MÜSİAD İnşaat Sektör Kurulu tarafından, MÜSİAD Genel Merkez’inde, İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Müdürü İdris Atabay’ın katılımları ile “Afet Yasası ve Kentsel Dönüşüm” konulu panel gerçekleştirildi.
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) İnşaat Sektör Kurulu tarafından düzenlenen "Kentsel Dönüşüm" konulu panelde konuşan İstanbul Çevre ve Şehircilik Müdürü Prof.Dr. Emin Birpınar, Fikirtepe'deki kentsel dönüşüm uygulamasını Bakanlık olarak tasvip etmediklerini söyledi ve bu tarz rant ve emsal artışları ile İstanbul'un nüfusunun 60 milyona çıkabileceği uyarısında bulundu.
Panelin açılış konuşmasını yapan MÜSİAD İnşaat Sektör Kurulu Başkanı Mahmut Asmalı, kentsel dönüşümün memleket meselesi olduğunu söyledi. Asmalı bu konuda şunları söyledi; MÜSİAD olarak biz kentsel dönüşümün bir memleket meselesi olduğunu ve ülkemizin çözmesi gereken en önemli konulardan birisi olduğunu uzun süredir her ortamda ifade etmekteyiz. Bu konuda bir çok panel ve raporlar hazırladık.
Yanlış Algıların Giderilmesi Gerek
MÜSİAD olarak bu konuda bazı başlıklar hakkındaki düşüncelerimizi ifade etmek isteriz, Kentsel dönüşüm yasası ile ilgili toplumda oluşabilecek yanlış algıların giderilmesi, vatandaşların bu konuya mesafeli durmasını önleyecektir. İnsanları yıllardır yaşadığı konut ve çevrelerden taşınması veya bölgelerinde yapılacak kentsel dönüşüm uygulamaları gerekli bilgilendirmelerin önceden yapılması gerekmektedir. Kentsel dönüşüme karşı çıkabilecek bazı haksız muhalif seslerin kesilmesi de genel olarak bu şekilde sağlanacak ve bilinçli toplum ile bilinçli kentsel dönüşüm başarı ile gerçekleştirilecektir. Bununla birlikte kentsel dönüşüm için gereken finansal kaynaklara ait modellerin, vatandaşlarımızın da kolaylıkla anlayabileceği ve ulaşabileceği sistemler üzerine kurulması gerektiğine inanmaktayız.
Vatandaşlar Psikolojik ve Sosyal Yönden Hazırlanmalı
Gecekondu bölgelerinde yapılacak kentsel dönüşümde ise; dar gelirli vatandaşlarımızın yeni şehirleşmeye psikolojik ve sosyolojik yönden hazırlanmaları de işin uzmanlarının görev alanı içinde olmalıdır.
Enerji Verimliliği ve Temiz Çevreye Dikkat Edilmeli
Kentsel dönüşüm ile yapılacak yeni ve modern binaların yeşil bina sertifikasına sahip olmalarının zorunlu olması sayesinde mevcut enerji kullanımında önemli miktarda tasarruf sağlayacaktır.
İstanbul'da Altyapı ve Ulaşım Yenilenmeli
İstanbul'da yapılacak kentsel dönüşüm çalışmalarında, öncelikle mevcut altyapı ve ulaşım sisteminin de mutlaka yenilenmesi gerekmektedir.
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) İnşaat Sektör Kurulu tarafından düzenlenen "Kentsel Dönüşüm" konulu panelde konuşan İstanbul Çevre ve Şehircilik Müdürü Prof.Dr. Emin Birpınar, Fikirtepe'deki kentsel dönüşüm uygulamasını Bakanlık olarak tasvip etmediklerini söyledi ve bu tarz rant ve emsal artışları ile İstanbul'un nüfusunun 60 milyona çıkabileceği uyarısında bulundu.
Birpınar bu konuda şunları söyledi; Bakanlık olarak Fikirtepe'deki uygulamaya karşıyız. Rant ve emsal artışından kaçınılsın. Emsal artışı artan teknik ve sosyal altyapı ile çevre sorunları meydana gelecektir. Bu emsal kötü bir örnektir. 1-4 daire verilmesi yanlıştır. Bu tarz uygulamalar İstanbul'un nüfusunu 60 milyona çıkartır"
Birpınar, 1980'lerde İstanbul'a yeni bir göç dalgası geldiğini ve kaçak yapılaşmanın arttığını ifade ederek, "İstanbul dünyanın en yeşil metropolü ama ormanlar hep kuzeyde, insanların yaşadığı yerler ise güneyde" diye konuştu.
Marmara depremine atıfta bulunan Birpınar, "Deprem kaçınılmaz, derdimiz insanları sağlam binalarda oturtmak" dedi.
Birpınar, Van depreminin ardından kentsel dönüşümün yeniden gündeme geldiğini belirterek, İstanbul'daki binaların yüzde 27'sinin acilen yıkılması gerektiğini söyledi.
Türkiye'de başlatılan kentsel dönüşüm hareketinde rant ve emsal artışından kaçınılacağını vurgulayan Birpınar, emsal artışlarının altyapı ve çevre sorunlarını çoğaltacağını kaydetti.
Mehmet Emin Birpınar, "Kentsel dönüşüm Türkiye'nin büyümesi adına bir fırsat" ifadesini kullandı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Müdürü İdris Atabay da kentsel dönüşümün kentsel korumayı yok saymadığını, kentlerin zaman içinde dönüştüğünü ve bu dönüşümün nasıl gerçekleştiğinin önemli olduğunu söyledi.
Kentsel dönüşümün yapılıp yapılmamasının tartışıldığını dile getiren Atabay,"Kentsel dönüşümün yapılıp yapılmaması değil, nasıl yapılması gerektiği tartışılmalı" dedi. Atabay, yeniden canlandırma, iyileştirme ve onarma kavramlarının kentsel dönüşümle karıştırıldığını ifade ederek, kentlerde değişen ve yeni oluşan ihtiyaçların da kentsel dönüşümü gerekli kılabildiğini anlattı.
Kentsel dönüşümün kentin tedavi araçlarından biri olduğunu belirten Atabay, kentsel dönüşümün kolay olmadığını kaydetti.
Atabay, kentlere ve topluma en az zarar veren yöntemler belirlenerek kentsel dönüşümün gerçekleşmesi gerektiğini vurgulayarak, Türkiye'de tüm kentleri 5-10 yılda dönüştürmenin mümkün olmadığını, bunun uzun yıllara yayılan bir süreç olduğunu ifade etti.
İdris Atabay, "Türkiye'de ve İstanbul'da ne zaman olacağı belli olmayan deprem tehdidi ile karşı karşıyayız. Deprem tehdidi olan ülkeler ve kentlerde kentsel dönüşümün ertelenmesi mümkün değil" diye konuştu.
İstanbul'da şiddeti 7'nin üzerinde olan bir deprem durumunda kent genelindeki yapı stokunun yüzde 3'nün çok ağır ve ağır hasar alacağının öngörüldüğünü dile getiren Atabay, deprem riski göz önüne alındığında kentsel dönüşümün önemli olduğunu vurguladı.