İnşaat sektöründe son dönemde geçtiğimiz yıla göre durgun seyreden piyasalar Mütekabiliyet Yasası’nın çıkmasıyla hareketlenmeyi bekliyor.
2011 yılına göre yabancı alımlarında düşüş yaşandı.2012’nin ilk dört ayında yasayı bekleyen Ortadoğulu yatırımcıların erteledikleri alımlara başlayacağı tahmin ediliyor. Gayrimenkul yöneticileri, sadece sektörü hareketlendirmekle kalmayıp cari açığın finansmanına da katkıda bulunacak yasanın geçmesiyle birlikte, iki yılda yaklaşık 20 milyar dolarlık gelir sağlanmasını hedefliyor.
Yabancılara mülk satışına izin veren Mütekabiliyet Yasası'nın Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden geçmesinin ardından, inşaat sektörü yabancı yatırımcıların akınına uğradı. İlk gün sonuçları, uzun süredir durgunluk yaşanan projelere de umut oldu. Yasanın geçmesini beklerken işlerini sağlama almak niyetiyle beğendikleri gayrimenkuller için kaparo ödeyen yabancılar, ilk günden satış sözleşmelerine imza attı. Özellikle Körfez ülkelerinden gelen yatırımcılar sektöre canlılık getirdi.
Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki Arap Baharı nedeniyle parasını daha güvenli piyasalara yatırmak isteyen yatırımcıların Mütekabiliyet Yasası'nın onaylanmasının ardından Türkiye'ye akın etmesi bekleniyor.Firmalara şimdiye kadar gelen taleplere bakılarak yabancıların özellikle de merkezi lokasyonlardaki markalı projelere yöneleceğini söyleyebiliriz.
Gayrimenkul sektörü temsilcileri yasaya sevinirken bir yandan da denetimlerin aksatılmaması ve önceki yıllardaki gibi yabancıların güveninin kırılmaması konusunda hassaslar.
İnşaat şirketleri bu sefer derslerine iyi çalıştı.Bir çok gayrimenkul şirketi de yurtdışında ofis açma projelerini hızlandırdı.Yurt dışı bağlantılarını kurdu.İnşaat şirketleri, Konut Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) gibi çatı örgütler altında ya da birkaç şirketin bir araya gelmesiyle yurt dışında ortak satış ofisi açmak üzere çalışmalara başladılar. Bu çalışmalar elbette meyvesini verecek.Sektör üçüncü çeyrekte etkilerini görecek.