İnşaat sektörünün önde gelen duayen isimlerinin son dönemde sıklıkla dile getirdiği “her önüne gelen müteahhit oluyor” sözü yakında tarihe karışacak.
Yarım kalan işlerle birlikte çok sayıda konutzedenin ortaya çıkması ve bu durumdan işini iyi yapan inşaat firmalarının da olumsuz etkilenmesi üzerine harekete geçen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı; müteahhitleri A’dan H’ye kadar sınıflandırma çalışmalarını tamamlama noktasına geldi. Yapılan değerlendirmelerle birlikte inşaat şirketlerine belirli ekonomik, mesleki ve teknik yeterliklere sahip olması koşulu getirilecek ve müteahhit firmalar 9 sınıfa ayrılarak kendilerine yetki belgesi numarası verilecek. Firmalara dahil olduğu sınıfa göre maksimum inşaat izin ve ruhsatları verilecek. Buna göre ilk defa inşaat işine giren müteahhitler H kategorisinde projeler inşa edebilirken maksimum 1000 metrekarelik bir inşaat alanına sahip işleri yapabilecek. Müteahhitlik firmalarının sınıfları iş bitirme durumlarına göre dönemler halinde güncellenerek yükseltilecek.
Hürriyet’te Gülistan Alagöz tarafından hazırlanarak yayınlanan habere göre, burada en önemli gösterge firmaların mali göstergeleri olacak. Şirketin son 3 yıl içindeki bilanço rakamları incelenerek cari oran, özkaynak oranı ve borç oranı olmak üzere üç farklı bilanço göstergesi göz önüne alınacak. Mali yeterlilik banka referans mektubu ile desteklenecek, yapılacak işin parasal boyutunun yüzde 10’u kadar teminat mektubu istenecek, müteahhit firmanın; yapılacak proje değerinin minimum yüzde 25’i kadar yıllık ciroya sahip olması koşulu getirilecek.
Müteahhit firmanın sınıflandırılmasında mali yeterlilikle birlikte mesleki ve teknik yeterlikler de dikkate alınacak. Burada, firmanın son 15 yıl içinde yapmış olduğu işlere bakılırken belgeli usta çalıştırılması ve teknik personel istihdamı da etkili olacak.
Kentsel dönüşüm projeleri yapacak firmalara ek yeterlilik şartı getirilecek
Çok sayıda vatandaşın mağdur duruma düştüğü kentsel dönüşüm projelerinin önünü açmak isteyen Bakanlık; dönüşüm projelerini yapacak firmaların proje büyüklüğüne göre bir üst sınıfta olması şeklinde bir yeterlilik şartı getirmeye hazırlanıyor. Buna göre sektöre ilk kez adım atacak olan ve H sınıfında olan bir müteahhit kentsel dönüşüm projesi yapamayacak. Tanım olarak F sınıfı ölçülerine sahip olacak bir kentsel dönüşüm projesini yapacak inşaat firmalarında minimum E sınıfı ve üstü olması koşulu aranacak.
Müteahhitlere getirilecek yeni sınıflandırma koşulları
- A sınıfı müteahhitlerde son 15 yılda tek sözleşmede 90 milyon liralık iş yapmış olma şartı aranacak. A sınıfını müteahhitler istediği metrekarede inşaat yapma hakkına sahip olacak.
- B sınıfı müteahhitlerde son 15 yılda tek seferde 65 milyon liralık iş ve tek sözleşmede 32 bin 500 metrelere iş yapmış olma şartı aranacak. B sıfı müteahhitler daha önce tamamladığının iki katı yani 65 bin metrekareye kadar iş yapma yetkisi verilecek.
- C sınıfı müteahhitler son 15 yılda tek sözleşmede 45 milyon liralık iş yapmış, yine tek seferde 22 bin 500 metrekare iş yapmış olma şartı aranacak. C sınıfı müteahhitlere tek işte 45 bin metrekareye kadar inşaat hakkı verilecek.
- D sınıfı müteahhitlerde tek sözleşmede 30 milyon liralık iş ve 15 bin metrekare inşaat yapma şartı gelecek. D sınıfına giren firma yine tamamladığı işin 2 katı yani 30 bin metrekare inşaat yapma hakkına sahip olacak.
- E sınıfı müteahhitlerin tek sözleşmede 15 milyon liralık iş ve 7 bin 500 metrekare iş yapmış olmasına bakılacak. E sınıfına giren firma tek ruhsatta en fazla 15 bin metrekarelik iş yapabilecek.
- F sınıfı müteahhitler için tek seferde 3 milyon liralık iş ve tek seferde 2 bin 500 metrekare tamamlamış olması kriterleri aranacak. F sınıfı firma tek ruhsatta 5 bin metrekare inşaat yapabilecek.
- G sınıfı müteahhitlerde tek sözleşmede 1.5 milyonluk iş yapma ve 1500 metrekare tamamlama şartı aranacak. G sınıfı müteahhitler tek ruhsatta en fazla 3 bin metrekare yapabilecek.
- H sınıfı müteahhitlerde iş deneyimi aranmayacak ancak bu firma en fazla tek ruhsatta 1000 metrekare inşaat yapabilecek.
Geçici sınıfta ön şart aranmıyor. 500 metrekare ve en çok 2 katlı olacak şekilde kendi evini yapmak isteyenlere 1 defaya mahsus bu hak veriliyor.