Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin de katıldığı 2. Bursa İnşaat Zirvesi’nin açılış konuşmasını yapan İstanbul İnşaatçılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, inşaat sektörüne daha fazla katma değer sağlamasına yönelik önerilerini dile getirirken 2015’in ortasında gerçekleştirilecek genel seçimlerin Türkiye ve sektör için bir dönüm olacağını belirtti.
Nazmi Durbakayım, Türkiye’de her yıl gerçekleştirilen ilk el konut satışının ortalama 500 bin civarında olduğunu ve ilk kez konut almak isteyenlerin yüzde 80’ninin bu ticaretin dışında kaldığını vurguladı.
İlk kez konut almak isteyenler fırsat ve teşvik getirilmeli!
Projelerin hammadde, harç, vergi ve bürokratik işlemler nedeniyle geciktiğini ve maliyetli olduğunu ifade eden Durbakayım, “Haziran ayı Türkiye için yeni bir dönemin başlangıcı olmalı. Bu yeni dönemde ilk kez konut almak isteyenlere fırsat ve teşvik getirilerek, sürdürülebilir bir dönemin sağlam temelleri atılmalıdır. Sayın bakanımıza buradan ricada bulunuyoruz. Sayıları milyonları bulan tabut ev stokunu ortadan kaldırmak ve Türkiye’de herkesin konut sahibi olması için biz üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Aldığı karar ve attığı adımlarla devlettin de bu konuda olumlu yaklaşım sergilediğini görüyoruz. Bundan sonraki yeni dönemde devletin mikro baz da etki sağlayan uygulamaları hayata geçirmesini temenni ediyoruz” dedi.
İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım tüketicinin desteklenmesine yönelik teşvikleri kapsayan mikro bazlı çalışmaları 6 başlık altında değerlendirdi.
Arsa temininde fırsat eşitliği!
Durbakayım, “Özellikle ilk kez konut almak isteyenlere yönelik konut yapımına yönelik projeler desteklenmeli ve ucuz arsa temini sağlanmalı. Buna ek olarak direk tüketici, ilk kez konut sahibi olacaklar için damga vergi, KDV, harç gibi muafiyetler sağlanmalı” dedi.
Devlet Desteği!
Devletin ilk kez konut alacaklar için peşinatın % 15’ini karşılamasına yönelik desteği az olmasına rağmen olumlu karşılıyoruz ve direkt tüketiciye yapılacak her türlü desteğin devamının gelmesini ümit ediyoruz” diyerek sözlerini sürdürdü.
KDV eşitliği!
İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, “KDV indirimden daha çok bireysel tüketicinin de KDV avantajından faydalanması sağlanmalı. Kurumsal alıcılar gibi bireysel alıcılar da konuttaki KDV’yi bireysel vergilerden düşebilmeli” dedi.
Kentsel Dönüşüm!
Durbakayım kentsel dönüşüm için ise görüşlerini “Kentsel dönüşüm için pilot uygulama sayılan Fikirtepe’de 4 yıldan buyana süren belirsizlik son olarak devletin ‘acil kamulaştırma’ adımıyla daha hızlandı. Hem arsa sahiplerinin hem de milyonlarca lira yatırım yapan firmaların nefes alabilmelerini sağlayacak ruhsat sorunu bir an önce bitirilmeli” şeklinde ifade etti.
Alternatif Finansal Araçlar!
Durbakayım, “Gayrimenkul sektörünün canlanmasını sağlamak ve gerek yatırım gerekse yaşamak için konut alımını teşvik etmek için sermaye piyasalarından maksimum seviyede yararlanılmalı. Bu kapsamda konut üreticilerinin daha ucuz öz kaynak bulmaları için sermaye piyasalarında birinci pazarında halka açılmaları teşvik edilmeli –GYO olarak değil- . Bu sayede nakdi az olan ve yaşamak için konut almak isteyenler için tasarruf yapma imkanı yaratılabilir. Buna ek olarak, yatırım amaçlı konut almak isteyenlere de daha güvenli bir yatırım aracı sunulabilir. Diğer taraftan konut alıcılarının daha ucuz maliyetli konut kredisi kullanmalarını sağlamak için de yine sermaye piyasalarının ikinci pazarının işler hale getirilmeli.” Dedi.
Yabancıya Satış!
İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, “Yabancı yatırımcı her yıl konut alımlarını arttırarak devam ediyor. Bu ivmenin artarak sürmesi içinyabancının ihtiyaçlarının iyi tespit edilerek proje yapılması sağlanmalı. Yabancıların en çok önem verdiği müktesep hakkın korunması için değişmez kurallar konulmalı. Yabancı yatırımcıların oturma müsaadelerinin süresi gözden geçirilerek uzatılmalı.” dedi.
Müteahhitleri Federasyonu Odasıistiyoruz!
İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, sözlerini “Gayrimenkul sektöründe üretici konumunda olan biz inşaatçılar için Yapı Müteahhitleri Federasyonu Odası’nın olmasını istiyoruz.” diyerek tamamlandı.