4. Ulusal Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Kongresinde verilen arada Emlakdream.com’un sorularını yanıtlayan ERA Gayrimenkul Türkiye Koordinatörü Mustafa Baygan, kentsel dönüşüm seferberliği ilan etti.
Baygan, “Bakan Özhaseki güzel demeçler veriyor. Çok önemli. Bakanın arkasındayım. ‘Felaket geliyor’diyor. ‘Çok geç kaldık’diyor. Bazıları ‘Kıyamet tellallığı yapıyor’ diyor ama Bakan haklı. Bizim bu kongreden sonra bina bazında değişimleri bir kenara bırakıp. Onlar devam etsin. Parsel bazında, şehirler bazında ne yapabiliriz? Şu İstanbul’u nasıl kurtarabiliriz. 20 milyon civarında insan yaşıyor. Kayseri’de Bursa’daki değişimleri seyrederken keyif alıyoruz ama İstanbul… Uçakla İstanbul’un üzerinden geçiyorsunuz, o mahallelerin sıkışıklığını görüyorsunuz. Allah korusun bir depremde yıkılmış yerlere nasıl ulaşacaksınız? Dolayısıyla çok hızlı bir şey yapmak lazım… Türkiye’de 7 ila 8 milyon adet binanın 5 milyonu İstanbul’da olmak üzere yıkılması lazım. 1999’dan önce yapılan bütün binalar riskli. Bağdat Caddesi’nde olan 4-5 katlı binalar dahi süper lüks gecekondu. 50 yıllık binaların hiçbir şekilde depreme karşı muafiyeti yok. Onun için Sayın Bakanın lafına bir şey daha ilave ediyorum: ‘Seferberlik.’ Belki o kötü olaya 20, 30 yıl belki 5 yıl var. 1999 depreminden sonra çok bir şey yapmadık. “dedi.
‘Gayrimenkul danışmanlığı sertifikası zorunluluğu bu sene kanunlaşmalı’
Gayrimenkul danışmanlığı konusunda da Baygan, “Ofislerimizi, bürokırlarımızı ve onlarla birlikte çalışan gayrimenkul danışmanlarını devamlı eğitmeye çalıyoruz. Bu eğitimlerde ‘iyi bir gayrimenkul danışmanı nasıl olmalı?’ Zaten temelimiz bu. Bunun içinde kentsel dönüşüm de var; arsa, tarla, bahçe satmak da var. Gayrimenkul danışmanlığı dışarıdan görüldüğü gibi çok basit bir iş değil. Maalesef Türkiye’de o algı var. Tırnak içinde eski tabirle ‘Emlakçı’ kelimesini biz sevmiyoruz. Gayrimenkul veya satış danışmanlığı… Bunun için standart bir eğitim… Bölge uzmanı olmak çok önemli… Bir gayrimenkul danışmanı kendi bölgesini çok iyi bilmeli. Dört beş yıl geriye gidip fiyat anelizlerini bilmeli. Gelecek fiyatlar nasıl olur? Binaların yaşı nedir? Kiraların durumu nedir? Sosyal olaylar nedir? ‘Müşteriler gelip benim binamı şu fiyata satar mısın?’ dediğinde ona çok iyi cevap vermeli. ‘Ver bana şu tapuyu da ben satayım’ kuru lafının sektörde biraz modası geçti. Fakat o meşhur kanunumuz olmadığı için eline her çantayı alan haksız şekilde rekabet edip, işi yapanların önüne çıkıyor. İşi iyi yapanların da önüne engel ama kanun nerede? Bugün inşaatta en ufak bir ustanın bile sertifikası olma zorunluluğu getirildi. Herkesin sertifikası var. Bir tek bizim bu sektörde yok maşallah. Sabah uyanan ‘emlakçıyım’ diyor. Bu sene mutlaka sağlıklı gayrimenkul danışmanları için sertifika zorunluluğunun kanunlaşması lazım. Umutla bekliyoruz.” şeklinde konuştu.