23 Aralık 2024 Pazartesi
Ana SayfaManşetMüteahhidin satmadığı dairenin aidatını kim öder?

Müteahhidin satmadığı dairenin aidatını kim öder?

Hürriyet Gazetesi yazarlarından Oya Armutçu, bugünkü yazısında yaşamın başladığı sitelerde yaşanan fahiş aidatlarla ilgili bir yazı kaleme aldı. Armutçu, kendisine okurlarından gelen konuyla ilgili soruları hukukçulara sordu ve haberinde hukukçuların yanıtlarını yazdı.

Buna göre dikkat çeken sorulardan biri de; yaşamın yeni başladığı bir projede, inşaat firmasının henüz satmadığı dairelerin aidatlarının kim tarafından ödenmesi gerektiği oldu.

Soruyu soran kişi, firma sahiplerinin tek imza ile oluşturduğu 15 maddelik Yönetim Planının (YP) 15. maddesinde “İnşaat firması satmadığı dairelerin aidatlarını ödemez” ibaresi olduğunu, müteahhidin sitede ailesiyle beraber yaşadığını, sitede kardeşlerinin de dairelerinin olduğunu, 15. maddeye dayanak, “Tapu hâlâ inşaat şirketinde, satılmadı”  diyerek o dairelerin aidatlarını ödemediklerini, bu konuyla ilgili yargıya başvurduklarını, geriye dönük olarak ödemedikleri aidatların alınıp alınamayacağını öğrenmek istedi.

Bu soruya Avukat Mustafa Şeref Kısacık, hukuk yönünden şu sözlerle cevap verdi:

“Kat Mülkiyeti Kanunu’nun (KMK) 20. maddesine göre, site YP’de başka türlü düzenlenmemişse personel ücretleri eşit, diğer giderler arsa payı oranında ödenir. Daireniz boş da olsa henüz satamamış da olsanız kat mülkiyet tapulu sitelerde veya kat irtifakı tapulu olmakla birlikte 2/3 fiilen oturuyorsa o bağımsız bölüme isabet eden “ortak gider avansını” kullanılan yerleşik deyimle “aidatı” ödemek zorundasınız. YP hükümleri yasaya aykırı olamaz. Bu nedenle, YP’deki “İnşaat firması satmadığı dairelerin aidatını ödemez” maddesi geçerli değildir.

Yüklenici bu daireleri 10 yıl satmazsa 10 yıl aidat ödemeyecek mi? Onun yükünü diğer malikler mi çekecek? Ortak gider avansını, aidatı ödemeyen yüklenici aleyhine icra takibi yapabilirsiniz. İtiraz etmesi halinde, itirazın iptali davası açabilirsiniz. Açtığınız bu dava sonucu, icra-dava harç ve giderleriyle, gecikme tazminatını, faizi ve avukatlık ücretini tahsil edersiniz. Böylece aidat borcunu zamanında ödemeyen kişi, borcunu çok daha fazlasıyla ödemiş olur. Zamanında ödemediğine pişman olur. Bu da borcunu zamanında ödemeyenlere ders olur.

Eğer yönetici aidat borcunu ödemeyenleri icraya vermiyorsa veya zaten borçlu olan kendisi ise KMK’nın 20. maddesi uyarınca kat maliki sıfatıyla sizler de icraya verebilirsiniz. Pek fazla bilen ve uygulayan yoksa da kat maliklerinin böyle bir hakkı bulunmaktadır. Geriye doğru 5 senelik borcu isteyebilirsiniz. Ayrıca, YP’nin o maddesinin iptali için dava da açabilirsiniz.”

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI