TOKİ Başkanı Turan, Türkiye’nin yerel ve geleneksel mimari unsurlarından esinlenerek, mimarlık dünyasında farklı fikir ve arayışların önünü açabilme hedefiyle 2014 yılında düzenlenen ‘7 İklim 7 Bölge Gelenekten Geleceğe’ Ulusal Mimari Proje Yarışması’nda birbirinden kıymetli projelerin ortaya çıktığını ifade etti.
IHA'nın haberine göre; Bu eserlerin sahiplenildiğine vurgu yapan TOKİ Başkanı Turan, “Projeleri kâğıt üzerinde, rafta bırakılmış onlarca yarışmanın mimarlarımızda yarattığı emek ziyanı duygusunu yaşatmadık” dedi.
Turan, yarışma kapsamında hazırlanan o değerli projelerin, ödüllü eserlerin, sosyal konutlarda hayata geçirildiğini ifade etti. TOKİ Başkanı, “Amacımız fikir, düşünce ve yaşama dair mimari ölçekte bir dayatma değil, bu topraklara ait yaşam tecrübesi, tarih ve kültür süzgecinden geçip günümüze ulaşmış birikimi, yeni arayışlar ve yorumlarla zenginleştirmektir” diye konuştu.
TOKİ Başkanı Turan:“Kurumsal olarak ‘tailormade’ diye tarif edebileceğiniz ‘üretim alanına özel” projeler ortaya çıkıyor ama asıl katkı mimar boyutunda oluyor. Yarışmacı mimarlara kendilerini gösterebilme, sonrasında büyük bir projede yer alabilme, bir toplu konut projesinde deneyim kazabilme imkânı sunuyoruz. Çalışmaların büyüklükleri oldukça önemli. Mimarlar, böylesine büyük proje çalışmalarını ancak TOKİ sağlayabilir. Ödüllü projelerinin TOKİ tarafından hayata geçiriliyor olması ise mesleki kariyerleri arasından önemli bir değerdir.
Ödül almış mimarlarımızın çalışmalarıyla ilk aşamada yaklaşık 5 bin konutluk bir projelendirme yapıldı. 50 bin konutluk bir başka alanın çalışmaları devam ediyor. Bunlar ciddi rakamlar ve kuşku yok ki mimarlarımızın şahsi olarak gururla sunacakları, mesleki olarak hanelerine yazılmış büyük artıdır. Meslekte tecrübeli olsun, genç olsun mimarlarımızın önünü açmayı, arayışlarını samimiyetle desteklemeyi sürdüreceğiz.”
“Nitelikli projeler, yeni fikirler mimarın kazancıdır, Türkiye’nin kazancıdır” diyen TOKİ Başkanı Turan, “7 İklim 7 Bölge” adının büyük bir ölçeği; Türkiye’yi kapsadığını, bu nedenle her iklimden her bölgeden yerel katılımcılara da önemli bir fırsat sunduklarını vurguladı. Turan ayrıca, mimari fikir yarışmalarında ödül almış ve sonrasında birer marka haline gelmiş isimlerin dünya çapında ses getiren işler yaptığını hatırlattı.
YENİ BİR MİMARİ FİKİR PROJE YARIŞMASI DÜZENLENECEK
Öte yandan TOKİ, mimaride yeni fikir ve arayışların önünü açmak amacıyla “7 İklim 7 Bölge Gelenekten Geleceğe Ulusal Mimari Proje Yarışması”nı geleneksel hale getiriyor. Türkiye genelini kapsayan geniş bir ölçekte mimari fikir yarışması düzenleyen tek kuruluş olan TOKİ, ülkemiz mimar ve genç mimarlık öğrencilerinin katılımı ile yılın ikinci yarısında düzenleyeceği yarışmanın hazırlıklarını yürütüyor.
YARIŞMA PROJELERİ UYGULANIYOR
TOKİ, hayata geçirdiği toplu konut projelerinde değerlendirmek üzere, mimari fikir proje yarışmalarının ilkini 2009 yılında “İstanbul Kayabaşı Bölgesi İçin Konut Tasarımı Mimari Fikir Yarışması” adıyla düzenledi.
İkinci yarışma “7 İklim 7 Bölge Gelenekten Geleceğe Mimari Proje Yarışması” adıyla 2014’te gerçekleştirdi. Yarışmanın ödüllü projeleri, fikirlere ve projenin özüne sadık kalınarak Türkiye’nin farklı şehirlerinde aşağıda yer aldığı şekliyle hayata geçirilmeye başlandı.
– Ege Bölgesi’nde 1.lik ödülü alan projenin Manisa’da uygulamasına başladı, inşası devam ediyor.
– Akdeniz Bölgesi 1.si olan çalışmanın projelendirme aşaması tamamlanmak üzere ve gelecek ay Hatay Payas’ta ihalesi yapılarak inşa aşamasına geçiliyor.
– Aynı bölgede 2.lik ödülü alan proje ise şubat ayında tamamlandı, yapım aşamasına geçildi.
– İç Anadolu Bölgesi’nde 1.lik ödülü alan proje, Muğla Emirbeyazıt’ta hayata geçiriliyor.
– Yine İç Anadolu Bölgesi’nde 2.lik ödülü alan çalışmanın uygulama projeleri bitirilerek önümüzdeki günlerde ihale edilecek.
– 3.lük ödülü alan projenin Konya Gödene’de 804 konutluk ihalesi yapıldı, uygulamaya geçildi.
– Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde 1.lik ödülü alan proje Gaziantep Şehitkamil’de 666 konut olarak başladı ve inşası sürüyor.
– Gaziantep’te 50 bin konutluk alan üzerinde yürütülen Kuzey Şehir Projesi de yine bölge 1.si yarışma müelliflerinin proje yorumu üzerinden geliştiriliyor.