6 Ocak 2025 Pazartesi
Ana SayfaSektörden HaberlerÖnce Metro'yu getirdi , sırada otel ve çarşı var.

Önce Metro’yu getirdi , sırada otel ve çarşı var.

İMES Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Akar, önce Metro Grossmarket'i getirdi, şimdi de otel ve çarşı yapıyor.

 

Türkiye’nin organize olmuş ilk sanayi sitesi olan İstanbul Dudullu’daki İMES'de büyük değişim yaşanıyor.

İMES (İstanbul Madeni Eşya Sanatkarları) Sanayi Sitesi Başkanı ve İstanbul Sanayi Odası Meclis Üyesi Kemal Akar, 2010 yılında başkan olduktan sonra İMES için kolları sıvadı. 22 Bin metrekare alan üzerinde İMESPARK projesini hayata geçiren Akar, arazinin yarısında Metro Grossmarket'i hizmete açılmasını sağladı. Şimdi de 4 yıldızlı otel ve mağazalar yapmak için yoğun bir şekilde çalışıyor. 10 Mart'ta Genel Kurula gidecek olan İMES'te Kemal Akar, başkanlığa yeniden aday. 

İstanbul Madeni Eşya Sanatkârları Sanayi Sitesi kısa adıyla İMES’in kuruluş hikâyesini ve geçirdiği tarihsel süreci bizlerle paylaşır mısınız?

Ülkemiz 1960 yılından itibaren planlı kalkınma dönemine geçilmesi ile Sanayi Bakanlığı tarafından, günümüz tabiri ile "KOBİ"leri destekleme kararı alınmıştır. Bu desteklerin en önemlisi de, günün şartlarına uygun, modern ve sıhhi işyerlerine sahip olunması için sanayi sitelerine kredi verilmesi şeklinde olmuştur.

Bu teşvikten yararlanan ve çoğunluğu Perşembe Pazarı, Kasımpaşa, Balat, Topçular gibi Haliç’in iki yakasındaki semtlerde faaliyet gösteren, ufak ölçekte sanayi imalatı ile iştigal eden müteşebbisler; uygun nitelikli işyerlerine sahip olabilmek amacı ile 1971 yılında, İMES Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi kurmuşlardır.

Dudullu semtinde, bedeli arsa ofisine ödenmek kaydı ile 650.000 m² arazi satın alınarak, 1976 yılında İMES’in temeli atılmış, 10 yıl gibi uzun bir inşaat süresi sonrasında 1986 yılında üretime başlamıştır. 
Türkiye’de pek çok alanda ilk üretim tesisleri ve ilk yaygın sanayi İMES ile başladı. İMES bu anlamda Türkiye’ye çok şey kazandırdı. Bugün Anadolu’nun birçok yerindeki sanayinin temelleri de, Orta Asya’dan Mısıra, Suriye’den Makedonya’ya pek çok ülkenin sanayisinin temelleri de İMES’in üretim ve emeği ile olmuştur.

Bir nevi esnaflıktan sanayiciliğe geçiş gerçekleştirilmiş. İMES’in bu geçişte etkisi nedir ve ülkemize nasıl bir katkısı olmuştur?

40 yıl önce sanayicilerimiz, Haliç’in iki yakasında bulunan sağlıksız ve sanayi üretimine uygun olmayan çok küçük atölyelerde, kulübelerde ve han odalarında üretim yapmaya çalışıyorlardı. Ancak İMES’in kurulması ve faaliyete geçmesiyle birlikte üretimi artan, ufku genişleyen sanayicimiz daha çok üretmeye ve ihracat yapmaya ve dünya ile yarışmaya başlamıştır. Bir nevi sanayicimiz esnaflıktan sanayiciliğe geçiş gerçekleştirmiştir.

40 yıl önce, Haliç’in iki yakasında dağınık şekilde yerleşmiş çalışan küçük sanayicileri düzenli birer işyerine kavuşturmak amacıyla kurulan İMES, bugün bu amacının çok ötesine geçti. 
Ülkemizde bazı sektörlerde dünya devi olan sanayicilerimizin başlangıç noktası İMES’tir. Birçok sanayicimiz kabuğuna sığmayıp daha büyük fabrikalar kurmuşlardır. Bu noktada İMES hep iyi bir sanayici akademisi oldu.

Peki, bundan sonraki yıllar için, dönemin koşullarına uygun amaçlar ve hedefler belirlediniz mi?

Ekonomik ve siyasi sınırların anlam değiştirdiği yeni dünya düzeninde oluşan dengeler birçok alanda olduğu gibi sanayide ve yönetimde de çağın ihtiyaçlarına göre farklı yolların izlenmesini beraberinde getirdi.

Türk sanayicileri bugün dünyanın her köşesinde dolaşıyor, ürünlerini satıyor, ticaret yapıyor. Hatta yatırımlar yapıyor. İşte globalleşen dünya, globalleşen ticaret budur. Bizim insanımız, sanayicimiz de buna ayak uydurdu.

İMES’in temellerinin atıldığı yıllarda ülkemizin ihracatı sadece 677,000.- dolardı. Bugün ülkemiz 135 milyar dolar ihracat rakamlarına ulaşmış ve Cumhuriyetimizin 100. yılında 500 milyar dolar hedef koymuşuz. Bu basit ve ulaşılamaz bir hedef değildir. Biz İMES olarak bu hedefteki payımızı arttırmak için elimizden geldiğince çalışıyoruz.

Dünyanın baş döndürücü değişimine ülkemizle birlikte biz de İMES olarak ayak uydurmak ve Türkiye’deki etkinliğimizi dünya pazarına taşıyarak dünyada ilk akla gelen tedarik merkezi olmak hedefiyle hareket ediyoruz.  İMES’i sektöründe bilinir bir Dünya markası haline getirmek için, stratejiler geliştiriyor, farklı bir yönetim anlayışıyla sanayicilerimize katma değer sağlayacak projeler üretiyoruz.

İMES olarak sanayinin hangi sektörlerinde hizmet veriyorsunuz ve neler üretiyorsunuz?

İMES'te başta özel makine imalatı, otomotiv yan sanayi ürünleri, metal dökümleri, beyaz eşya yan sanayi ürünleri olmak üzere, elektrikten gıdaya, gemi sanayinden silah sanayine kadar 50 farklı sektörde üretim yapıyoruz. 

Ayrıca, belirttiğim ana meslek kollarında faaliyet gösteren firmalara mal ve hizmet tedarikçisi olarak çalışan pek çok firmamız bulunuyor.

İMES olarak, büyük orta ölçekteki sanayinin ihtiyacı olan her türlü makineyi, CNC tezgâhlarını, plastik, beton sanayinin tedariklerini üretiyoruz. Yan Sanayi olarak askeriyeye, özel sektöre, kamu kurum ve kuruluşlarına tüm sektörlere yedek parça üretiyoruz.

Otomotiv sanayine önemli parça üretimleri yapıyoruz. Ford’un Pegaout’un BMW’nin üretimlerini yapıyoruz.

Hangi ülkelere ihracat yapıyorsunuz? İMES’in cari açığa katkısı nedir?

Bir KOBİ merkezi olan İMES’te Türkiye’deki orta ve büyük ölçekli sanayinin makine ve yedek parça ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılamanın yanı sıra artık küresel pazarlara açılmış ve 80 den fazla ülkenin de tedariklerini karşılayarak ülkemize büyük değer katmaktadır.

Başta Avrupa, Amerika ve Orta Doğu olmak üzere yüzden fazla ülkeye ihracat yapıyoruz.  İMES’in kurduğu tesisler ve ürettiği ekipmanlar dünyanın dört bir yanında ülkemizin gururu olarak çalışmaktadır.
İMES’in temellerinin atıldığı yıllarda ülkemizin ihracatı sadece 677,000.- dolardı. Bugün ülkemiz 135 milyar dolar ihracat rakamlarına ulaşmış ve Cumhuriyetimizin 100. yılında 500 milyar dolar hedef koymuşuz. Bu basit ve ulaşılamaz bir hedef değildir. Biz İMES olarak bu hedefteki payımızı arttırmak için elimizden geldiğince çalışıyoruz.

İMES olarak Türkiye’deki etkinliğimizi dünya pazarına taşıyarak sadece Türkiye’de dünyada ilk akla gelen tedarik merkezi olmak hedefiyle hareket ediyoruz.  İMES’i sektöründe bilinir bir Dünya markası haline getirmek için, stratejiler geliştiriyor, farklı bir yönetim anlayışıyla sanayicilerimize katma değer sağlayacak projeler üretiyoruz.

İMES’in içinde yine bir ilke imza atarak yeni bir projeye başladınız. Projeniz nedir? Ne hedefliyorsunuz? Bize İMES Park Projesinden bahsedebilir misiniz?

İMES içerisine yer alan 22 bin m² alan üzerine 4 yıldızlı otel, Alışveriş Merkezi 1500 kişilik konferans salonu, 26 işyeri ile 358 araçlık otoparktan oluşacak İMES Park projesine başladık ve yapımı hızla devam ediyor.

23 Temmuz’da hafriyat çalışmalarına başladığımız projemizin birinci kısmı olan Metro Alışveriş Merkezi 3 ay gibi kısa bir sürede tamamlanarak, 2011 yılı Aralık ayında hizmete girdi.

Otel ve banka şubeleri ile iş yerlerinden oluşacak diğer kısımların yapımına da hızla devam etmekteyiz.

Otel projesi hakkında bilgi alabilir miyiz?

160 yataklı 4 yıldızlı bir otel olacak. Altında 26 tane mağaza olacak. Mağazaları Temmuz ayında bitirmeyi planlıyoruz. Otel'de 2013 sonunda hizmete girecek. Bölgenin en güzel oteli olacak. Otelin işletmesini de bir gruba vermeyi düşünüyoruz.

İMES olarak hedeflerine ulaştınız mı ve gelecek için hedefleriniz nelerdir?

Bugün İMES yüzde 100 doluluk oranına sahiptir. Ayrıca üretim artışının en büyük göstergelerinden olan elektrik tüketimi 2008 yılı öncesi rakamlara ulaşmış, istihdam ve üretim rakamlarında önemli ölçüde artış göstermiştir.

2012 bence heyecan verici bir yıl olacak. Çünkü Türkiye dünyanın en değerli markaları arasında ve 2012 yılında da önemini artıran bir ülke olmaya devam edecek.

İMES olarak gündemimiz kriz değil üretim. Projeler geliştirmeye ve üretmeye deva edeceğiz. Ülkemiz bölgenin parlayan yıldızı. Türkiye’nin ve bölgesinin sanayi üssü olacağız. Sadece İMES için değil ülkemize değer yaratan yatırımlara aynı kararlılıkla devam edeceğiz.

2012’de de iç ve dış kaynakları çok daha etkin ve verimli kullanılması ve fırsata dönüştürmek için çalışacağız. 2012 yılında geçen seneye kıyasla daha canlı bir yaşayacağımıza inanıyorum.Haber için patronlardunyasi.com'a teşekkür ederiz.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI