7 Ocak 2025 Salı
Ana SayfaManşetMüteahhitler Emlakçılık Yapamayacak!

Müteahhitler Emlakçılık Yapamayacak!

Emlak uzmanı ve Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği kapsamında müteahhitler kendi adlarına kayıtlı taşınmazlar dışındaki yerlerin satış ve kiralamalarına aracılık edemeyeceklerini belirterek bu düzenlemenin ayrıca site yönetimlerinin emlakçılık faaliyetinde bulunmalarının da önüne geçeceğini söyledi.

Yönetmeliğe göre emlak faaliyetlerinin artık Yetki Belgesi alan işletmeler tarafından yapılabileceğini hatırlatan Özelmacıklı, düzenlemeye göre emlak işletmelerinde taşınmaz ticaretine konu hizmetler dışında ticari faaliyette bulunulamayacağını ifade etti.

Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği kapsamında müteahhitler kendi adlarına kayıtlı taşınmazlar dışındaki yerlerin satış ve kiralamalarına aracılık edemeyeceklerine dikkat çeken Özelmacıklı, “Düzenleme ayrıca site yönetimlerinin emlakçılık faaliyetinde bulunmalarının da önüne geçecek. Özellikle sanal ofislerde vergi kaydı oluşturan, bağımsız bölüm olarak ayrı bir yeri olmayan işletmelere de yetki belgesi verilmeyecek” dedi.

Yetki Belgesi almak için son tarih 5 Aralık 2019
Yetki belgesi alınmasında son tarihin 5 Aralık olduğunu anımsatan Özelmacıklı, “Taşınmaz ticaretine konu hizmetleri iştigal eden işletmeler adına da yetki belgesi verilecek. Bu belge her işletme için ayrı ayrı düzenlenecek ve beş yıl geçerli olacak. Yetki belgesi olmayan işletmeler ruhsat da alamayacaklar. Bu konuda artık son tarih 5 Aralık.” diyerek bu tarihten sonra yapılacak işlemlerde cezai yaptırımlar söz konusu olacağının altını çizerek yetki belgesi olmayanlar taşınmaz ticareti faaliyetinde bulunamayacaklarını dile getirdi.

Yetki belgeli emlakçılar hangi hizmetleri yapabilecek?
Taşınmaz ticaretine konu hizmetlerinin kapsamını hakkında da bilgi veren Özelmacıklı, “Taşınmazların alım, satım ve kiralanması, tapu işlemlerine aracılık işlemleri, kira toplama gibi mülk yönetim hizmetleri, taşınmazla ilgili danışmanlık ve yönetim hizmetleri, rayiç satış ve kira bedelleri hakkında mal sahiplerini bilgilendirme ancak yetkili emlakçılar tarafından yapılabilecek. Bunlar tamamen taşınmaz satış ve kiralama esasları çerçevesinde geçerli olacak” diye konuştu.

Saatte 1245 satış işlemi yapılıyor
Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye genelinde 2018 yılında toplamda 8 milyon 896 bin 441 tapu işlemi yapıldığını hatırlatan Özelmacıklı, “2018 yılında 2 milyon 500 bin adet satış işlemi yapıldı. 251 iş günü üzerinden hesaplama yapıldığında günde 9 bin 960, saatte 1245 adet satış işlemi yapılıyor. Artık satılık ya da kiralık olarak arz edilen taşınmaz sayısı milyonları geçti. Bu nedenle taşınmaz ticaretine konu aracılık faaliyetlerinin düzenlenmesi büyük önem taşıyor” dedi.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI