Ocak-Temmuz döneminde ise 672 bin 162 konut satıldı ve bunların da 458 bin 054’ü ikinci el konuttu. Bu rakamlar, pazarın ihtiyacına göre çok az miktarda yeni konut üretimi olduğunu gösteriyor.
“Neden çok sayıda konut projesi başlamıyor?” sorunun cevabını kuruluşundan bugüne kadar geçen 14 yıllık sürede ekipleriyle birlikte İstanbul başta olmak üzere birçok ilimizde toplam 5 milyon metrekare gayrimenkulün satışını gerçekleştiren, başka bir ifadeyle yaklaşık 30 bin konutun satışını gerçekleştiren Aremas’ın kurucusu ve yönetim kurulu başkanı Vedat Arslan şöyle yanıtladı:
“Konut arzındaki bu çöküş düzelmedikçe, konut sahibi olamayanların ‘sahip olma ihtimalleri’ iyice ortadan kalkıyor. Üstelik arzın ortadan kalktığı bu ortamda arz yeniden devreye girerse fiyatlar tekrar yükselir. Neden çok sayıda konut projesi başlamıyor? Çünkü hem inşaatı yapmak için finansman yok hem de satış yok. Bence ancak 2025’in son çeyreğinde piyasa düzelmeye başlayabilir. Bunun için de faizlerdeki düşüş ve talep önemli. Hem kredi hem de mevduat faizleri yüksek. İkisi de satışı engelliyor. Vatandaş faizden kazandıysa ve konut fiyatları artacak diye inanıyorsa artık konut almalı. Çünkü mükemmel alım satım çok az olur. Sen faizden çıktığında herkes çıkmış olabilir o zaman da fiyatlar yükselmiş olabilir. Son 8 ayda fiyatlar yükselmedi, reel olarak geriledi bile. Bu dönemde inşaat firmalarının da işi zor. Biz projeleri kademeli satmayı öneriyoruz. Çünkü maliyet, kar ve fiyat ilişkisi böyle dengelenebiliyor. Malzeme firmaları da inşaata böyle satış yapıyor.”
Kentsel dönüşümde Yunanistan modeli
Arslan, yabancıya konut satışı ve kentsel dönüşüm konularında da görüşlerini şu sözlerle paylaştı:
“Bundan 4-5 yıl önce vatandaşlarımızın yurt dışından aldığı gayrimenkul tutarı yıllık ortalama 250 milyon dolardı. Bu rakam 2023’de 2 milyar dolara çıktı bu sene sonunda 3 milyar doları aşacak. Şimdi, Dubai 400 bin dolarlık gayrimenkul alana oturma izni veriyor. Mesela bizden 2 milyar dolarlık gayrimenkul aldıkları için çok kızdığımız Ruslar, Dubai’den 2 yılda 40 milyar dolarlık gayrimenkul aldı. Ben Yunanistan örneğini Türkiye için öneriyorum. Yunanistan, önce ülke genelinde 250 bin Euro’luk gayrimenkul alana Golden Visa verdi. Sonra Atina ve Selanik’ten 500 bin Euro’luk konut alana diğer bölgelerinden ise 250 bin Euro’luk konut alana Golden Visa verdi. 1 Eylül 2024 itibariyle de Atina ve Selanik’ten 800 bin Euro’luk gayrimenkul alana, diğer bölgelerden 400 bin Euro’luk gayrimenkul alana Golden Visa vereceğini ilan etti. Aynı anda da ‘Atina, Selanik dahil ülkenin her yerindeki sadece kentsel dönüşüm projelerimizden 250 bin Euro’luk gayrimenkul alana Golden Visa veririm’ dedi. Böylece ülkede nerede kentsel dönüşüm olacaksa yatırımı oraya yönlendirdi ve dönüşümün finansmanını vatandaşlık da vermeden yabancı yatırımcıdan sağlamaya başladı.”
(Haber kaynağı: Sadi Özdemir – Ekonomim)