14 Ocak 2025 Salı
Ana SayfaSektörden HaberlerMütekabiliyet Yasası çıkınca yabancılar inşaata hücum etti

Mütekabiliyet Yasası çıkınca yabancılar inşaata hücum etti

 

HER 100 DOLARIN 22 DOLARINI İNŞAAT VE GAYRİMKENKULE YATIRIYORLAR

İNŞAAT sektörüne bu yılın ilk yarısında 1 milyar 254 milyon dolar tutarında doğrudan yabancı yatırım girişi gerçekleşti. Ekonomi Bakanlığı’nın verilerine göre inşaat sektöründe geçen yılın aynı döneminde doğrudan yabancı sermaye girişi 153 milyon dolarda kalmıştı. Buna göre yabancıların inşaatta doğrudan yatırımı 8 kat artmış oldu. Bu artışta yabancılara satış öngören Mütekabiliyet Yasası’nın çıkması da etkili oldu. Bakanlığın verilerine göre 2012 yılının ilk 6 ayında gayrimenkul kiralama ve iş faaliyetleri sektörüne de 184 milyon dolarlık uluslararası doğrudan yatırım girişi kaydedildi. Bu rakam geçen yılın aynı döneminde 49 milyon dolar, 2011’in tamamında 217 milyon dolar, 2010’da 241 milyon dolar, 2009’da 210 milyon dolar, 2008’de 453 milyon dolar, 2007’de 448 milyon dolar şeklinde gerçekleşmişti. Böylece gayrimenkul kiralama ve iş faaliyetlerindeki artış da önceki yıla göre 4 katına yaklaştı.

2 bin 850 yabancı şirket var

Bu arada bu yılın ilk 6 ayında inşaat sektöründe uluslararası sermayeli 53 yeni şirket kuruldu, 7 şirkete de yabancı sermaye iştiraki gerçekleşti. Böylece Türkiye’de inşaat sektöründe faaliyet gösteren yabancı sermayeli şirket sayısı 2 bin 850’ye ulaştı. Bu şirketlerin bin 125’i İstanbul’da, 651’i Antalya’da, 237’si Ankara’da, 208’i Muğla’da, 128’i de İzmir’de faaliyet  gösteriyor. Gayrimenkul kiralama ve iş faaliyetleri sektöründe 2012’nin ilk yarısında uluslararası sermayeli 110 yeni şirket, 3 şube kuruldu, 18 şirkete de yabancı sermaye iştiraki sağlandı. Bu sektördeki uluslararası sermayeli şirketlerin sayısı 4 bin 897’ye çıktı. Bu şirketlerin de 2 bin 661’i İstanbul’da, 840’ı Antalya’da, 493’ü Muğla’da, 323’ü Ankara’da, 197’si İzmir’de kurulu bulunuyor. Yılın ilk 6 ayında ortaya çıkan bu rakamlar, Türkiye’deki uluslararası sermayeli her 100 şirketten 25’inin inşaat ya da gayrimenkul kiralama ve iş faaliyetleri sektöründe bulunduğunu, 2012 yılının ilk 6 ayında Türkiye’ye gelen her 100 dolarlık uluslararası doğrudan yatırımın da 21.58 dolarının inşaat ya da gayrimenkul kiralama ve iş faaliyetleri sektörüne yapıldığını ortaya koydu.

Rusya’da kazandı Türkiye’ye yatıracak

Rusya merkezli Türk şirketi Costa Group, Türkiye pazarına yatırım yapmaya hazırlanıyor. Şirket ilk etapta konut ve rezidans projeleri yapmayı planlarken, İstanbul, Bodrum ve Antalya’da arazi arayışlarına başladı. Costa Group Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Çalgüner, Türkiye’de başlangıç için 100-150 milyon dolarlık bir yatırım planladıklarını dile getirdi. Rusya’da inşaat sektöründe aranan bir isim haline geldiklerini savunan Çalgüner, artık Türkiye’de yatırım yapmanın zamanının geldiğine karar verdiklerini söyledi. Çalgüner “İlk etapta İstanbul’da bir rezidans, Antalya ve Bodrum’da ise butik oteller ve villa projesi yapmak için arazi arıyoruz” dedi.

YABANCI ŞİRKETLERE MÜLK SATIŞI KARARI ÇIKTI

Yabancı yatırımcıların Türkiye’de kurdukları veya iştirak ettikleri tüzel kişiliğe sahip şirketlerin taşınmaz alımlarına ilişkin yönetmelik yayınlandı. Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikle, Tapu Kanunu’nun 36’ncı maddesi kapsamında yer alan şirketlerin ve bu şirketlerin Türkiye’deki iştiraklerinin, Türkiye’de taşınmaz mülkiyeti ve sınırlı ayni hak edinimine ve kullanımına ilişkin usul ve esaslarının düzenlemesi amaçlanıyor. Ekonomi Bakanlığı’nın hazırladığı yönetmeliğe göre Türkiye’de taşınmaz mülkiyeti edinmek isteyen şirketler, taşınmazın bulunduğu yerdeki Valilik İl Planlama ve Koordinasyon Müdürlüğü’ne başvuracak. Valilik, taşınmaz edinimi başvurusunun yapılmasını müteakip 3 iş günü içinde, taşınmaza ilişkin tapu kayıt bilgileri ve koordinatlı çap örneğini Genelkurmay veya yetkilendireceği komutanlıklara göndererek, taşınmazın askeri yasak bölge, güvenlik bölgesi veya 2565 Sayılı Kanun’un 28’inci maddesi çerçevesinde belirlenen bölge içinde kalıp kalmadığını, 15 gün içinde bildirmesini talep edecek. Genelkurmay Başkanlığı, 15 gün içinde görüşünü bildirecek. Söz konusu sürede cevap verilmediği takdirde söz konusu taşınmazın belirtilen alanlar içerisinde olmadığına hükmedilerek işlem yapılacak.

Star

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI