24 Aralık 2024 Salı
Ana SayfaManşetÖğrencilerin barınma sorunu sonbaharda zirve yapacak!

Öğrencilerin barınma sorunu sonbaharda zirve yapacak!

Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Çözüm Platformu tarafından “Geleneksel Gayrimenkul Yatırımlarının Varisi: Alternatif Modeller” ana temasıyla düzenlenen panelde konuşan GYODER Başkan Yardımcısı ve Akfen GYO Genel Müdürü Sertaç Karaağaoğlu, eylül ayında üniversitelerin açılmasıyla en büyük sorunun öğrenci yurdu olacağını söyledi.

Türkiye’deki toplam yurt sayısının yüzde 15’i özel sektöre ait olmak kaydıyla 5 bin 200 olduğunu, son 6 yılda ise yurt sayısı yüzde 3 azaldığını ve halihazırda yurtlardaki yatak kapasitesinin üniversite öğrenci sayısının yüzde 14’ü kadar olduğunu belirten Karaağaoğlu, ülke genelinde yurt probleminin eylül ayında üniversitelerin yeniden açılmasıyla başta büyük şehirler olmak üzere, büyük bir sorun haline geleceğini söyledi.

Öğrenci yurtlarının yatırımcılar için cazip hale gelmesi için geri dönüş sürelerinin 14 yıl ve yatak başına yıllık ödenen ücretinde 390 ila 400 dolara gelmesi gerektiğini kaydeden Sertaç Karaağaoğlu, açıklamalarında şunları söyledi:

“Bizim Akfen GYO olarak, Kütahya ve Isparta’da olmak toplam yatak kapasitesi 7 bin 232 olan iki öğrenci yurdumuz var. Yurtlarımızı, Kredi Yurtlar Kurumu’na (KYK) kiraladık. Başlangıçta bizde işten memnunduk ve hatta yurt işini büyütmeye karar verdik. Çünkü biz yurdu yatak başına 5171 dolara mal ettik. 15 yılın altında geri dönüş sağlarsa gayet güzel olacaktı. Ancak Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 122, Tüketici Fiyat Endeksi’ndeki (TÜFE) artış ise yüzde 34 olunca, bizim oda başına Kredi Yurtlar Kurumu’ndan aldığımız net kira 220 dolara düştü ve geri dönüş sürelerimiz 23 yıla çıktı. Dolayısıyla yurtların, yatırımcı için anlamlı hale gelmesi geri dönüş sürelerinin 14 yıl ve yatak başına yıllık ödenen ücretinde 390 – 400 dolara gelmesi gerekir.

Çeşitli başka sebepleri olsa da yurt bulamayan ucuz konuta gidiyor. Bu da konut talebini artırıyor. Çözüm basit yapılması gereken KYK’nın yatak başına ödediği rakamı yükseltmesi. Bunun için de KYK’nın kiracıyı koruyan TÜFE yasasından çıkarılması lazım. Başka bir konuda arsayı devletin ücretsiz tahsis etmesi. Bu tahsis kredi yurtlarına verilmek ve yurt yapılmak kaydıyla yapılırsa en azından geri dönüş süresi kısalabilir.

8.3 milyon öğrencinin yüzde 61’nin şehir dışından geliyor. Bu sayı 4 ile 5 milyona düşmeyecekse yurt ihtiyacı var. Üniversite sayısı çok hızlı artıyor. Şu an tedbir alınmazsa daha da artacak”

Kaynak: Leyla İlhan – Dünya Gazetesi

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI