Bunun yanında evin satılması durumunda, mülkü alan kişi eğer kendi yaşayacaksa kiracının tahliyesini talep eder. Bu durumda ya 6 ay, ya da bir sonraki sözleşme dönemine kadar zaman verilir. Tarafların anlaşamaması halinde tahliye davaları ortalama 2-2.5 yıl sürüyor. Tahliye taahhüdü olması durumunda ise kiracı itiraz etmezse 2-3 ay içerisinde tahliye gerçekleşiyor. İtiraz halinde toplam süre 1-1.5 yılı bulabiliyor.

Kiracının ev kiralarını ödememesi ya da zamanında ödememesi, ev sahibinin de bu durum karşısında ayrı aylarda iki kere kiracıya ihtar göndermesi (noter yoluyla olabileceği gibi adi taahhütlü posta yoluyla da olabilir ancak noter resmi yollardan olacağı için daha tercih edilir) evin hemen boşaltılması kanunen geçerli bir sebep olacaktır.

Ayrıca kiracının komşularına verdiği gürültü veya başka rahatsızlıklar da apartman veya site yönetimi tarafından gönderilen uyarı yazıları da mülk sahibine, kiracıya tahliye davası açma ve evi boşaltma hakkı verir.

Tahliye Taahhütnamesi ve geçerliliği nedir? İmzalanırken nelere dikkat edilmeli?

  • Tahliye taahhüdü ile ilgili en çok merak edilen konu bu belgenin ne zaman imzalanacağı. Mevcutta kira sözleşmesi ile eş zamanlı olarak imzalanması talep edilse de bu hatalı. Tahliye taahhüdü kira sözleşmesiyle aynı gün imzalanmaz, imzalanırsa da geçersiz olur. Emsal davalarda bu durumda kiracının baskı altında olduğu, sözleşme yapmak için mecburen imzaladığı görüşü kabul görür. Hukukçulara göre sözleşmeden 1-2 ay sonra imzalanması uygun olur.
  • Aynı gün imzalanmasının doğru olmadığını bilenler kimi zaman kiracıya ‘boş belge’ imzalatıyor. Ancak bu kiracı için çok riskli. Hem taahhüt sözleşmesi tarihi, hem de evin tahliye tarihi yazıldıktan sonra imza atılmalı. Aksi halde ev sahibi istediği tarihleri ekleyerek işlem başlatabilir. Bu şekilde düzenlenen tahliye taahhütleri altındaki imza kiracıya ait ise geçerli oluyor. Kiracı böyle bir taahhütname vermiş ise tarihinin sonra doldurulmuş olmasının hukuken belgeyi geçersiz kılma durumu yok. Yani mülk sahibi tahliye isteyebilir.

  • Tahliye taahhüdünün noterde hazırlanması şart değil. Adi yazılı olarak yapılanlar da geçerli.
  • Tahliye taahhüdü sözleşmeyi imzalayan kişi tarafından imzalanmalı.  Taahhüdü kiralayan adıan ailesi imzalayamaz.
  • Eğer bir aile konutu söz konusu ise taahhüdü eşlerin ikisi de imzalamalı. Ya da 2-3 arkadaş ortak kiralama yaptı ve sözleşme ortak hazırlandıysa, taahhüt de ortak imzalanmalı.
  • Tahliye taahhüdünde bir cezai şart olup olmadığı kontrol edilmeli. Eğer belgede ‘belirtilen tarihte tahliye edilmezse para cezası ödemeyi kabul ediyorum’ maddesi varsa ve sözleşme şartlara uygun yapıldıysa kiracı bu cezayı ödemek zorunda kalır.

Kiracı sözleşme günü tahliye taahhüdü imzalanmaya zorlandıysa ya da boş bir evraka imza attığını sonradan anladıysa ne yapacak?

  • Bu durumda kiracı noterden yapacağı ihtarla durumu anlatıp, ev sahibinin elindeki tahliye taahhüdünü boşa çıkarabilir.
  • Elinde usulüne uygun tahliye taahhüdü olan bir ev sahibi icra yoluyla tahliye sağlayabilir. Taahhüt edilen tahliye tarihinden itibaren 1 ay içinde icra dairesine başvurulur ve kiracıya bir tebligat gider.
  • Kiracı bu durumda evi veya işyerini tahliye eder ya da haklı bir gerekçesi varsa itiraz eder. Dava sonucunda gerekçeler incelenir ve haklı taraf tespit edilir.
  • Tahliye kararı alınırsa icra dairesince daire boşaltılır. Burada taşınma masrafları da dosyaya işlenir ve kiracı ödemek durumunda kalır. Bu nedenle kesinleşen tahliye kararı varsa kiracının kendi imkânları ile daireyi boşaltması daha avantajlı olur.

Kaynak: Hürriyet Gazetesi internet sayfası

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI