7 Ocak 2025 Salı
Ana SayfaSektörden Haberler“Ölümlü iş kazalarının üçte biri inşaat sektöründe”

“Ölümlü iş kazalarının üçte biri inşaat sektöründe”

Türkiye'de en fazla işçi ölümünün inşaat sektöründe yaşandığını ve iş kazalarının yüzde 98’inin insan hatasından kaynakladığını belirten Çatı Sanayici ve İşadamları Derneği (ÇATIDER) Başkanı Nazım Yavuz, "İş kazalarının azalması için eğitim hayati öneme sahip" dedi.

“10 yılda 11 bin işçiyi kaybettik”
Çatı Sanayici ve İşadamları Derneği (ÇATIDER) Başkanı Nazım Yavuz, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, dünyada her yıl yaklaşık 2 milyon 200 bin insan iş kazaları ve meslek hastalıkları nedeniyle yaşamını yitirdiğini vurguladı. İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi verilerine göre ise Türkiye'nin iş  kazalarında Avrupa birincisi ve dünya üçüncüsü olduğunu hatırlatan Yavuz, 'Türkiye’de geçtiğimiz 10 yılda maalesef yaklaşık 11 bin işçi, iş kazalarında hayatını kaybetti ve en fazla işçi ölümü, inşaat sektöründe yaşanıyor" dedi.

“Kazaların yüzde 98'i insan hatasından kaynaklanıyor”
İş kazalarının yüzde 98’inin insan hatasından kaynakladığını belirten Yavuz, şunları söyledi: “İnşaat sektörünün en önemli kollarından biri olan çatı sektöründe de iş sağlığı ve güvenliği hayati önem taşıyor. Çatılarda çalışacak kişilerin yüksekte çalışma ve iş güvenliği konularında eğitimleri ve sertifikaları olmalı. ÇATIDER olarak konuyla ilgili hem ustalara hem de işverenlere yönelik eğitimler veriyoruz. 2013 yılında Milli Eğitim Bakanlığı ile bir protokol imzaladık ve Antalya’dan Sinop’a, Gaziantep’ten İzmir’e kadar Türkiye genelinde, bünyesinde İnşaat Teknolojisi Çatıcılık Dalı olan toplam 22 meslek lisesinde sektöre yönelik ‘Çatıcılık Kursu’ açıyoruz. Kurs sonunda başarılı olan kursiyerlere Milli Eğitim Bakanlığı onaylı Çatı Ustası Belgesi verilecek. Kurslarımızda Çatı sistemleri eğitiminin yanında önemli bir başlık "İş güvenliği ve İşçi Sağlığı olacaktır. Bu sayede Çatı ustalarının yeni teknolojilere uyum sağlamaları, mesleki bilgi ve tecrübelerini geliştirmeleri sağlanacaktır.

İlk sırada 'yüksekten düşme' yer alıyor
Yavuz, inşaat sektöründe meydana gelen kazaların ilk sırasında "yüksekten düşme" vakalarının yer aldığını açıklayarak, "Malzeme düşmesi ve malzeme sıçraması ise çok yaşanan diğer kazalar. Bu kazalarının sık görülmesinin temel sebepleri arasında, eğitimsizlik, ihmal, iş yerlerinde güvenlik önlemlerinin alınmaması ve işverenin bu tür önlemleri maliyet olarak görmesi gibi nedenler sıralanabilir. İş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin meslek içine yayılması ve bu konudaki bilinç düzeyinin, sektörde yer alan herkesi kapsayacak biçimde yükseltilmesi gerekiyor" dedi.

Ağır cezai yaptırımlar
İş sağlığı ve güvenliği konusunda işverenlere büyük görev düştüğünü söyleyen Yavuz, “2013 yılı itibarıyla yürürlüğe giren 6331 Sayılı Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Kanunu, bir çalışanı dahi olsa tüm işverenleri ilgilendiriyor, işverene birçok yükümlülük getiriyor ve ağır cezai yaptırımlar öngörüyor” diye konuştu.
İş Sağlığı ve Güvenliği açısından örnek bir uygulamada şunlar olmalıdır:
•           İşyerinde iş güvenliği uzmanları ve iş yeri hekimleri bulunmalı,
•           İşyerinde sağlıklı ve güvenli çalışma ortamları oluşturulmalı,
•           İşyerlerinde risk değerlendirmesi yapılmış ve güncelleniyor olmalı,
•           Çalışanlar işe başlamadan önce sağlık taramasından geçmeli,
•           Tehlikeli ve çok   tehlikeli sınıfta yer alan çatı işlerinde çalışacaklar yaptıkları işe uygun olduklarını belirten sağlık raporu almalı,
•           İşyerleri acil durumlara karşı hazırlıklı olmalı, acil durum planı hazırlanmalı,
•           Çalışan alanlarda aktif (kişisel koruma) ve pasif (toplu koruma) emniyet tedbirleri alınmalı,
•           Çalışanların işlerine uygun emniyet donanımları bulunmalı.

ÇATIDER iletişim
0 216 416 55 13
www.catider.org.tr

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI